• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen

Lekker bij vlees of wild. Maar zeker ook als vegetarisch bijgerecht!

Redactie door Redactie
in Bijgerecht
0
Zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen

Zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen – Ben je op zoek naar een recept voor eens een ander bijgerechtje dan friet, gebakken aardappels en apart geserveerde groente bij een groot stuk vlees of wild? Met een fijne zuurkoolpuree, veel minder grof dan stamppot, zet je eens iets anders op tafel. Je topt het ‘zuurkooltaartje’ af met gebakken paddenstoelen, voor een leuk effect, maar het is vooral ook erg lekker. Paddenstoelen en zuurkool vormen dan ook een heel goede combinatie. Het recept staat onderaan het artikel.

Paddenstoelen, neem de soorten die jij lekker vindt

In het recept van zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen is gebruikgemaakt van gemengde paddenstoelen. Je kunt dit recept natuurlijk geheel aan je eigen smaak aanpassen door te kiezen voor een paar soorten die jij erg lekker vindt. Maar alleen champignons of oesterzwammen voldoen ook prima.

Zuurkool, veel lekkerder dan voorgekookte zuurkool!

Zuurkool is te koop in twee verschillende varianten. Namelijk de zakjes voorgekookte zuurkool die je in de supermarkt buiten de koeling vindt, en de verse zuurkool uit het vat, die je meestal in de koeling vindt, verpakt op schaaltjes. De groenteboer zal verse zuurkool verkopen. Als je echt lekkere zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen wilt maken kies je voor dit recept natuurlijk voor verse zuurkool uit het vat. Die moet je wel even zelf koken, maar daar is het resultaat dan ook wel naar. In het recept is uitgegaan van verse zuurkool.

Tips bij het maken van zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen

Je kunt dit gerecht deels van tevoren maken en opwarmen voor je het gaat serveren. In dat geval kun je er ook voor kiezen het te serveren in kleine, vuurvaste schaaltjes. Je maakt de zuurkool klaar en bewaart hem tot gebruik in de koelkast. Warm het gerecht op in de oven voor je wilt gaan eten, en bak ondertussen de paddenstoelen die je er later overheen strooit.

Zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen is niet alleen geschikt om als bijgerecht naast vlees of wild te serveren. Het gerecht zelf is vegetarisch als je het recept volgt. Je kunt het helemaal plantaardig maken door de kookroom te vervangen door een plantaardig alternatief.

Zuurkool

Zuurkool; niet alleen in de stamppot!

Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.

Paddenstoelen

Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!

In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?

Zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen

Porties: 4-5 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 750 gram kruimig kokende aardappels, geschild en in blokjes
  • 500 gram verse zuurkool uit het vat
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 150 ml witte wijn
  • 200 gram gemengde paddenstoelen, gesneden
  • 5 eetlepels kookroom
  • 1 ei
  • zout en witte peper
  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen:

Kook de zuurkool met de witte wijn en aanhangend vocht 20 minuten.

Kook de aardappels gaar in wat water met zout.

Pureer de aardappels met een roerzeef of een pureeknijper tot een fijne puree. Wil je de puree extra fijn, haal de aardappels dan twee keer door de pureeknijper of de roerzeef. Maak de aardappelpuree smeuïg door het ei en de kookroom er door te roeren.

Meng de zuurkool door de puree en breng het geheel op smaak met wat witte peper. Zout zal waarschijnlijk niet nodig zijn, in zuurkool zit veel zout.

Verhit wat olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen bruin en gaar. Breng op smaak met wat zout en peper.

Serveer de zuurkoolpuree als een soort taartje, direct op het bord.  Als je hier een serveerring voor gebruikt worden alle taartjes mooi even groot. Schep de paddenstoelen er overheen en garneer met wat gesneden bosui.

Tafel lekker !!

DeelPin2VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tuinbonen met verse groene kruiden
Bijgerecht

Tuinbonen met verse groene kruiden

Snijbonen met paprika en tijm
Bijgerecht

Snijbonen met paprika en tijm; steel de show met deze lekkernij

Spitskool met ei
Bijgerecht

Spitskool met ei – makkelijk, snel en lokaal

Snijbonen met spek en ui
Bijgerecht

Snijbonen met spek en ui; makkelijk, snel en altijd lekker

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Tuinbonen zoals oma ze maakt
Bijgerecht

Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!