Stoofperen zonder wijn zijn ook een echte lekkernij. Vanaf half september tot eind februari zijn er volop stoofperen. Ze zijn heerlijk als bijgerecht, en een pannetje stoofperen op het fornuis geven je een heerlijk gevoel van comfort. Dat wil je straks eten. Die stoofperen worden vaak met wijn of met port gemaakt, maar je kunt ook prima stoofperen zonder wijn maken. In winkels vind je meestal de Gieser Wildeman, en soms ook de St. Remy. De Gieser Wildeman kleurt mooi rood, de St. Remy kleurt lichtroze tijdens het stoven. Omdat de Gieser Wildeman die mooie rode kleur geven is het de beste keuze voor dit recept.
Dit recept is heel makkelijk te maken, en het is natuurlijk ideaal als er kinderen of zwangeren mee-eten. En ook met stoofperen zonder wijn, zet je echt iets lekkers op tafel. Je stooft deze peren in vruchtensap en als je ze in het sap af laat koelen, nemen ze nog meer kleur op. Door het sap te binden met maizena krijgen ze een mooie glans. Je hebt maar een klein beetje maizena nodig, want met een subtiele binding houd je een lekkere stroperige saus over. In dit recept werken we met druivensap, maar je kunt ieder andere rode vruchtensap gebruiken. Koop peertjes van gelijk formaat om ze gelijkmatig gaar te kunnen stoven. De peren verkleuren nog iets tijdens het afkoelen, ze worden echter niet zo rood als bij gebruik van port of rode wijn.
Niveau
Dieet
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Stoofperen zonder wijn
Ingrediënten voor dit recept
- 1 kg Gieser Wildeman peren
- 1 liter druivensap
- 100 gram suiker
- 1 kaneelstokje
- 3 kardemompeulen
- 1 sinaasappel
- 3 plakjes verse gember
- 1 eetlepel maizena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je stoofperen zonder wijn:
Neem een pan waarin de peren naast elkaar kunnen staan.
Was de sinaasappel en snijd met een dunschiller de schil eraf. Zorg dat het witte deel van de schil niet mee komt.
Doe de sinaasappelschil in de pan. Snijd de sinaasappel doormidden en pers het sap boven de pan uit. Voeg de suiker, kaneelstokje, kardemompeulen, verse gember en het druivensap toe. Breng dit langzaam aan de kook.
Schil intussen de peren maar laat de steeltjes eraan.
Zet de peren in het kruidige druivensap. Dek de pan af en laat de peren ongeveer 1 uur zachtjes koken tot ze gaar zijn. Als de peren niet helemaal onder het sap staan, draai ze dan halverwege voorzichtig om.
Controleer of de peren gaar zijn door er met een vork in te prikken; de vork moet er makkelijk in gaan.
Haal de peren uit het kookvocht en zet ze rechtop in een schaal.
Kook het vocht in tot ongeveer de helft door het zonder deksel flink te laten koken.
Los de maizena op in 2 eetlepels water en roer dit goed door. Voeg dit mengsel al roerend toe aan het kokende vocht tot de saus de gewenste dikte heeft.
Giet de licht gebonden saus door een zeef over de stoofperen. Laat de stoofperen in de saus afkoelen tot gebruik.
Stoofperen zonder wijn zijn heerlijk als bijgerecht bij stoofschotels en wildgerechten.
Tafel lekker !!
