Tuinbonen zoals oma ze maakt – Minimaal een keer per jaar moet je ze maken, verse gedopte tuinbonen net zoals oma ze maakte. Met spekjes, ui en een melksausje. Je moet er even voor gaan zitten, maar dan heb je ook wel een echt lekker bord tuinbonen.
Verse tuinbonen
Het seizoen van verse tuinboontjes is, maar kort en je ziet ze alleen bij de betere groentewinkels en als je geluk hebt op de markt. Als je ze kunt bemachtigen moet je ze zeker kopen, onder andere voor dit recept. Het doppen is een even een werkje, maar het is de smaak meer dan waard. Waarschijnlijk maak je ze ook niet zo vaak dus af en toe de familie bij elkaar roepen om samen tuinbonen te doppen moet kunnen. Koop er wel genoeg, want je houdt van een hele kilo net genoeg over voor 2 personen.
Flodderbonen
Flodderbonen. Zo noemde oma tuinbonen, die naam hebben ze te danken aan het losse laagje om de groene kern. Dit jasje kan een klein beetje bitter zijn en wat meer bite hebben, wat kenmerkend is voor verse tuinbonen. De tuinbonen in een pot hebben zo lang in het vocht gestaan dat dit laagje een stuk zachter en de smaak veel neutraler is. De uitgesproken smaak en de textuur van de verse tuinbonen is niet bij iedereen geliefd. Jammer genoeg zie je ze daarom waarschijnlijk niet zo vaak meer in de winkels. Maar als je dit recept zou willen maken gaat het je zeker lukken om ergens tuinbonen te kopen.
Tuinbonen in een rijk gevulde melksaus
Oma maakte altijd een tuinbonenrecept met een melksausje. Dat melksausje mocht dan lekker goed gevuld zijn, zodat er alleen nog maar een pan aardappels bij gekookt hoefde te worden. Het lekkerste bij dat recept is gerookt spek dat je dan uitbakt met fijngesneden ui. Dat zorgt ervoor dat het sausje heel veel smaak heeft. De aanbaksels van het spek en de ui kook je los zodat al die smaak in de saus gaat zitten.
Een kruid wat echt bij een recept voor tuinbonen hoort, is bonenkruid. Als je aan vers bonenkruid kan komen is dat helemaal geweldig! Omdat bonenkruid niet meer zoveel gebruikt wordt, kun je ook de gedroogd bonenkruid gebruiken voor de tuinbonen volgens oma’s recept.
Tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?
Die enorme bergen grote groene peulen die je op de markt of bij de groenteboer ziet liggen, dat zijn tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?
Tuinbonen zoals oma ze maakt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 kg tuinbonen in de schil
- 1 ui in stukjes
- 75 gram gerookte spekblokjes
- 25 gram boter
- 25 gram bloem
- ongeveer 250 ml melk
- zout en peper
- bonenkruid
Bereidingswijze van dit recept
Tuinbonen zoals oma ze maakt:
Haal de bonen uit hun schil en spoel ze even schoon om eventueel zand te verwijderen.
Breng een pan water aan de kook met een theelepeltje zout en kook de bonen in ongeveer 15 minuten gaar.
Proef of de gaarheid naar wens is want het wil nogal eens verschil uitmaken.
Tijdens het koken van de tuinbonen maak je in een andere pan het sausje.
Hiervoor smelt je de boter en bak je op een zacht vuur de ui en de spekblokjes. Als de uien mooi gaar zijn haal je ze uit de pan.
Strooi de bloem in de achtergebleven vetstof en gaar het even goed door. Schenk er nu beetje bij beetje de melk bij tot de gewenste dikte, roer steeds goed door. Laat even doorkoken.
Doe de spekjes en ui weer terug in de pan. Breng dit op smaak met peper, zout en bonenkruid.
Schud de tuinbonen af en meng ze met de saus. Laat nog even kort doorkoken en serveer de tuinbonen zoals oma ze maakt met aardappelen en een lekker stukje vlees.
Tafel lekker !!
Heerlijk die snijbonen, staan morgen op het menu..vindt ze overheerlijk. Ook met witte bonen. Zeker in de groenten -/tomatensoep
Truus, wat een goede tip van je, om snijbonen en witte bonen in een soep te verwerken.