Zoetzure rode bietjes – Echt eten van het seizoen blijkt vaak nog een hele uitdaging. Toch is het wel degelijk een grote stap in duurzaamheid als je met de seizoenen mee gaat koken. De herfst- en wintermaanden moet je dan vooral zien te vullen met kool en knolgroenten. Dit soort groenten worden vaak al snel als grauw en saai bestempeld. Rode bietjes horen dan ook wel bij die knollen, maar toch zet je hiermee kleur op tafel. Vooral als je zoetzure rode bietjes maakt met, jawel…. frambozenazijn. Je verzint het niet!
Ongekookte bietjes?
Eerlijk? Nederlanders zijn luie koks. In een van de rijkste landen ter wereld laat men zich verleiden door gemak. Ergens in een grote fabriek staan mensen bietjes schoon te maken en te koken. Maar hoe leuk is het om dat nog zelf te doen? De ingrediëntenlijst van zoetzure rode bietjes begint dan ook met “ongekookte bieten”. Ja, echt! Je mag nu afhaken, maar het is een aanrader om dat niet te doen. Pak één keertje door (in het weekeind als je dan meer tijd hebt) en maak die bietjes. Je gaat er serieus geen spijt van krijgen.
Laat ze niet bloeden
Er zijn twee soorten rode bieten, de zomer- en de winterbieten. Je kunt ze allebei gebruiken voor het maken van zoetzure rode bietjes. De zomerbieten zijn kleine knollen en worden verkocht met het loof er nog aan. Ze zijn met loof ongeveer een week houdbaar, zonder loof een dag of drie. Winterbieten daarentegen zijn wat groter, en wel 2-3 maanden houdbaar. Winterbieten zijn altijd zonder loof. Kook bieten altijd ongeschild in ruim water gaar. De tijd kan nogal variëren, zomerbieten zijn in 20-30 minuten gaar. Bij winterbieten duurt het wat langer 1½ -2 uur. De reden dat ze pas na het koken geschild worden is dat ze anders gaan ‘bloeden’ en hun mooie rode sap verliezen. Het is beter om de bieten voor het maken van zoetzure rode bietjes, ruimschoots vooraf te koken, zodat ze eerst af kunnen koelen om ze daarna te schillen en te snijden.
Tip: maak een dubbele portie van de zoetzure rode bietjes en doe dit heet in een schone jampot. Draai er direct de deksel op en laat afkoelen. Door de hitte trekt de inhoud vacuüm en is daardoor langer houdbaar. Je hoort na een tijdje een klik dan is het potje luchtdicht. Je kunt de zoetzure rode bietjes natuurlijk ook in de vriezer bewaren.
Zoetzure rode bietjes zijn echt niet suf!
Rode bieten hebben een nogal suf imago, ze smaken vaak wat aards en niet iedereen houdt van die smaak. Door er frambozenazijn aan toe te voegen worden de zoetzure rode bietjes heerlijk fris zuur van smaak en zet je een spectaculair bijgerecht op tafel.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Zoetzure rode bietjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 700 gram ongekookte rode bieten
- 2 uien
- 4 eetlepels frambozenazijn
- 1 eetlepel suiker
- 20 gram roomboter
- 1 eetlepel maïzena
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zoetzure rode bietjes:
Was de bieten goed schoon en kook ze in ruim water gaar. Haal ze uit het water en laat ze afkoelen.
Schil de bieten en snijd er blokjes van. Schil de ui en snijd die ook in niet te fijne stukjes.
Smelt de boter in een pan en smoor er de uien in totdat ze glazig zien.
Doe er de suiker bij en verhit het mengsel goed door. Blus af met 2 eetlepels water en voeg er de bietjes samen met de azijn aan toe. Roer goed door en laat dit 10-15 minuten op een zacht vuurtje pruttelen, zodat de smaak van de azijn goed in de bietjes en de ui kan trekken.
Los de maizena op in 2 eetlepels koud water en voeg dit al roerend in beetjes aan de bietjes toe. De ene keer zal er wat meer binding nodig zijn dan de andere keer, dus voeg niet alles ineens er aan toe. Breng de bietjes op smaak met zout en royaal peper.
De zoetzure rode bietjes zijn lekker met een bal gehakt en gekookte aardappels.
Tafel lekker !!
Een klassieke receptuur, ik ken het in de combinatie met knapperig gebakken speklapjes
Heerlijk Sjors en dan nog gekookte of gebakken aardappeltjes erbij en het feest is compleet.