• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Drankjes

Gin & Tonic: 3 recepten voor beginners

0
Gin Tonic Bombay Sapphire framboos

Gin & Tonic: 3 recepten voor beginners

Wie mij een beetje kent, ziet vooral een Bourgondiër met een iets te hoge BMI, altijd lekker aan het tafelen en in mijn omgeving is altijd wel een glas wijn te vinden. Maar eigenlijk ben ik niet heel erg stand vast, ik zwabber nogal eens als het gaat om drankjes die tijdens een bepaalde gelegenheid gedronken moeten worden. De gelegenheid kan een gerecht zijn, maar ook het weer of mijn gevoel kan leiden tot het opeens kiezen van een ander drankje. Zo is het heerlijk om bij warm weer een mooi witbier te drinken of wanneer je niet zo’n grote plens in je maag wilt hebben, kun je ook nog altijd kiezen voor zo’n drankje waar al je glazuur direct van je gebit springt: de martini Jigger. Wellicht heeft het met de leeftijd te maken, maar ik neig steeds meer naar de zware smaken, met veel karakter.

image001Laatst bezocht ik een nieuw fenomeen in Nederland, een pop-up bar waar alleen Gin & Tonic werd geschonken. De pop-up bar ligt in de Regulier dwarsstraat 40 in Amsterdam boven Rose’s cantina, een vermaand Latijns Amerikaans restaurant. Ikzelf ben niet zo van de cocktails en dus ging ik met de moed in de schoenen naar Amsterdam, waar alleen het parkeren al een vermogen kost, maar omdat Amsterdam “hot and happening” is klaagt eigenlijk niemand er over. Eenmaal aangekomen in de regulier dwarsstraat tref je een bijzondere sfeer aan, die ik al tijden niet meer had meegemaakt. De zon scheen, muziek klonk uit de cafés, terrassen zaten vol en de mensen keken vrolijk en sfeer was top. In de Pop-up bar van Bombay Sapphire was het direct thuiskomen, en in een mum van tijd zat ik te praten met Davy, de initiatiefnemer van deze pop-up bar.

Oer Hollandse geschiedenis

‘Yeah right’ dacht ik nog toen iemand mij vertelde dat Gin eigenlijk afkomstig is van de oer Hollandse Jenever of Genever zoals het officieel heet. Tijd om de wereld van Wiki in te duiken en wat blijkt? Gin is een typisch Brits alcoholische of geestverruimende drank, maar Gin stamt direct af van de Jenever dat al sinds de middeleeuwen in Nederland wordt gemaakt. In 1650 zou Franciscus de le Boë Sylvius een distillaat gemaakt hebben dat hij genièvre of genova noemde. Wij Nederlanders zijn ook niet vast qua namen en dus werd deze naam verbasterd naar Genever of Jenever. De britten hebben het recept verfijnd en er is de bekende Gin ontstaan die doorgaans met Tonic gedronken word.

Haute cuisine onder de drankjes

‘Nee hoor, het is geen haute cuisine-drankje. Iedereen kan het drinken, alleen is het wat in de vergetelheid geraakt’ Antwoorde de initiatiefnemer op de vraag of dit drankje voor rijkelui is. Mijn eerste slokje was wat onwennig, maar tijdens deze broeierige dagen was de Gin & Tonic een welkome afwisseling, een ware smaakexplosie. Ik wist het zeker: dit is het drankje van zomer 2014!

Tips voor het maken van een Gin & tonic

Voordat je gaat beginnen van het maken van een Gin & Tonic nog wat kleine tipjes om het succesvol te houden.

  1. Zorg voor veel ijs. Niet een beetje, het hele glas moet vol zijn!
  2. Schaf mooie grote bol-glazen aan voor de Gin & Tonic, longdrink-glazen kan ook.
  3. Gebruik geen rietjes, vlaggetjes, parasolletjes en dat soort festiviteiten. Nergens voor nodig!
  4. Gebruik 40 ml Gin en 150 ml Tonic, dit is de beste verhouding.
  5. Schaf een fles Bombay Sapphire (Gin) en Fever-Tree aan ( Tonic)

Aangezien in de pop-up bar sèc Bombay Sapphire geschonken werd, zal ik dit ook gebruiken in mijn recepten.

Gin & Tonic recept 1: Fresh lemon & mint

Leg op de bodem van het glas een blaadje munt. Wees niet krenterig en vul het glas geheel met ijs en stop er 2 schijfjes citroen bij.  Schenk de Gin van Bombay Sapphire erbij en vul verder met de Tonic. Garneer nog met een blaadje munt en je bent klaar!

Gin & Tonic recept 2: Frozen raspberry

Leg onderin het glas 6 bevroren frambozen. Deze kun je aanschaffen bij de supermarkt en vries ze zelf in. Vul het glas nu met ijsblokjes en schenk de Gin van Bombay Sapphire erbij. Vul aan met de Tonic en knijp een citroentje er in uit.

Gin & Tonic recept 3: Lemongrass en peper

Neem een theelepel zwarte pepers en leg deze op de bodem van het glas. Vul het glas met ijsblokjes en schenk de Gin & Tonic er bij. Steek een stengel citroengras in het ijs. Voila!

Hot & happening

Nu ben je hot & happening en kun je chillen tijdens de warme dagen. Let op, Gin is sterk spul en drink het niet als een biertje of een wijntje, want dan ben je goed de sigaar.

Cheers! Op veel zonnige dagen.

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen

    Romige soep van knolselderij en witte bonen

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • sint whoopie's

    Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden

  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone

    Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

  • Versterkte wijnen sherry, port en madeira in de spotlight

    Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

  • gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

    Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • gevuld broodje ei

    Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.