• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Tafelzuur maken; gezond en langer genieten van verse groenten

Vul je voorraadkast met kleurrijke potjes; fris naast stamppot, op brood met kaas of bij de borrel. Makkelijk te maken en heerlijk knapperig.

0
Tafelzuur maken

Tafelzuur maken klinkt misschien een beetje ouderwets, maar juist daarom is het zo leuk om zelf aan de slag te gaan. Je hebt geen ingewikkelde apparaten nodig, alleen wat verse groenten, een paar potten en een basisrecept. Het mooie is dat je met weinig moeite een voorraadje maakt waar je wekenlang plezier van hebt. Bovendien weet je precies wat er in zit en kun je zelf de smaken bepalen. Door zelf tafelzuur te maken, gebruik je groenten die anders misschien zouden blijven liggen en geef je ze een tweede leven.

Het leuke is dat tafelzuur maken ook nog eens heel gezellig is. Of je nu oogst uit je eigen moestuin of een grote zak wortels en bloemkool van de markt haalt, het verwerken in potten geeft voldoening. En het resultaat? Een frisse, knapperige toevoeging die je maaltijden net dat beetje extra geeft. Heerlijk bij een stevige stamppot, maar net zo goed op een boterham met kaas. Door te variëren met groenten en kruiden kun je telkens nieuwe smaken ontdekken. Zo maak je niet alleen iets lekkers, maar ook iets gezonds en eigens, waar je lang van kunt genieten.

Niveau

Makkelijk

Dieet

VeganGlutenvrijLactosevrijVegetarisch

Kooktechniek

InmakenKoken

Kooktijd

15-30 minuten

Tafelzuur maken

Porties: 1 pot (ca. 750 ml)
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 gram bloemkool
  • 100 gram wortel
  • 50 gram radijs
  • 1 grote rode ui
  • 250 ml inmaak of appelazijn
  • 250 ml water
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 eetlepel zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 8 zwarte peperkorrels

Bereidingswijze van dit recept

Zo kun je zelf tafelzuur maken:

Zet een schone glazen pot met passend deksel klaar. Spoel pot en deksel kokend heet uit of steriliseer 10 minuten in de oven op 120 °C. Laat omgekeerd drogen.

Maak de groenten schoon. Pel de ui en snijd in halve ringen. Snijd bloemkool, wortel en radijs in dunne plakjes of kleine stukjes van gelijke dikte.

Doe water, azijn, suiker, knoflook, peperkorrels, laurier en zout in een pan. Breng aan de kook.

Voeg de gesneden groenten toe en verhit 1–2 minuten mee; de groenten moeten goed heet worden maar knapperig blijven.

Vul de hete pot met de groenten tot net onder de rand. Giet het hete vocht erbij tot alles volledig onder staat (laat ca. 1 cm ruimte tot de rand). Tik de pot zachtjes op het aanrecht of ga met een mes langs de rand om luchtbellen te verwijderen.

Sluit direct stevig af terwijl alles nog heet is. Laat afkoelen en zet vervolgens minimaal 12 uur op een koele, donkere plek zodat de smaken intrekken. Bewaar na openen in de koelkast en schep steeds met een schone lepel.

De kleur van radijs en rode ui kan het zuur iets verkleuren; dat heeft geen invloed op de smaak.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons (Heerlijk op de borrelplank)

  • Tomatengroentesoep

    Tomatengroentesoep

  • Tomatensalsa

    Zo maak je zelf tomatensalsa van verse tomaten

  • boterboontjes

    Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

  • Uiensaus

    Uiensaus; erg lekker bij vlees of vis!

  • Verse aspergesoep

    Verse aspergesoep; met dit recept kun je zelf aspergesoep maken

  • gebakken zoete aardappels

    Gebakken zoete aardappels; lekker en snel

  • Hollandse zuurkoolstamppot met spek en rookworst

    Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.