• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Stoofperen zonder wijn maken – Proef de herfst en de winter

Kruidige peren gestoofd in druivensap met kaneel en citrus – zonder wijn, maar boordevol smaak.

0
Stoofperen zonder wijn

Stoofperen zonder wijn zijn ook een echte lekkernij. Vanaf half september tot eind februari zijn er volop stoofperen. Ze zijn heerlijk als bijgerecht, en een pannetje stoofperen op het fornuis geven je een heerlijk gevoel van comfort. Dat wil je straks eten. Die stoofperen worden vaak met wijn of met port gemaakt, maar je kunt ook prima stoofperen zonder wijn maken. In winkels vind je meestal de Gieser Wildeman, en soms ook de St. Remy. De Gieser Wildeman kleurt mooi rood, de St. Remy kleurt lichtroze tijdens het stoven. Omdat de Gieser Wildeman die mooie rode kleur geven is het de beste keuze voor dit recept.

Dit recept is heel makkelijk te maken, en het is natuurlijk ideaal als er kinderen of zwangeren mee-eten. En ook met stoofperen zonder wijn, zet je echt iets lekkers op tafel. Je stooft deze peren in vruchtensap en als je ze in het sap af laat koelen, nemen ze nog meer kleur op. Door het sap te binden met maizena krijgen ze een mooie glans. Je hebt maar een klein beetje maizena nodig, want met een subtiele binding houd je een lekkere stroperige saus over. In dit recept werken we met druivensap, maar je kunt ieder andere rode vruchtensap gebruiken. Koop peertjes van gelijk formaat om ze gelijkmatig gaar te kunnen stoven. De peren verkleuren nog iets tijdens het afkoelen, ze worden echter niet zo rood als bij gebruik van port of rode wijn.

Niveau

Makkelijk

Dieet

VegetarischGlutenvrijLactosevrij

Kooktechniek

Stoven

Kooktijd

Langer dan 60 minuten

Verse ingrediënten

Stoofperen

Stoofperen zonder wijn

Porties: 6 porties
Bereidingstijd: 80 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg Gieser Wildeman peren
  • 1 liter druivensap
  • 100 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kardemompeulen
  • 1 sinaasappel
  • 3 plakjes verse gember
  • 1 eetlepel maizena

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je stoofperen zonder wijn:

Neem een pan waarin de peren naast elkaar kunnen staan.

Was de sinaasappel en snijd met een dunschiller de schil eraf. Zorg dat het witte deel van de schil niet mee komt.

Doe de sinaasappelschil in de pan. Snijd de sinaasappel doormidden en pers het sap boven de pan uit. Voeg de suiker, kaneelstokje, kardemompeulen, verse gember en het druivensap toe. Breng dit langzaam aan de kook.

Schil intussen de peren maar laat de steeltjes eraan.

Zet de peren in het kruidige druivensap. Dek de pan af en laat de peren ongeveer 1 uur zachtjes koken tot ze gaar zijn. Als de peren niet helemaal onder het sap staan, draai ze dan halverwege voorzichtig om.

Controleer of de peren gaar zijn door er met een vork in te prikken; de vork moet er makkelijk in gaan.

Haal de peren uit het kookvocht en zet ze rechtop in een schaal.

Kook het vocht in tot ongeveer de helft door het zonder deksel flink te laten koken.

Los de maizena op in 2 eetlepels water en roer dit goed door. Voeg dit mengsel al roerend toe aan het kokende vocht tot de saus de gewenste dikte heeft.

Giet de licht gebonden saus door een zeef over de stoofperen. Laat de stoofperen in de saus afkoelen tot gebruik.

Stoofperen zonder wijn zijn heerlijk als bijgerecht bij stoofschotels en wildgerechten.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Rode kool met stoofpeertjes

    Rode kool met stoofpeertjes een heerlijk kruidig bijgerecht

  • Blanke stoofpeertjes

    Blanke stoofpeertjes – geen rode peertjes maar heerlijke witte peertjes, zonder alcohol

  • Heerlijke stoofperen uit de slowcooker

    Stoofperen uit de slowcooker – simpel, snel en feestelijk

  • Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit header

    Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit

  • pruimenjam maken

    Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen

  • Tiramisu met bosbessen en citroen

    Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

  • Apfelstrudel

    Maak het jezelf makkelijker: Apfelstrudel van bladerdeeg

  • Drie-in-de-pan

    Drie-in-de-pan; ouderwets lekker

  • Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

    Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

  • Linzenvlaai

    Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.