Bulgur wordt gemaakt van tarwekorrels die gestoomd en gedroogd worden en vervolgens gemalen of gebroken. Je kunt het prima gebruiken als vervanger voor couscous of rijst. Deze bulgursalade is lauwwarm, maar je kunt hem ook koud eten. Lekker als lichte avondmaaltijd, maar ook ideaal voor een picknick of in je lunchbox. Het recept is voldoende voor 4 personen.
- 275 gram bulghur
- 1 grote (winter)wortel, in plakken van 0.5 cm
- 1 courgette, in halve plakken van 0.5 cm
- 2 rode uien, gepeld en in 8 parten gesneden
- 1 zoete puntpaprika, in stukken van 2 cm
- 5 lente-uitjes, in ringen
- 1 knoflookteen, in flinterdunne plakjes
- handvol verse koriander, fijngehakt
- handvol verse munt, fijngehakt
- 2 limoenen, geperst
- 4 el goede olijfolie extra vergine
- 1 tl honing
- zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng 2 eetlepels olijfolie, het sap van 1 limoen en de honing door elkaar. Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spreid de wortel, de knoflook en de rode ui uit op een grote bakplaat. Hussel goed om met de helft van het olijfoliemengsel . Rooster de groenten 15 minuten. Schep af en toe om. Doe na 15 minuten de courgette, lente-ui en paprika met het resterende olijfoliemengsel bij de groenten op de bakplaat. Voeg een flinke snuf zout en peper toe en rooster nogmaals 15 minuten. Schep de groenten halverwege om.
Meng de bulgur in een grote schaal met 2 eetlepels olijfolie, het sap van 1 limoen en de gehakte kruiden. Voeg tenslotte de geroosterde groenten en eventueel vocht van het roosteren toe en schep voorzichtig om. Serveer de salade met stevige groene olijven, zachte geitenkaas en warme pitabroodjes.