Uienconfituur – Confituur, dat klinkt als jam. Nu kijk je mogelijk wat bedenkelijk bij het idee om je boterham met aardbeien of kersenjam in te ruilen voor een broodje uienjam. Wees gerust, dat is niet de bedoeling. Uienconfituur is een bijgerechtje dat je serveert bij een patĆ©, of bij vlees of wild. Dat klinkt al heel anders, hĆØ! Overigens is uienconfituur niet alleen lekker bij vleesgerechten, maar het smaakt ook prima bij een stukje oude kaas. Smeer eens een laagje op een bruine boterham met kaas, dat is erg lekker. Stiekem eet je dan eigenlijk toch een broodje uienjam.
Uienconfituur maak je natuurlijk zelf
Als je wel eens jam hebt gemaakt dan weet je dat dat helemaal niet moeilijk is. Het maken van uienconfituur is net zo makkelijk als zelf jam maken. Dus waarom zou je het in potjes kopen en niet zelf maken? Misschien moet je overwegen om gelijk een paar potjes te maken, want waarschijnlijk grijp je voortaan sneller naar de pot uienconfituur, dan je nu naar de fles met ketchup grijpt. En als je gasten het geproefd hebben willen ze meer, dus je gaat vast ook nog wat potjes cadeau geven, dus maak maar gewoon een voorraadje van dit heerlijke bijgerecht!. Als je schoon werkt en de potjes luchtdicht afsluit, kun je de confituur best lang bewaren. Heb je een potje eenmaal geopend, dan bewaar je het in de koelkast.
Variaties maken op dit recept
Door eens te kiezen voor bijvoorbeeld gele uien, witte uien of sjalotten kun je variaties maken met de uienconfituur. Ook zou je verschillende soorten uien kunnen mengen. Door het toevoegen van andere kruiden of specerijen kun je de smaak ook aanpassen en zo een andere variant maken. Kortom, leef je uit met de uien en bedenk je eigen variant, met de smaken die jij het lekkerst vindt!
Uienconfituur
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 750 gram rode uien
- 75 ml rode wijn
- 400 ml sinaasappelsap
- 75 gram donkerbruine suiker
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- 75 ml grenadinesiroop
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes
- 50 gram rozijnen
- 125 gram geleisuiker
- 1,5 theelepel roze peperbolletjes
- zout en peper
- 2 glazen (jam)potten met deksel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je uienconfituur:
Was de potten en de deksels goed, spoel ze om met kokend water en ze ze op hun kop op een schone theedoek.
Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
Verhit wat olie in een pan met een dikke bodem en bak daarin de uien aan. Ze hoeven niet te kleuren. Blijf er wel bij en roer regelmatig even door.
Voeg vervolgens het sinaasappelsap, de rode wijn, de balsamico, de grenadinesiroop, de laurierblaadjes, de tijm en de bruine suiker toe. Roer goed en laat een paar minuten zachtjes inkoken.
Doe de geleisuiker, de rozijnen en de roze peper erbij en laat zachtjes koken tot je de dikte van jam hebt. Breng op smaak met zout en peper.
Vul de potten met de uienconfituur, sluit ze af en zet ze op hun kop. Laat de potten afkoelen en bewaar ze in de koelkast.
Tafel lekker !!
Lijkt erg lekker en ook vaak te gebruiken bij verschillende gerechten. Is dit ook te wecken zodat je het lang(er) kunt bewaren?
Dat durf ik niet te zeggen, Monique. Je zou het kunnen proberen.