• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten

Chocoladereep maken met kinderen

Redactie door Redactie
in Recepten
0
1
chocoladereep maken met kinderen

Chocoladereep maken met kinderen – Chocolade leent zich voor de mooiste creaties. En hoe leuk is het om met je kinderen hun eigen versierde chocoladereep te maken! Een leuke activiteit voor op zondag of in de vakantie.

Achtergrondinformatie over chocolade

We hebben bij Lekker Tafelen voor jullie heel veel achtergrondinformatie over dit heerlijke product. Met chocolade kun je tal van zoete en hartige recepten maken.

Chocolade smelten: do’s en dont’s

Smelttemperaturen van chocolade Verschillende soorten chocolade smelten op verschillende temperaturen. De temperatuur van witte chocolade ligt lager dan die van pure chocolade. Zo smelt witte chocolade al bij 40 graden maar pure pas bij 50 graden Celsius. Melkchocolade zit er precies tussenin op 45 graden Celsius. Hou deze temperaturen als maximum temperatuur voor chocolade aan. Anders verbrandt de chocola en krijgt hij een nare smaak. Geen thermometer paraat? Geen nood: zet het vuur al vast uit vlak voordat alle chocolade is gesmolten. Door de warmte smelten de laatste restjes nog wel en zo weet je zeker dat de chocolade niet te warm wordt.

Pas op met water en chocolade Wist je trouwens dat water en chocolade niet samen gaan? Het maakt je chocolade tot een dikke pasta waarna hij alleen nog geschikt is voor het maken van saus en verder niets meer. Er is naar mijn weten nog maar één chocolatier die het gelukt is om deze samen te brengen in een bonbon en dat Dominic Persoone. Ik heb hem ooit mogen proeven, de bonbon met watervulling, en het was bijzonder maar wel smaakvol.

Chocoladereep maken met kinderen

Voor 1 grote chocoladereep:

  • 500 gr. melk of pure chocolade
  • 50 gr. smarties (of andere gekleurde chocoladebolletjes)
  • 50 gr. gummibeertjes

Breek eerst de chocolade in kleine stukjes.

chocolade smelten au bain marieChocolade smelten au bain-marie

Smelt de chocolade “au bain-marie”. Dit houdt in dat je in een pan een laagje water doet en daar een (hittebestendige) kom of (steel)pannetje bovenop plaatst. Zorg ervoor dat de bodem van de kom/pan het water niet raakt. Zet de pan met kom op het vuur. Door de stoom smelt de chocolade.

Neem ondertussen een ovenschaal en bedek deze met een laagje plasticfolie. Doe dit zo strak mogelijk.

Chocolade tempereren om hem mooi te laten glanzen

We gaan de chocolade tempereren. Dit klinkt misschien heel eng, maar dat is het niet. Het is niets anders dan gecontroleerd de temperatuur omlaag brengen op een manier waardoor de kristallen in de chocolade stabiliseren zodat je chocolade weer mooi hard wordt en gaat glanzen. Als je dit niet doet, blijft de chocolade namelijk erg zacht.

Je kunt op verschillende manieren tempereren, door het op het aanrecht of op een marmeren plaat heen en weer te smeren (tableren) of door niet alle chocolade te smelten en het te koelen met nog harde stukjes chocolade (ent-methode). Je houdt dan 1/3 van de chocolade apart en deze spatel je door de gesmolten zijn chocolade tot hij ongeveer 32 graden Celsius is. Ik heb gekozen voor deze laatste methode. Hiervoor heb je namelijk geen marmeren plaat nodig. Wel heb ik een metalen kom gebruikt wat aanbevolen is hiervoor.

Als je de chocolade getempereerd hebt kun je verder met de volgende stap. Giet de chocolade in de ovenschaal. Nu is het tijd om de reep te decoreren met alle lekkere snoepjes. Bij het roeren en het versieren kunnen de kinderen mooi meehelpen. Je kan natuurlijk elk snoepgoed gebruiken wat de kinderen maar lekker vinden.

Chocolade laten afkoelen

Laat de chocoladereep vervolgens hard worden. Zet hem op een plek weg waar het niet heel warm is maar NIET in de koelkast. Het vocht is niet goed voor de chocolade. Laat de reep ongeveer 6 uren staan zodat hij goed hard kan worden. Vervolgens kun je de reep in stukken snijden of breken.

Tip: Een volwassen chocoladereep maken? Versier dan je reep met lekkere noten en stukjes gedroogd fruit.

Tags: ChocoladeKinderen recepten
DeelPin2VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gegrilde entrecote
Vleesgerechten

Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan

Lasagne met andijvie
Ovenschotels

Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Zomerse fruitsalade van steenfruit
Salade

Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip

Spread van snijbonen en Rotterdamsche Oude
Saus

Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

groene lasagne
Pastagerechten

Groene lasagne; van top tot teen gezond

Reacties 1

  1. Anoniem says:
    5 jaar geleden

    Het viel me toch tegen, dit artikel, dat je alleen maar chocola smelt en er zooi doorheen gooit. Ik hoopte eigenlijk dat je echt zelf chocola kon maken met dit recept, maar ja

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!