Spitskool met ei – Iedere creatieve hobbykok weet dat je met groenten van eigen bodem volop kunt variëren en dat je eigenlijk helemaal geen buitenlandse producten nodig hebt. Dan moet je natuurlijk wel een beroep kunnen doen op die creativiteit. Maar het is allemaal echt niet zo ingewikkeld als we vaak denken. Juist met de simpelste oplossingen kun je soms iets echt lekkers op tafel zetten.
Puur en lekker, dat is spitskool met ei
Wat veel mensen niet weten is dat spitskool een zomerkool is. Het is één van de weinige kolen die in de winter uit andere landen komt (vaak uit Spanje), maar die in de zomermaanden van eigen bodem komt. Combineer die Hollandse spitskool met ei en je hebt een heerlijk bijgerecht. Spring op de fiets en ga wat verse scharreleieren halen bij een boer en vanavond zet je met dit recept iets unieks op tafel. Een echte lokale maaltijd.
Ga zelf lekker creatief aan de slag
Hier vind je het recept voor een basis spitskool met ei. Echt een aanrader en voor herhaling vatbaar. Je zult zien dat als je dat eenmaal zelf gaat maken je vanzelf op nieuwe ideeën komt. Zo kun je het eens combineren met een fijngesneden lente-uitje, of je doet wat kerriepoeder door het ei. En fijngesnipperde plakjes ham zouden hier ook goed bij passen. Leef je lekker uit en ga vandaag nog dit heerlijke recept maken.
Spitskool; van alle markten thuis!
Het is een echte zomerkool, en je maakt er de lekkerste gerechten mee. Van een stoofpotje, tot een salade, in de soep, spitskool is lekker!
Spitskool met ei
Print receptIngrediënten voor dit recept
- ½ grote spitskool
- 3 eieren
- een scheutje room
- een beetje boter of olie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spitskool met ei:
Schaaf of snij de kool in dunne reepjes en was die goed.
Zet de kool op met aanhangend water (geen extra water, maar alleen het water dat nog aan de kool zit van het wassen) en een snufje zout.
Laat de kool kort koken zodat de kool nog een beetje knapperig is.
Schud het vocht van de kool af en laat de kool droog stomen door die zonder deksel nog even door te warmen.
Klop de eieren met een scheutje room of melk en met wat zout en peper los.
Smelt een beetje boter of olie in een koekenpan en bak daarin de eitjes rul. Blijf roeren totdat ze droog gebakken zijn. Roer nu het gebakken roerei door de spitskool met ei en breng eventueel op smaak met zout en peper.
Tafel lekker !!
Laatste keer deze kool gegeten met mijn man en kinderen. Toen we nog zuinig moesten leven. Kool is altijd de goedkope groente dus we aten dit geregeld en met afwisselende recepten. Dus favoriet was met ui, gehakt rul gebakken, kerrie- en paprikakruiden (mild voor de kids), rozijnen en/of ananas. Puree er naast of erdoorheen. Later deed ik er ook gesneden gember en gembernat door. Heerlijk!!
Maar jullie recepten zijn ook vurrukkuluk en lekker makkelijk!!
Kool is inderdaad een dankbare groente, het is lekker, multi-inzetbaar en goedkoop. Leuk dat je zo creatief bent in de keuken en bedankt dat je jouw variaties met ons deelt.
Met wat knoflook en ui hebje Indische kool.
Zo eet ik het altijd.
Nix nieuws
Bedankt voor de aanvulling Linda. Het is misschien niets nieuws voor jou, maar voor veel andere weer een nieuw idee.
Ik was ook verrast door de ei erbij. Wij hebben de roerei gebakken in een kleine chilipeper, kan ook losse chilipeper of rode peper zijn. En er uitgebakken chorizo bij gedaan met de bosui.
Leuk basisrecept!
De chorizo, bosui en peper is een erg leuke aanvulling, bedankt voor de tip Diana.
Ik ga het vanavond maken met de aanvullingen die hier in de reacties zijn genoemd en ik ga ipv de spitskool koken/stoven wokken. En ik doe er rijst of noodles bij.
Lekker Mina, dat wordt vast erg smakelijk.
Paprika, lente ui en knoflook was, na peper en gerookte paprikapoeder, al toegevoegd. Chilisaus lijkt me een goede aanvulling. Wij bedachten ketjap manis omdat we het geheel nogal vlak van smaak vonden.
Het gerecht is van nature vrij basic, zo kan iedereen het naar smaak aanpassen.
Jou opties lijken me erg lekker bedankt voor je tips.
Ga dit vanavond proberen met rijst en wat chillisaus. Ben benieuwd. .