Bloedworst met appel-Calvados compote
Het vloog al snel internet over, heb je gezien, bloedworst, bij Masterchef? Keert je maag al om van alleen het idee, staat het regelmatig bij je op tafel of heb je je nu voorgenomen om het toch eens een keer te gaan proberen. Wanneer je bij de laatste twee hoort, dan is het recept waar Bart van Berkel, de winnaar van Masterchef 2014 mee imponeerde zeker iets voor jou.
Het recept is bedoelt voor 20 kleine gerechtjes. Als je nu eens wil schitteren bij een feestje met wat anders dan een toastje met een salade, probeer dit, echt, gewoon doen. Geen feestje en zeker geen twintig man op bezoek binnenkort., speel dan met de hoeveelheden. De appel-Calvados compote kan je ook prima los als bijgerecht serveren, honing mosterd smaakt ook prima bij een speklapje. Wat ik dus eigenlijk wil zeggen is: schrik niet van de hoeveelheden of de aantallen, maar haal eruit wat jij kan en wilt gebruiken. En als je een keer kan spetteren met dit hapje: doen!
Wat heb je nodig en hoe maak je 20 hapjes:
Citruszuur
- sap en rasp van 1 citroen
- sap en rasp van 1 limoen
- 1 tl honing
Meng alle ingrediënten samen en zet apart tot gebruik later.
Granny Smith schijfjes
halve Granny appel in 2 mm plakken snijden
Steek 20 rondjes van circa 2 cm diameter uit de plakjes appel en leg ze in het citruszuur.
Appel-Calvados compote
- 2 goudreinetappels, in kleine dobbelsteentjes gesneden
- 2 banaansjalotjes (langwerpige sjalotjes), fijn, gesnipperd
- half kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 1 takje tijm
- 1 blaadje laurier
- 1 el honingmosterdzout en peper naar smaak
- 2 el Calvados VSOP
- 3 el citruszuur (zie boven)
Bak de sjalotjes in een klein beetje olie totdat ze glazig zijn. Voeg dan de appel en de kruiden toe en laat dit op laag vuur met de deksel op de pan ongeveer 25 minuten stoven. Voeg daarna de overige ingrediënten toe en kook nog 5 tot 10 minuten door tot de compote dik genoeg is ingekookt. Haal de specerijen uit de compote.
Mosterdhoning
- 3 el grove mosterd
- 1 el honingmosterd
- halve el citruszuur
Meng de ingrediënten en doe het mengsel in een spuitzak
Livar bloedworst
Snijd de bloedworst in 20 plakjes van ongeveer 1,5 cm dik en bak ze krokant aan beide kanten in een koekenpan. Leg op een stukje keukenpapier tot gebruik.
Prosciutto di Parma (10 plakken)
Verwarm de oven voor op 185 graden. Leg de plakken ham op een bakplaat en leg daar een bakplaat op. Leg de ham ongeveer 15-20 minuten in de oven tot hij helemaal krokant is. Breek de plakken daarna is stukken van ongeveer 3 cm.
Opmaak
Schep een volle el compote op de bloedworst, spuit er een toefje mosterd naast. Steek het rondje Granny Smith en de Prosciutto di Parma in de appelcompote en serveer direct.
Eet lekker, ook namens Bart!