Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Tuinbonen zoals oma ze maakt

Pure en lekkere nostalgie

Connie Derks door Connie Derks
in Bijgerecht
1
Tuinbonen zoals oma ze maakt

Tuinbonen zoals oma ze maakt – Minimaal een keer per jaar moet je ze maken, verse gedopte tuinbonen net zoals oma ze maakte. Met spekjes, ui en een melksausje. Je moet er even voor gaan zitten, maar dan heb je ook wel een echt lekker bord tuinbonen. 

Verse tuinbonen

Het seizoen van verse tuinboontjes is, maar kort en je ziet ze alleen bij de betere groentewinkels en als je geluk hebt op de markt. Als je ze kunt bemachtigen moet je ze zeker kopen, onder andere voor dit recept. Het doppen is een even een werkje, maar het is de smaak meer dan waard. Waarschijnlijk maak je ze ook niet zo vaak dus af en toe de familie bij elkaar roepen om samen tuinbonen te doppen moet kunnen. Koop er wel genoeg, want je houdt van een hele kilo net genoeg over voor 2 personen. 

Flodderbonen

Flodderbonen. Zo noemde oma tuinbonen, die naam hebben ze te danken aan het losse laagje om de groene kern. Dit jasje kan een klein beetje bitter zijn en wat meer bite hebben, wat kenmerkend is voor verse tuinbonen. De tuinbonen in een pot hebben zo lang in het vocht gestaan dat dit laagje een stuk zachter en de smaak veel neutraler is. De uitgesproken smaak en de textuur van de verse tuinbonen is niet bij iedereen geliefd. Jammer genoeg zie je ze daarom waarschijnlijk niet zo vaak meer in de winkels. Maar als je dit recept zou willen maken gaat het je zeker lukken om ergens tuinbonen te kopen.

Tuinbonen in een rijk gevulde melksaus

Oma maakte altijd een tuinbonenrecept met een melksausje. Dat melksausje mocht dan lekker goed gevuld zijn, zodat er alleen nog maar een pan aardappels bij gekookt hoefde te worden. Het lekkerste bij dat recept is gerookt spek dat je dan uitbakt met fijngesneden ui. Dat zorgt ervoor dat het sausje heel veel smaak heeft.  De aanbaksels van het spek en de ui kook je los zodat al die smaak in de saus gaat zitten.

Een kruid wat echt bij een recept voor tuinbonen hoort, is bonenkruid. Als je aan vers bonenkruid kan komen is dat helemaal geweldig! Omdat bonenkruid niet meer zoveel gebruikt wordt, kun je ook de gedroogd bonenkruid gebruiken voor de tuinbonen volgens oma’s recept.

Tuinbonen gedopt

Tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?

Die enorme bergen grote groene peulen die je op de markt of bij de groenteboer ziet liggen, dat zijn tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?

Tuinbonen zoals oma ze maakt

Porties: 4 pers
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 kg tuinbonen in de schil
  • 1 ui in stukjes
  • 75 gram gerookte spekblokjes
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • ongeveer 250 ml melk
  • zout en peper
  • bonenkruid

Bereidingswijze van dit recept

Tuinbonen zoals oma ze maakt:

Haal de bonen uit hun schil en spoel ze even schoon om eventueel zand te verwijderen.

Breng een pan water aan de kook met een theelepeltje zout en kook de bonen in ongeveer 15 minuten gaar.

Proef of de gaarheid naar wens is want het wil nogal eens verschil uitmaken.

Tijdens het koken van de tuinbonen maak je in een andere pan het sausje.

Hiervoor smelt je de boter en bak je op een zacht vuur de ui en de spekblokjes. Als de uien mooi gaar zijn haal je ze uit de pan.

Strooi de bloem in de achtergebleven vetstof en gaar het even goed door. Schenk er nu beetje bij beetje de melk bij tot de gewenste dikte, roer steeds goed door. Laat even doorkoken.

Doe de spekjes en ui weer terug in de pan. Breng dit op smaak met peper, zout en bonenkruid.

Schud de tuinbonen af en meng ze met de saus. Laat nog even kort doorkoken en serveer de tuinbonen zoals oma ze maakt met aardappelen en een lekker stukje vlees.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin3TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Romige venkel uit de oven
Bijgerecht

Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

ratatouille maken recept
Bijgerecht

Ratatouille; een Frans gerecht met Nederlandse groenten

Reacties 2

  1. Truus says:
    10 maanden geleden

    Heerlijk die snijbonen, staan morgen op het menu..vindt ze overheerlijk. Ook met witte bonen. Zeker in de groenten -/tomatensoep

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      10 maanden geleden

      Truus, wat een goede tip van je, om snijbonen en witte bonen in een soep te verwerken.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!