Brabantse metworst. Ik had er nog nooit van gehoord en daar lag het op mijn aanrecht. Tja wat zou ik daar eens mee maken. Na wat informatie gevraagd te hebben aan collega’s had ik het eerst maar eens op een toastje gedaan. Dat smaakte heerlijk. Maar er moest toch meer te maken zijn met zo’n lekker stukje worst. Na wat brainstormen en rond te hebben gekeken in mijn keuken kwam daar het idee voor de Brabantse Metworst met Perenchutney. Uiteraard moest het nog wat aangekleed worden. Daarom heb ik de worst krokant gebakken en het aangekleed met veldsla.
Krokante Brabantse metworst met gember/perenchutney op een bedje van veldsla
2 personen
Perenchutney ( voor 1 potje)
- 300 gr. Peer in kleine stukjes
- 300 gr. Ui in kleine blokjes
- 100 gr. Stemgember in kleine stukjes
- 120 ml. Ciderazijn of appelazijn
- 140 gr. Bruine basterdsuiker
- 1 Kaneelstokje (heel)
- 1 Steranijs (heel)
- 1 mespuntje grove zout
Verder
- Brabantse metworst
- 1 eetl. zonnebloemolie
- 30 gr. veldsla
Maak eerst de perenchutney. Snij de peer en ui in kleine gelijkmatige stukjes. Snij de stemgember in dezelfde grote als de ui en peer. Doe de peer, ui en stemgember in een pan samen met alle andere ingrediënten. Zet de pan op het vuur en laat dit 2 uur lang zachtjes pruttelen of tot het eruit ziet als een soort stroperige jam. Als de chutney klaar is kun je hem in een potje bewaren. Hij blijft ongeveer een week goed in de koelkast.
Snij van de metworst 6 dikke plakken van ongeveer 2 cm dik. Zet een pan op hoog vuur en doe hier een eetl. zonnebloemolie in. Bak op hoog vuur kort de Brabantse metworst in. Hij hoeft niet gaar te worden alleen maar krokant bruin. Als hij bruin is haal je hem uit de pan. Dit gaat heel snel en is zomaar klaar.
Pak 2 kleine bordjes uit de kast en plaats hier in het midden een klein handje gewassen veldsla op. Leg op het bedje veldsla de drie stukjes vlees dicht bij elkaar. Met een lepel plaats je 3 kleine bultjes perenchutney tussen de plakjes en een beetje over de worst zelf.
En zo snel en makkelijk maak je een heerlijk voorgerechtje voor een gezellig diner.
Eet smakelijk!