Stamppotje postelein – Eet je wel eens postelein? Een stamppotje postelein is een prachtig bijgerecht om te serveren in het voorjaar. Maak er timbaaltjes van en je zet echt een feestje op tafel.
Dit stamppotje maak je met winterpostelein. Winterpostelein is een echte winter- en voorjaarsgroente met een verfijnde, zurige smaak, die je wellicht niet bij de supermarkt zal vinden. Winterpostelein is daardoor ook nog eens een erg originele bladgroente om mee te werken. Het is een beetje een vergeten groente en dat is jammer! Want het is best een bijzondere en smaakvolle groente, die ook nog eens leuk oogt als hij net begint te bloeien, dan komen er in het midden van de blaadjes kleine, mooie witte bloemetjes piepen. Mogelijk kun je bij een gespecialiseerde groenteboer wel aan een bosje postelein voor een stamppotje komen. Vraag het maar even, wie niet waagt, die niet wint!
Postelein? Ja, er is zelfs zomer- en winterpostelein!
Winterpostelein is grover dan de iets bekendere, maar daarom niet minder originele zomerpostelein, die overigens ook nog ver te zoeken is in de reguliere handel. Winterpostelein is ietsjes korter houdbaar dan zomerpostelein, maar je kunt hem in de koelkast tot drie dagen bewaren. Heb je wel eens zomerpostelein gegeten en staat het je wat tegen? Dat is geen reden om niet met winterpostelein aan de slag te gaan, want het zijn twee verschillende bladgroentes, ze stammen zelfs niet van hetzelfde geslacht van planten.
Traditioneel wordt postelein gekookt gegeten, maar rauw of licht aangestoofd door de stamppot is postelein ook heerlijk. Je hebt er dan ook veel minder van nodig. Maak de stamppot lekker smeuïg met verse roomboter en breng het stamppotje postelein op smaak met nootmuskaat, zout en peper uit de molen. Een stamppotje met postelein is een heerlijk verfrissend bijgerechtje dat je ongetwijfeld met trots serveert bij een moot gebakken vis of bij een oer-Hollandse gehaktbal.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Stamppotje postelein
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram winterpostelein
- 600 gram kruimige aardappelen
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram verse boerenroomboter
- verse muskaatnoot (zelf te malen)
- zout en peper uit de molen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een stamppotje postelein
Schil de aardappelen en kook ze samen met de knoflook in licht gezouten water gaar.
Maak de postelein schoon door de worteltjes eraf te snijden. Was de postelein en snijd zo grof als je lekker vindt.
Giet de gare aardappelen met de knoflook af en stamp ze grof met een pureestamper.
Smelt 50 gram verse roomboter in een pan en laat de boter even pruttelen. Stoof de postelein kort aan in de gesmolten roomboter.
Meng de postelein door de aardappelstamp en warm het geheel goed door. Breng de stamppot op smaak met nootmuskaat , zout en peper uit de molen.
Tafel lekker !!