Latte macchiato – Oftewel, een koffie met lekker veel melk.
Latte macchiato
Op een terrasje kun je vaak enorm genieten van een latte macchiato. Maar wat zijn nu de specifieke eigenschappen van die koffie?
Eigenlijk is een latte macchiato meer melk dan koffie
Er zit veel melk in een latte macchiato, 150 ml volle melk, en dat is best veel als je weet dat er maar 40 ml koffie in zit. Die koffie is dan ook niet zomaar een koffie, maar een lekker sterke espresso. Want bij zoveel melk moet je wel een krachtpatser zijn om een beetje goed voor de dag te komen.
Melk opschuimen, dat kan op verschillende manieren
Er zijn diverse manieren om thuis melk op te schuimen. Als je een uitgebreide koffiemachine hebt zit er waarschijnlijk een stoompijpje aan waarmee je de melk kunt opschuimen. Een erg fijne en makkelijke manier is met een elektrische melkopschuimer, hier giet je de melk in, je zet hem aan en hij stopt als de melk klaar is. Maar er zijn ook goedkopere manieren om thuis zelf een latte macchiato te maken. Zo zijn er heel handige kloppertjes op batterijen te koop die je in de warme melk steekt en laat kloppen tot er mooi schuim is. Er zijn ook bekers met een zeefje wat je op en neer beweegt. En zelfs met een pannetje en een garde kun je melkschuim maken. Bij die laatste heb je wel iets meer geduld nodig, maar dan heb je die koffie wel weer echt verdient.
Drie laagjes
Is het je ook opgevallen dat een latte macchiato uit drie laagjes bestaat? Tenminste, als hij goed gemaakt is, anders is het een koffie verkeerd. Onderin zit een laagje warme melk, daarop een laagje espresso en de bovenste laag is lekker dik melkschuim. Er zijn truckjes om die laagjes zo te krijgen, maar dan nog moet je heel rustig en met beleid werken, want als je het te snel doet, heb je geen latte macchiato.
NIET ROEREN a.u.b. !!
Als er een mooie latte macchiato geserveerd wordt, zie je veel mensen de lepel pakken. Ze gaan roeren. Maar een latte hoor je niet te roeren. De bedoeling is dat je de koffie door de schuimlaag heen drinkt. Zo smaken de koffie en de melk heel anders dan als je ze eerst roert. Die laagjes zijn er dus niet alleen voor de show, maar ook zeker voor de smaak. Dus als jij ook altijd roert in een latte macchiato, probeer dan bij de volgende een keer niet te roeren en ontdek zelf het verschil. En als je uit gedronken bent, lepel je het schuim uit het glas. We zijn heel benieuwd of je de volgende keer toch weer roert uit gewoonte of dat je het doet voor de smaak.
Zo maak je een latte macchiato:
Schuim 150 ml koude, volle melk op en giet het in een glas. Tik twee keer met het glas op de tafel om de bubbels naar boven te laten gaan en zet opzij. Maak dan een lekker sterke espresso in een kannetje. Als je na een minuut goed naar de melk kijkt, zie je een laag melk en een laag schuim. Giet dan pas de espresso, voorzichtig langs de zijkant, in het glas. Heel even wachten en de drie lagen zijn een feit. Misschien dat het je de eerste keer niet lukt, maar oefening baart kunst.