Chocoladecakesandwiches met aardbeien – Donna Hay
Het kookboek van Donna Hay, de basics, biedt een verzameling van de allerbeste recepten uit de How-to-Cook-columns die verschenen zijn in het donna hay magazine Ze gaat terug naar de basis van haar kookstijl. Het zijn basisrecepten en -technieken die volgens haar en haar team medewerkers op het programma van elke kok zouden moeten staan. Bijvoorbeeld hoe je (how to) biscuitgebak maakt.
Nou ben ik eigenlijk meer van het koken dan van het bakken, maar omdat de eerste Hollandse (kas)aardbeien al weer verkrijgbaar zijn, maakte ik haar recept voor chocoladesandwichcakejes (van biscuitdeeg) met aardbeien. Had ik er echt lol in om alle (droge) ingrediënten wel drie keer te zeven? Nee. Maar ik heb het braaf gedaan en de chocoladesandwichcakjes werden zoals beloofd heerlijk fluffy. De chocoladesmaak is niet te overheersend in dit gebak, dus ook als je niet zo dol op chocolade bent, zullen de gebakjes met aardbeien je smaken.
Weetjes bij het recept:
Zeven – Biscuitgebak komt aan zijn lichte, luchtige textuur doordat er lucht in het beslag is gebracht; door bloem en bakpoeder drie keer te zeven weet je zeker dat het beslag genoeg lucht bevat.
Opkloppen – Om zo veel mogelijk lucht in je beslag te krijgen moet je suiker en eieren opkloppen tot het volume is verdriedubbeld.
Spatelen – Als je een grote metalen lepel gebruikt om de boter door bloem en het ei te spatelen, blijven de luchtbelletjes beter intact. Voelen – Gebruik nooit een prikker om te testen of je biscuitgebak gaar is, want dan ontsnapt de kostbare lucht. Als het gebak veerkrachtig aanvoelt en loslaat van de rand van de vorm, is het klaar.
Gebakjes met aardbeien waar je niet van af kunt blijven
Iedereen houdt van gebakjes met aardbeien. Ook jij kunt met onze recepten en tips thuis de lekkerste aardbeiengebakjes maken.
Chocoladecakesandwiches met aardbeien
10 stuks
- 50 gram patentbloem, 3 x gezeefd
- ¼ tl bakpoeder, 3 x gezeefd
- 35 gram cacao, 3 x gezeefd
- 4 eieren
- 110 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram boter, gesmolten
- 250 ml double cream (alternatief: mascarpone en slagroom in de verhouding 1:2), licht opgeklopt
- 175 gram aardbeien, in plakjes
- poedersuiker, voor erbij
Verwarm de oven voor op 180 ⁰C/gasstand 4. Doe bloem, bakpoeder en cacao in een kom. Zet apart.
Klop eieren en suiker 8-10 minuten op in een keukenmachine (ik gebruikte de handmixer) of tot je een dikke massa hebt die is verdriedubbeld in volume. Zeef de helft van bloemmengsel in het eimengsel en spatel het erdoor. Doe hetzelfde met de overige bloem. Spatel de boter erdoor. Schep eetlepels van het beslag (20 hoopjes) op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 8-10 minuten in de oven. Laat afkoelen op taartroosters.
Bestrijk de cakejes met de room, beleg de helft ervan met de plakjes aardbei en leg daarop de andere cakejes. Bestuif met poedersuiker en dien op.
- Nederlanders zijn gewend aan gezoete slagroom. Bepaal zelf of je de double cream of het alternatief, slagroom met mascarpone iets bij wil zoeten.
- Mijn bakplaat bleek niet groot genoeg om in één keer 20 cakejes op bakken. Ik heb het in twee keer moeten doen en dat ging gelukkig goed. Als je de oven op de hete lucht stand zet kan je in één keer twee bakplaten in de oven schuiven. Verlaag de temperatuur dan wel zo’n 20 graden.
- Neem de moeite om de poedersuiker waarmee je de cakejes bestuift ook te zeven (ben ik vergeten), dan zien de sandwiches er nog mooier uit.
- Gebruik de allerlekkerste Hollandse aardbeien die je te pakken kunt krijgen, niet die harde Spaanse exemplaren en geniet van dit Donna Hay recept.
Gepubliceerd met toestemming van Unieboek-Uitgeverij het Spectrum bv
Heb ik het nu mis, of klopt het dat het “choclade” gedeelte ontbreekt?
Verder klinkt dit wel heel lekker!
Met excuses, cacao ontbrak inderdaad bij de ingrediënten.