Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen

Lekker bij vlees of wild. Maar zeker ook als vegetarisch bijgerecht!

Redactie door Redactie
in Bijgerecht
0
Zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen

Zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen – Ben je op zoek naar een recept voor eens een ander bijgerechtje dan friet, gebakken aardappels en apart geserveerde groente bij een groot stuk vlees of wild? Met een fijne zuurkoolpuree, veel minder grof dan stamppot, zet je eens iets anders op tafel. Je topt het ‘zuurkooltaartje’ af met gebakken paddenstoelen, voor een leuk effect, maar het is vooral ook erg lekker. Paddenstoelen en zuurkool vormen dan ook een heel goede combinatie. Het recept staat onderaan het artikel.

Paddenstoelen, neem de soorten die jij lekker vindt

In het recept van zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen is gebruikgemaakt van gemengde paddenstoelen. Je kunt dit recept natuurlijk geheel aan je eigen smaak aanpassen door te kiezen voor een paar soorten die jij erg lekker vindt. Maar alleen champignons of oesterzwammen voldoen ook prima.

Zuurkool, veel lekkerder dan voorgekookte zuurkool!

Zuurkool is te koop in twee verschillende varianten. Namelijk de zakjes voorgekookte zuurkool die je in de supermarkt buiten de koeling vindt, en de verse zuurkool uit het vat, die je meestal in de koeling vindt, verpakt op schaaltjes. De groenteboer zal verse zuurkool verkopen. Als je echt lekkere zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen wilt maken kies je voor dit recept natuurlijk voor verse zuurkool uit het vat. Die moet je wel even zelf koken, maar daar is het resultaat dan ook wel naar. In het recept is uitgegaan van verse zuurkool.

Tips bij het maken van zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen

Je kunt dit gerecht deels van tevoren maken en opwarmen voor je het gaat serveren. In dat geval kun je er ook voor kiezen het te serveren in kleine, vuurvaste schaaltjes. Je maakt de zuurkool klaar en bewaart hem tot gebruik in de koelkast. Warm het gerecht op in de oven voor je wilt gaan eten, en bak ondertussen de paddenstoelen die je er later overheen strooit.

Zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen is niet alleen geschikt om als bijgerecht naast vlees of wild te serveren. Het gerecht zelf is vegetarisch als je het recept volgt. Je kunt het helemaal plantaardig maken door de kookroom te vervangen door een plantaardig alternatief.

Zuurkool

Zuurkool; niet alleen in de stamppot!

Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.

Paddenstoelen

Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!

In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?

Zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen

Porties: 4-5 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 750 gram kruimig kokende aardappels, geschild en in blokjes
  • 500 gram verse zuurkool uit het vat
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 150 ml witte wijn
  • 200 gram gemengde paddenstoelen, gesneden
  • 5 eetlepels kookroom
  • 1 ei
  • zout en witte peper
  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen:

Kook de zuurkool met de witte wijn en aanhangend vocht 20 minuten.

Kook de aardappels gaar in wat water met zout.

Pureer de aardappels met een roerzeef of een pureeknijper tot een fijne puree. Wil je de puree extra fijn, haal de aardappels dan twee keer door de pureeknijper of de roerzeef. Maak de aardappelpuree smeuïg door het ei en de kookroom er door te roeren.

Meng de zuurkool door de puree en breng het geheel op smaak met wat witte peper. Zout zal waarschijnlijk niet nodig zijn, in zuurkool zit veel zout.

Verhit wat olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen bruin en gaar. Breng op smaak met wat zout en peper.

Serveer de zuurkoolpuree als een soort taartje, direct op het bord.  Als je hier een serveerring voor gebruikt worden alle taartjes mooi even groot. Schep de paddenstoelen er overheen en garneer met wat gesneden bosui.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenGroente
DeelPin2TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

ratatouille maken recept
Bijgerecht

Ratatouille; een Frans gerecht met Nederlandse groenten

Spinazie a la crème
Bijgerecht

De allerlekkerste spinazie à la crème maak je natuurlijk met verse spinazie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!