• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Uienconfituur; van rode uien

Heerlijk bij paté, een stukje vlees of op je boterham met kaas!

Redactie door Redactie
in Bijgerecht
0
Uienconfituur

Uienconfituur – Confituur, dat klinkt als jam. Nu kijk je mogelijk wat bedenkelijk bij het idee om je boterham met aardbeien of kersenjam in te ruilen voor een broodje uienjam. Wees gerust, dat is niet de bedoeling. Uienconfituur is een bijgerechtje dat je serveert bij een paté, of bij vlees of wild. Dat klinkt al heel anders, hè! Overigens is uienconfituur niet alleen lekker bij vleesgerechten, maar het smaakt ook prima bij een stukje oude kaas. Smeer eens een laagje op een bruine boterham met kaas, dat is erg lekker. Stiekem eet je dan eigenlijk toch een broodje uienjam.

Uienconfituur maak je natuurlijk zelf

Als je wel eens jam hebt gemaakt dan weet je dat dat helemaal niet moeilijk is. Het maken van uienconfituur is net zo makkelijk als zelf jam maken. Dus waarom zou je het in potjes kopen en niet zelf maken? Misschien moet je overwegen om gelijk een paar potjes te maken, want waarschijnlijk grijp je voortaan sneller naar de pot uienconfituur, dan je nu naar de fles met ketchup grijpt. En als je gasten het geproefd hebben willen ze meer, dus je gaat vast ook nog wat potjes cadeau geven, dus maak maar gewoon een voorraadje van dit heerlijke bijgerecht!. Als je schoon werkt en de potjes luchtdicht afsluit, kun je de confituur best lang bewaren. Heb je een potje eenmaal geopend, dan bewaar je het in de koelkast.

Variaties maken op dit recept

Door eens te kiezen voor bijvoorbeeld gele uien, witte uien of sjalotten kun je variaties maken met de uienconfituur. Ook zou je verschillende soorten uien kunnen mengen. Door het toevoegen van andere kruiden of specerijen kun je de smaak ook aanpassen en zo een andere variant maken. Kortom, leef je uit met de uien en bedenk je eigen variant, met de smaken die jij het lekkerst vindt!

Uienconfituur

Porties: 2 potten
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 750 gram rode uien
  • 75 ml rode wijn
  • 400 ml sinaasappelsap
  • 75 gram donkerbruine suiker
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 75 ml grenadinesiroop
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 50 gram rozijnen
  • 125 gram geleisuiker
  • 1,5 theelepel roze peperbolletjes
  • zout en peper
  • 2 glazen (jam)potten met deksel

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je uienconfituur:

Was de potten en de deksels goed, spoel ze om met kokend water en ze ze op hun kop op een schone theedoek.

Pel de uien en snijd ze in halve ringen.

Verhit wat olie in een pan met een dikke bodem en bak daarin de uien aan. Ze hoeven niet te kleuren. Blijf er wel bij en roer regelmatig even door.

Voeg vervolgens het sinaasappelsap, de rode wijn, de balsamico, de grenadinesiroop, de laurierblaadjes, de tijm en de bruine suiker toe. Roer goed en laat een paar minuten zachtjes inkoken.

Doe de geleisuiker, de rozijnen en de roze peper erbij en laat zachtjes koken tot je de dikte van jam hebt. Breng op smaak met zout en peper.

Vul de potten met de uienconfituur, sluit ze af en zet ze op hun kop. Laat de potten afkoelen en bewaar ze in de koelkast.

Tafel lekker !!

DeelPin4VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tuinbonen met verse groene kruiden
Bijgerecht

Tuinbonen met verse groene kruiden

Snijbonen met paprika en tijm
Bijgerecht

Snijbonen met paprika en tijm; steel de show met deze lekkernij

Spitskool met ei
Bijgerecht

Spitskool met ei – makkelijk, snel en lokaal

Snijbonen met spek en ui
Bijgerecht

Snijbonen met spek en ui; makkelijk, snel en altijd lekker

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Tuinbonen zoals oma ze maakt
Bijgerecht

Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker

Reacties 6

  1. Monique says:
    10 maanden geleden

    Lijkt erg lekker en ook vaak te gebruiken bij verschillende gerechten. Is dit ook te wecken zodat je het lang(er) kunt bewaren?

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      9 maanden geleden

      Dat durf ik niet te zeggen, Monique. Je zou het kunnen proberen.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!