• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Witlof tarte tatin; Een chique maar makkelijk bijgerecht

Redactie door Redactie
in Bijgerecht
0
Witlof tarte Tatin

Witlof tarte tatin – Witlof is trendy. De nieuwe smaaktrend is ……. bitter. Ja, wen er maar alvast wat aan. Dat weet men in Frankrijk overigens al een tijdje. Daar krijg je geen geroosterde pastinaken of schorseneren als bijgerecht, nee, gewoon witlof! Maar wél natuurlijk culinair verantwoord klaargemaakt.  En het moet lekker zijn. Bijvoorbeeld als tarte tatin. Dat klinkt misschien heel chic en moeilijk, maar het is een fluitje van een cent.

Witlof in tweeën snijden, in de boter braden, wat poedersuiker erbij en dan met een bladerdeeg-dakje de oven in. Omkeren wanneer hij gaar is en voilà je tarte Tatin is klaar.

Je kunt hem als één grote taart maken, die je in stukken snijdt, maar als je kookringen hebt, kun je er ook prachtige éénpersoonstaartjes van maken.

Ook voor mensen die niet van witlof houden

En het is niet om te pochen: maar zelfs de huisgenoot die normaal gruwelt van witlof, vond dit zó lekker, dat hij zichzelf nog een tweede keer opschepte. Je kunt het als vegetarisch voorgerecht klaarmaken, of als bijgerecht. Extra lekker wordt het wanneer je er nog wat crème van Balsamico azijn over sprenkelt. Niet in huis? Je kunt 3 eetlepels Balsamico azijn met 2 eetlepels suiker even inkoken tot een stroopje, net zo lekker.

Witlof tarte tatin

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.

Witlof tarte tatin

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 5 à 6 stronken witlof
  • 75 gram boter
  • 4 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 1 el. citroensap
  • 2 el. poedersuiker
  • peper en zout
  • crema di aceto Balsamico of Balsamico-azijn en wat suiker

Bereidingswijze van dit recept

Witlof tarte tatin maak je zo:

Haal de bladerdeegplakjes uit de diepvries en leg ze naast elkaar, zodat ze snel ontdooien.

Doe de oven vast aan op 200 graden.

Was het witlof, snijd het kontje eraf en snijd ze vervolgens in de lengte door midden. Smelt de boter in een grote koekenpan zodat alle halve stronkjes er mooi in één laag inpassen. Bak het witlof op halfhoog vuur in ongeveer 10 minuten gaar en een beetje bruin. Wentel ze af en toe om. Voeg op het laatst het citroensap toe en poedersuiker en laat nog even karameliseren.

Als je kookringen gebruikt: doe een vel bakpapier op een glad bakblik en vet 4 kookringen van de binnenkant in. Gebruik je een springvorm? Vet die dan ook in, of bedel hem met een vel bakpapier.

Leg het gare witlof mooi in de vorm of vormpjes. Zorg dat ze allemaal met dezelfde kant boven liggen. Dat staat mooier bij de presentatie. Zorg ook dat de hele bodem is bedekt. Bedek het witlof weer met het bladerdeeg. Steek, als je vormpjes gebruikt, precies de vorm uit door het bladerdeeg op het vormpje te leggen en er met je vingers over de rand heen te drukken.

Laat de taart of taartjes ongeveer 15 – 20 min. bakken. Haal de gare witlof tarte tatin uit de oven, keer om en serveer, met nog wat peper en zout en de crema di aceto Balsamico, of de zelfgemaakte Balsamcio-siroop. Decoreer de witlof tarte tatin eventueel met een vers kruidje.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin78VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Asperges met ham en kaas uit de oven
Bijgerecht

Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Salade van gegrilde groenten
Bijgerecht

Maak zelf een salade van gegrilde groenten met verse seizoensgroenten

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
Bijgerecht

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)

Romige venkel uit de oven
Bijgerecht

Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

ratatouille maken recept
Bijgerecht

Ratatouille; een Frans gerecht met Nederlandse groenten

Reacties 4

  1. Hendrik van Delsen says:
    4 jaar geleden

    Mag ik er u op wijzen dat witloof een Vlaamse groente is en geen Franse .
    Er zijn tientallen Vlaamse gerechten met witloof.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Witlof of witloof is inderdaad heel bekend in Vlaanderen Hendrik. Maar het toekennen van een groente aan een bepaald land is eigenlijk heel raar toch? We suggereren in dit recept niet dat het om een Vlaamse of Franse groente gaat. Een tarte tatin heeft wel een Franse herkomst maar is klassiek een appeltaart op zijn kop.

      Beantwoorden
  2. Judith says:
    5 jaar geleden

    Ik maak al jaren roerbak witlof in de roomboter met poedersuiker eventueel. Scheutje witte wijn , wat zwarte peper uit de molen en balsamico azijn. Dat is heerlijk!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 jaar geleden

      Heerlijke combi inderdaad Judith

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief