Cheesecake met witte chocolade, geitenkaas, roomkaas en Calvados
Om je vingers bij op te eten, zo lekker is deze cheesecake. Tijdens een Calvadosbijeenkomst serveerde Bart van Berkel, winnaar Masterchef 2014, dit taartje gemaakt met onder andere witte chocolade en natuurlijk Calvados. Te lekker om maar één keer te eten, dus was een logische vraag: Mag ik jouw recept?
Tijdens het evenement had Bart de cake opgemaakt met een clementine-toffeesaus gemaakt van de rasp van clementines en suikerwater (inkoken en rasp er uitzeven) en een kleine kletskop.
Geen grote taart, maar kleine hapjes
Geen grote taart om aan te snijden, maar dit zijn de hoeveelheden om ongeveer 10-12 kleinere cheesecakejes te maken met een muffin/cupcake bakblik of ramskinbakjes.
- 100 gr witte chocolade, in kleine stukjes
- 110 gr slagroom
- 75 gr geitenkaas
- 125 gr roomkaas
- 6 gr zout
- 175 gr suiker
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 2 el creme fraiche
- 1 vanillepeul
- 45 gr bloem
- 2 tot 3 el Calvados
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 120 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de witte chocolade. Karameliseer de chocolade in de oven in ongeveer 45 tot 60 minuten.
Verhit de slagroom (niet laten koken) en meng deze met de chocolade. Roer tot alle chocolade opgelost is. Koel dit mengsel dan terug tot ongeveer 20 graden (ik heb het even in de koelkast gezet, dan gaat het best snel).
Zet de oven nu op 165 graden en meng ondertussen de geiten- en roomkaas, de suiker en het zout tot een gladde massa. Mix dit minimaal 4 minuten.
Gooi hier stuk voor stuk de eieren en de eidooier bij. Voeg daarna de creme fraiche en het merg uit de vanillestengel toe. Roer kort maar wel tot alles goed gemixt is.
Als de chocomix voldoende gekoeld is kan die nu bij het eier-kaasmengsel. Doe hier ook de bloem bij en mix totdat alles goed is opgenomen. Nu kan de Calvados er aan toegevoegd worden, roer kort.
Haal het mengsel door een zeef en giet in de met wat olie ingevette vormpjes. Bak af au bain marie (in een bak water waarbij water tot ongeveer halverwege de gevulde bakjes staat) in ongeveer 25-30 minuten. Mijn cheesecakejes hadden nog wel iets langer in de oven mogen staan. Ze waren net te zacht, suf dat ik dat niet echt goed gecheckt heb, maar ja, ik wilde zo graag….. de smaak was overigens wel perfect. Ik zet ze de volgende keer minimaal 35 minuten in de oven en check ze daarna regelmatig. Doe dat ook, blijf even checken.
Haal ze uit de oven wanneer ze stevig genoeg zijn en laat ze daarna nog 4 tot 5 uur in de koelkast opstijven.
Eet lekker, ook namens Bart!