• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten

Dolmadakia, Dolmades (Grieks gevulde wijnbladeren)

Redactie door Redactie
in Recepten
0
Dolmadakia, Dolmades (Grieks gevulde wijnbladeren)

Dolmadakia, Dolmades (Grieks gevulde wijnbladeren). Wijnbladeren gevuld met gekruide rijst. Een leuke mezze en je kan het in ieder Grieks (of Turks) restaurant krijgen. Je kunt ze ook kopen in blikken bij de supermarkten, maar die vinden wij niet zo lekker. Veel te klef en te vet en sommige merken smaken zelfs flauw. Maak ze daarom eens zelf ! Het is echt niet moeilijk en heel veel lekkerder als je ze vers maakt en lauwwarm eet. Bovendien heel leuk om te doen. Gepekelde wijnbladeren kun je kopen in elke Turkse winkel. Dit recept is voldoende voor 55-60 stuks ! Leuk om te geven bij de borrel, barbecue, of als antipasti, tapa of mezze). Ik heb risotto genomen maar dat hoeft niet ! Langkorrelrijst gaat ook prima, maar risotto heeft meer een bite.

Dolmadakia, Dolmades (Grieks gevulde wijnbladeren)

Dolmadakia, Dolmades (Grieks gevulde wijnbladeren)Voor 55 – 60 stuks

  • 2 uien (heel fijn gesnipperd)
  • 1 pond risottorijst
  • 1 pakket gepekelde wijnbladeren van 1 kilo
  • 1/2 tl. tijm
  • 1 citroen (sap)
  • snuf zeezout
  • zwarte peper naar smaak
  • 1/2 tl. salie
  • 1/2 tl. rozemarijn
  • 2/3 el. Griekse olijfolie
  • 1/2 tl. munt
  • 1/2 tl. dille

Neem de wijnbladeren uit de verpakking. De wijnbladeren zijn gepekeld, dus zout! Dit heeft men gedaan vanwege de houdbaarheid. Leg ze in een bak met lauwwarm water en laat ze minstens 1 uur weken. Ververs het lauwwarme water tenminste elk kwartier. Dit om de wijnbladeren te ontdoen van de pekel.

Hak de uien heel fijn en bak ze in een pan in wat olijfolie glazig. Voeg dan water toe en langzaam de risottorijst. Deze rijst neemt erg veel water op, blijf dus even gieten. Risotto mag nooit verdrinken want anders krijg je een slappe zooi. Blijf gieten en roeren totdat de rijst voldoende water heeft opgenomen en niet kleeft. Nu op smaak brengen met zout, peper en de overige specerijen, blijf dus proeven. Zorg ervoor dat de rijst nog bite heeft. Laat de rijst, indien op smaak, afkoelen.

Neem nu de wijnbladeren, pak alleen de goede. Leg ze op hun kop op en plank, neem twee dessertlepels en maak quenelles (bolletjes) van de gekruide rijst. Leg dat bolletje in het midden van het blad, Vouw het rechts en links dicht en rol het op.

Neem een grote pan en zet de Dolma’s rechtop klem tegen elkaar neer (ze mogen niet open gaan). Giet er water op totdat de Dolma’s bijna bedekt zijn. Giet het citroensap erop en besprenkel de bovenkant rijkelijk met olijfolie. Breng aan de kook en kook ze in ongeveer 35-40 minuten gaar. Haal ze dan uit de pan, proef er eentje lauwwarm en smullen. Laat de rest afkoelen en leg die in een doos in de koelkast. Om te eten warm je ze 1 minuutje op in de magnetron op stand 6 of 600 watt. Kooktip: Met de vulling kan je eindeloos variëren. Neem ook eens ajvar of rozijnen.

 

Tags: Grieks
DeelPin2VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Salade met oude kaas en kipkluifjes
Salade

Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Pinacolada mocktail
Drankjes

Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas

Krokante courgettefrietjes
Voorgerecht

Krokante courgettefrietjes zelf maken

Watermeloen met crème van feta
Hapjes

Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk

Citroencake met ricotta
Cake

Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Asperges met ham en kaas uit de oven
Bijgerecht

Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties 1

  1. Lekker Tafelen says:
    12 jaar geleden

    Ziet er geweldig uit Alex, aanrader voor een Griekse avond!

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief