Gratin van pastinaak en winterpeen met Leerdammer – Je hebt vast wel eens een aardappelgratin gegeten. Maar aardappels zijn niet de enige ingrediënten die je kunt gratineren. Je kunt ook de leukste en vooral de lekkerste bijgerechten maken door groenten te gratineren. Een voorbeeld van zo’n bijgerecht is een gratin van pastinaak en winterpeen met Leerdammer kaas. Zo eet je deze wortels eens op een heel andere manier dan gekookt of geroosterd. Je maakt er zo heerlijk romig comfortfood van. En het leukste is, jij hoeft alleen maar te snijden en te mengen, de oven doet het meeste werk voor jou!
Pastinaak en winterpeen in een winterse maaltijd
Wortelgroenten zoals pastinaak en winterpeen worden vaak een beetje over het hoofd gezien. Meestal zijn ze een onderdeel van een groentemengsel dat wordt gewokt of geroosterd. Maar je kunt die twee ook samen in het zonnetje zetten met een recept als gratin van pastinaak en winterpeen. Je gratineert ze vervolgens met een mengsel van Leerdammer kaas en slagroom. Je zet daarmee een lekker kazig groentegerecht op tafel. Serveer er een stukje verse vis of vlees bij, eventueel een aardappelgerecht en je zet je tafelgenoten een originele maaltijd vol verse ingrediënten voor.
Gratin van pastinaak met Leerdammer in de hoofdrol
Naast de pastinaak en de winterpeen is er in de gratin uit dit recept een hoofdrol weggelegd voor Leerdammer kaas. Wat die halfharde, Nederlandse kaas anders maakt dan een willekeurige geraspte kaas uit een zakje, is de kenmerkende, wat zoetige en nootachtige smaak van Leerdammer. Daarnaast heeft de kaas de eigenschap om goed te smelten en dat maakt hem heel geschikt voor een gratin met pastinaak. Je koopt natuurlijk wel een stukje Leerdammer om zelf te raspen. Want vers geraspte kaas is gewoon lekkerder. Het is 100% kaas, en in geraspte kaas uit een zakje zitten allerlei toevoegingen.
Een paar tips
Je kunt de gratin van pastinaak makkelijk voorbereiden. Volg gewoon het recept, maar bak de gratin pas af voor je wilt gaan eten. Bewaar de schaal wel afgedekt in de koelkast tot gebruik. Een gerecht dat in de koelkast is bewaard moet wel iets langer in de oven om goed heet te worden.
Wil je eens variëren met dit recept? Vervang de pastinaak dan eens door peterseliewortel.
Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!
Pastinaak is een inmiddels weer populaire groente en een absolute topper in de keuken. Ontdek de mogelijkheden + recepten hier.
Maasdammer en Leerdammer
We houden van Nederlandse kaas! Hier vind je alles over de Nederlandse gatenkaas en een beetje uitleg over de namen Maasdammer en Leerdammer.
Winterpeen
De naam is wat misleidend, want ondanks dat winterpeen traditioneel vooral in de winterse gerechten wordt gebruikt, kun je ze jaarrond kopen.
Gratin van pastinaak en winterpeen met Leerdammer
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram winterpeen
- 400 gram pastinaak
- 200 ml slagroom
- 200 gram Leerdammer kaas
- 2 teentjes knoflook
- zout en peper
- 2 eetlepels gehakte verse peterselie
- olie of boter om in te vetten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een gratin van pastinaak en winterpeen met Leerdammer:
Rasp de Leerdammer kaas.
Hak de peterselie fijn.
Pers de knoflook.
Schil de pastinaken en de winterpenen met een dunschiller. Snijd ze in heel dunne plakjes. Gebruik eventueel een keukenmachine met een rasp waarmee je plakjes kunt raspen. De plakjes moeten voor een gratin van pastinaak echt dun zijn.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een passende ovenschaal in.
Meng in een grote kom de slagroom met 150 gram van de Leerdammer kaas, de knoflook en de peterselie. Voeg wat zout en peper toe. Meng de plakjes winterpeen en pastinaak door het kaas- en slagroommengsel. Doe alles over in de ovenschaal. Bestrooi de gratin met de rest van de kaas.
Bak de gratin 60 minuten in de oven. Als de bovenkant te snel kleurt, dek dan de schaal af met een vel aluminiumfolie.
Serveer de gratin van pastinaak en winterpeen met Leerdammer direct.
Tafel lekker !!