Hoestsiroop van rammenas; Oma’s recept tegen verkoudheid – Nu het winter is, treden ook de verkoudheden meer en meer op. Voel je het ook kriebelen in je keel? Dan moet je nog niet meteen naar de apotheek rennen en naar de chemische hoestsiroopjes grijpen. Een zelfgemaakte siroop doet soms wonderen. Ik geef jullie een receptje dat mijn grootmoeder steeds maakte en waar ik warme herinneringen aan koester.
Wat is rammenas precies?
Rammenas is een grote, langwerpige knol met een zwarte buitenkant en een witte binnenkant. Hij smaakt een beetje als radijs. Hij is verkrijgbaar in de late herfst en winter bij de betere supermarkt en bij de groenteman. Wat velen alleen niet (meer) weten is dat de groente ook rijk is aan heel wat mineralen zoals kalium, calcium, fosfor en ook heel wat vitamine C bevat. Ideaal dus voor een gezond lichaam. De siroop van rammenas helpt bovendien goed tegen de hoest.
Let op: soms blijven rammenassen te lang liggen bij de groenteman. Dan zijn ze eigenlijk al teveel uitgedroogd en niet geschikt. Zorg voor een stevig, zwaar exemplaar: daar zit het meeste vocht in.
Hoestsiroop van rammenas
Voor 1 flesje hoestsiroop:
- 1 (grote) rammenas
- 200 gr. rietsuiker
Was de rammenas en snijd de rammenas in fijne schijfjes. Gebruik eventueel een kaasschaaf, mandoline of rasp. Vul een glazen kom met de schijfjes rammenas, strooi de rietsuiker erover en zet er een glazen deksel bovenop (geen plastic deksel).
Laat dat mengsel gedurende 24 uur op kamertemperatuur trekken. Hierdoor trekt het vocht eruit en ontstaat er een heuse siroop. De sappen (siroop) die je dan in je glazen kom vindt, kun je gewoon zeven en bewaren in een glazen flesje.
Dosering:
Kinderen: 1 theelepel 3 keer per dag
Volwassenen: 1 eetlepel 3 keer per dag
Wortels
Maak kennis met de wereld van wortels. Leer meer over de verschillende soorten wortels en laat je inspireren door heerlijke recepten.