• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Stoofpeertjes met port

Heerlijke stoofpeertjes met een zacht kruidige en volle smaak

Connie Derks door Connie Derks
in Bijgerecht
0
stoofpeertjes met port

Stoofpeertjes met port – Als je die mooie rooie stoofperen ziet dan weet je al dat die lekker gaan zijn. Je kunt ze al bijna proeven als je ernaar kijkt. Stoofpeertjes horen echt bij de herfst en de winter. Ze zijn heerlijk kruidig en hebben een warme uitstraling. Iedereen moet toch eigenlijk ieder herfst of winter minimaal een keer stoofpeertjes gemaakt hebben. Voor het werk hoef je het niet te laten en als je slim bent ga je een grotere hoeveelheid van het recept maken, want je kunt ze ook makkelijk invriezen.

Zelfgemaakte stoofperen zijn het allerlekkerst

Je kent ze misschien wel de glazen potten en blikken met stoofperen, soms zie je ze ook in een  “verse” vorm in emmertjes op sap. Als je die gewend bent en je dan dit recept maakt van verse stoofpeertje met port dan weet je niet wat je overkomt. De smaak is zo veel voller en lekkerder dat je waarschijnlijk nooit meer kant-en-klare stoofperen koopt en ze voortaan zelf gaat maken.

Kies de juiste peren om dit recept te maken

Bij het maken van het recept voor stoofpeertjes met port is het belangrijk dat je kiest voor de goede peren. Hiervoor heb je echte stoofpeertjes nodig, dit zijn vrij droge, harde en meestal iets kleinere peren. De meest bekende is de Hollandse Gieser Wildeman, een klein peertje met een bruine schil. De smaak is vrij zoet, ze zijn stevig en blijven ook na het stoven mooi in vorm. Let er bij het kopen op dat er geen bruine beurse vlekken in zitten, dit kun je misschien wel wegsnijden, maar de smaak van de peer is dan toch anders. Het stoven duurt ongeveer een uur, maar dan heb je wel heerlijke stoofperen die in niets op de stoofpeertjes uit de glazen potten lijkt.

Stoofpeertjes met port zijn lekker bij zowel zoete als hartige gerechten

Stoofpeertjes kunnen zowel bij zoete als bij hartige gerechten geserveerd worden. Ze zijn geweldig lekker bij de echte winterse vleesgerechten zoals stoofvlees, runderrollade en niet te vergeten wild. De zoete en kruidige smaak van de stoofpeertjes met port is perfect in balans met de smaak van de zwaardere vleesgerechten.

Denk ook eens over het maken van een nagerecht met stoofperen, er zijn heel veel mogelijkheden. Het kan een heel simpel recept zijn, want de smaak van de stoofperen heeft niet heel veel meer nodig. Een beetje slagroom of ijs en je hebt al een geweldig lekker nagerecht. Ben je niet zo van het zoete, maar heb je liever kaas als nagerecht? Ook die kaasplank krijgt een echte winterse boost met lekkere partjes van die stoofpeertjes met port.

Stoofperen

Stoofperen; de heerlijke smaak van herfst en winter

Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.

Stoofpeertjes met port

Porties: 1 kg stoofpeertjes
Bereidingstijd: 75 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo Gieser Wildeman
  • 100 gram suiker
  • 500 ml Ruby port
  • het sap en de schil van 1 sinaasappel
  • 1 pijpje kaneel
  • 2 steranijs
  • 1 eetlepel maizena

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je stoofpeertjes met port:

Schil de peren en snijd ze doormidden. Haal er met een bolletjes steker of als je die niet hebt een schilmesje het klokhuis uit.

Neem een pan waarin de peren allemaal naast elkaar passen. Was de sinaasappels en schil met een scherp mesje of dunschiller 4-5 repen van het oranje gedeelte van de schil. Zorg ervoor dat er geen wit aan de schil zit, dit smaakt namelijk bitter.

Doe de Port, de suiker, het sap en de schil van de sinaasappel en de steranijs bij de peren en breng aan de kook. Laat de stoofpeertjes met port een uur op een heel laag vuur gaar stoven. Draai de peertjes eventueel tussendoor voorzichtig zonder ze te beschadigen. Zet het vuur uit en laat ze in het vocht afkoelen.

Als de peertjes koud zijn mogen ze uit het vocht. Laat het vocht in de pan en kook dit 5 minuten in. Los de maizena op in een klein beetje water en voeg dit al roeren bij het perenvocht tot je een licht gebonden saus hebt. Bedenk dat de saus dikker wordt als die afkoelt, dus maak hem niet te dik. Giet de saus over de stoofpeertjes en zet ze koel weg tot gebruik.

Je kunt de stoofpeertjes met port in bakjes in de vriezer bewaren. Als je zorgt dat alle peertjes een dun laagje saus hebben blijven ze het mooist.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin8VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Asperges met ham en kaas uit de oven
Bijgerecht

Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Salade van gegrilde groenten
Bijgerecht

Maak zelf een salade van gegrilde groenten met verse seizoensgroenten

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
Bijgerecht

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)

Romige venkel uit de oven
Bijgerecht

Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

ratatouille maken recept
Bijgerecht

Ratatouille; een Frans gerecht met Nederlandse groenten

Reacties 4

  1. Ruddi Cornelissen says:
    2 jaar geleden

    Wat n leuke en ook nog eens goed “adresje”, jullie site!!!

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 jaar geleden

      Dank je wel Ruddi, je bent altijd welkom op dit adres.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Fruit

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief