• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Stoofpeertjes in glühwein

Alsof oma zelf weer in de keuken staat

Connie Derks door Connie Derks
in Bijgerecht
0
stoofpeertjes in glühwein

Stoofpeertjes in glühwein – Wie houdt er nu niet van stoofpeertjes? Heerlijk zacht gestoofde peren, die je als bijgerecht kunt serveren bij een najaarsmaaltijd. Maar net zo makkelijk serveer je die peertjes als een fruitig dessert. Je moet ze natuurlijk wel op de juiste manier stoven. Net zoals oma dat vroeger deed. Misschien maakte jouw oma ook wel stoofpeertjes in glühwein. Dan moet je zeker eens met dit recept aan de slag. Want als die peertjes eenmaal in jouw keuken op het fornuis staan, dan is het alsof oma zelf weer in de keuken staat. Het recept voor de peertjes vind je onder de pagina.

Stoofpeertjes in glühwein, dat is pure nostalgie!

Ruik je het nog in gedachten? Die heerlijke geur van kruidige stoofpeertjes? Tegen de tijd dat het seizoen daarvoor aanbreekt, laat mijn groenteman, heel slim van hem, stoofpeertjes op een zacht vuurtje op de toonbank pruttelen. Nog ruim voordat je langs de winkel wandelt, loopt het water je al in de mond. Zo gaat dat: daar valt niets tegen te doen. Zelf stoofpeertjes maken vergt eigenlijk alleen wat geduld, meer niet. De beloning komt vanzelf, in korte tijd geurt je hele huis naar (winterse) gezelligheid en je krijgt vanzelf zin om er iets lekkers bij te koken! Oorspronkelijk wordt dit recept met rode bessensap gemaakt. Maar zeker weten dat stoofpeertjes in glühwein nóg lekkerder zijn.

Een paar tips bij het maken van dit recept

Er worden in Nederland verschillende soorten stoofperen verkocht. Onder andere Gieser Wildeman en de Saint Rémy. Als je kiest voor de Gieser Wildeman hoef je geen perenrood of perensuiker toe te voegen. Dit perenras krijgt namelijk tijdens het stoven vanzelf een prachtige rode kleur.

Wil je de stoofpeertjes in glühwein eigenlijk liever zonder alcohol maken? Koop dan geen fles glühwein, maar een fles alcoholvrije rode wijn en kruid het gerecht zoals aangegeven in de ingrediëntenlijst in het recept.

stoofpeertjes 1

Stoofperen

Stoofperen; de heerlijke smaak van herfst en winter

Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.

Stoofpeertjes in glühwein

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 150 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • +/- 500 gram stoofpeertjes (liefst Gieser Wildeman)
  • 1 fles Glühwein (of een fles wijn met 25 gram suiker, 10 kruidnagels en een schijfje sinaasappel)
  • 1 stokje kaneel
  • 1 citroen (liefst biologisch)
  • nog een paar scheppen suiker naar smaak

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je stoofpeertje in glühwein:

Het mooiste is het om de peertjes te schillen en heel te laten, met het steeltje er nog aan. Schil ze dus met een dunschiller, zet ze in een pan met de glühwein of het alternatief, de kaneel en suiker. Snijd een paar dunne schilletjes van de citroen en voeg een kneepje citroensap toe. Gebruik geen aluminium pan! Dat tast de smaak aan.

Laat twee uur zachtjes pruttelen met de deksel dicht, anders verdampt alles te veel.  Af en toe moet je de peertjes even omkeren, want de peertjes moeten wel overal even gaar en rood worden. Doe dat voorzichtig met een houten lepel, je wilt ze wel heel laten.

Serveer dit gestoofde fruit op kamertemperatuur of lauwwarm.

Een paar tips: Het overgebleven vocht kun je verder inkoken tot een siroop. Heerlijk over ijs of door de vla! Liever geen alcohol? Gebruik dan een flesje bessensap, voeg nog evenveel water en misschien wat meer suiker toe.

Tafel lekker !!

DeelPin9VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tuinbonen met verse groene kruiden
Bijgerecht

Tuinbonen met verse groene kruiden

Snijbonen met paprika en tijm
Bijgerecht

Snijbonen met paprika en tijm; steel de show met deze lekkernij

Spitskool met ei
Bijgerecht

Spitskool met ei – makkelijk, snel en lokaal

Snijbonen met spek en ui
Bijgerecht

Snijbonen met spek en ui; makkelijk, snel en altijd lekker

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Tuinbonen zoals oma ze maakt
Bijgerecht

Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker

Reacties 6

  1. mikesum says:
    7 maanden geleden

    waarom zonder alcohol (of met) die verdampt toch dus maakt niet uit.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      7 maanden geleden

      Niet iedereen wil of kan alcohol gebruiken, ook niet als die vrijwel helemaal verdampt.

      Beantwoorden
  2. wies says:
    5 jaar geleden

    als je gluhwein kookt verdampt de alcohol ,dus dan hoef je toch geen bessensap te gebruiken ?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 jaar geleden

      Wel voor de smaak Wies

      Beantwoorden
  3. Lekker Tafelen says:
    8 jaar geleden

    Leuk dat je het deelt Isabelle….. Je kunt heel goed kiezen voor een recept zonder alcohol. Bessensap is de meest gebruikte, maar er is nog veel meer mogelijk. Wat de suddertijd betreft staat er 2 uur in het recept. De gieser wildeman peertjes worden over het algemeen beter rood. Je hoeft dan geen perenrood suiker te gebruiken. Wat ons betreft is het hoe puurder hoe beter ?

    Beantwoorden
  4. Isabelle Roelofs says:
    8 jaar geleden

    Ik heb dit recept gister gemaakt, geen citroen schil erin gedaan. Dan de variant zonder alcohol. Had alleen de blauwe bessensap genomen. Kan ook krijg je paars rode kleur. Volgende keer de rode bessensap uitproberen en nog wat langer sudderen dan 1 uur. Dat staat er niet in dus dat is beetje gokken. Had buitenkant mooi van kleur en binnenkant nog eigen kleur van de peer. Smaakte goed. Oh ja perenrood suiker is ook goed om de kleur te behouden.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!