Truffelboter – Een eenvoudig en smakelijk bijgerechtje en toch pure luxe! Ideaal om je feesttafel op te leuken, of perfect om een eenvoudig en doordeweeks gerecht naar een hoger niveau te tillen. Met wat truffelboter kun je van een simpele risotto of het recept van een doodgewone pasta een smaaksensatie maken! Of, bak een steak en serveer hem met truffelboter in plaats van met de standaard kruidenboter. Doe een lepeltje door de aardappelpuree en je eet aardappelpuree zoals je hem nog nooit hebt gegeten. Bak champignons eens in de boter en je waant je ineens aan het gezelligste tafeltje van een gastronomisch restaurant in de lichtstad van Europa. Of, heel eenvoudig, op een heerlijk vers gebakken of geroosterd broodje, smeltende boter die heerlijk geurt, en smaakt natuurlijk!
Met wat truffelboter maak je van een doodgewone pasta een smaaksensatie!
Truffelboter maak je met truffel, maar wat is dat?
Truffelboter maak je met truffels. Een truffel is eigenlijk een soort zwam die onder de grond groeit, op de wortels van bepaalde boomsoorten zoals eiken, populieren, haagbeuken en hazelnootstruiken. Truffels groeien vooral in het wild en soms ook op aangeplante truffelgaarden. Het is wel zes maanden tot een jaar wachten tot een volgroeide truffel geoogst kan worden. Ze worden geoogst door het inzetten van honden of zwijnen, die getraind worden om de specifieke geur van de truffel te herkennen. Het zal je dus niet verbazen dat de truffel een vrij kostbaar ingrediënt is dat beschouwd wordt als een delicatesse. Truffelboter is dus ook een echte delicatesse.
Truffel is een kostbaar ingrediënt dat beschouwd wordt als een delicatesse
Truffels in Nederland?
Wist je dat er in Nederland ook al truffelgaarden aangeplant zijn? En dat je in het wild in de provincie Limburg truffels zou kunnen vinden? Maar misschien moet je dan toch eerst een trouwe viervoeter aanschaffen en die opleiden tot truffelhond, want je kunt het ondergrondse goud niet zien, je moet echt weten waar te zoeken! Wij kunnen alleen maar aanraden om op zoek te gaan naar Nederlandse truffel voor het maken van de overheerlijke truffelboter van dit recept, maar misschien moet je dát gewoon maar even bij je lokale kruidenier doen…
Er zijn werkelijk zoveel mogelijkheden met de heerlijke truffelboter dat je dit recept niet aan je voorbij kan laten gaan!
Roomboter; puur voor het beste resultaat
Met roomboter geef je echt smaak aan je gerechten. Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.
Truffelboter
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram verse roomboter (ongezouten)
- 20 gram truffel
- fleur de sel (naar smaak)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je truffelboter:
Leg de roomboter gedurende een uurtje op kamertemperatuur, zodat ze zacht en bewerkbaar wordt.
Rasp de truffel fijn en meng door de zachte roomboter. Breng op smaak met fleur de sel.
Serveer in een leuk schaaltje.
Tafel lekker !!