Het rabarberseizoen is kort, maar intens. Voor je het weet, zijn die frisse, roodgroene stengels weer verdwenen uit het schap. Gelukkig kun je met deze simpele rabarbersiroop langer genieten van die kenmerkende smaak. Zelf rabarbersiroop maken is niet moeilijk, en het resultaat is heerlijk en veelzijdig. Bovendien weet je precies wat erin zit.
Rabarber is een seizoensgroente die in het voorjaar beschikbaar is. Vers geoogste rabarber heeft een lichte zurigheid, die het perfect doet in drankjes, desserts of als siroop bij kwark. In dit recept combineren we de rabarber met citroen en verse gember. Die twee versterken de frisse, fruitige smaak en geven de siroop nét wat meer diepte. En dat zonder kunstmatige toevoegingen.
Geen kunstmatige toevoegingen, gewoon verse rabarber
Je gebruikt in dit recept alleen verse ingrediënten: rabarber, gember, citroen, suiker en water. Geen kleurstoffen of smaakversterkers. De suiker zorgt niet alleen voor de zoete balans, maar werkt ook als een natuurlijk conserveermiddel. Als je de siroop in een goed gesteriliseerde fles heet afvult en afsluit, blijft hij zo’n twee tot drie weken goed in de koelkast. Je kunt de rabarbersiroop ook invriezen in een ijsblokjesvorm. Zo kun je later een blokje ontdooien voor een fris glas limonade of een zomerse cocktail.
Wil je experimenteren? Voeg dan tijdens het koken eens wat aardbeien of frambozen toe. De kleur wordt dan dieper roze en de smaak iets zachter. Zo maak je de rabarbersiroop helemaal naar eigen smaak.
Serveer rabarbersiroop met een twist
Rabarbersiroop is meer dan alleen limonade. Roer een scheutje door bruiswater voor een dorstlessende frisdrank. Meng het door je yoghurt of kwark voor een fruitig ontbijt. Of ga een stapje verder en maak er een zomerse cocktail mee. Een klassieke Moscow Mule krijgt een nieuwe draai met rabarbersiroop, net als een spritz of een mojito.
Gebruik altijd een paar ijsklontjes en wat munt of citroen als garnering. Daarmee til je het drankje meteen naar een hoger niveau. Dit is een slimme manier om meer uit het rabarberseizoen te halen. Hieronder een paar voorbeelden, inclusief de verhouding:
- Moscow mule: met 1 deel wodka, 1 deel rabarbersiroop en 2 delen gemberbier. Top af met een takje mint.
- Mojito: met 1 deel limoensap, 1 deel rum en 2 delen rabarbersiroop aangevuld met bruisend water. een schijfje limoen en een takje mint maken het af.
- Rabarber spritz; prosecco met een scheut rabarbersiroop naar smaak, werk af met een schijfje citroen.
- Rabarber collins ; 1 deel gin, 1 deel rabarbersiroop aangevuld met sodawater.
Zelf rabarbersiroop maken is écht de moeite waard
In de winkel vind je allerlei siropen, maar als je het etiket leest zie je vaak aroma’s, kleurstoffen en citroenzuur uit een fabriek. Zelf rabarbersiroop maken is niet alleen gezonder, het smaakt ook echt naar rabarber. En dat is precies de bedoeling. Met een paar eenvoudige handelingen en verse ingrediënten heb je iets bijzonders in handen. Makkelijk, lekker en verrassend veelzijdig.
Rabarber, de groente onder het fruit
Hoewel rabarber vaak beschouwd wordt als fruit, en wordt gebruikt in gebak en desserts, is het echt een groente. Hier lees je er alles over!
Rabarbersiroop
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram rabarber
- 200 gram suiker
- 300 ml water
- 1 citroen
- 20 gram verse gember
Bereidingswijze van dit recept
Was de rabarber en snijd deze in dunne plakjes.
Doe de rabarber samen met de suiker en het water in een ruime pan.
Schil de gember, snijd deze in dunne plakjes, en voeg toe aan de pan.
Rasp de schil van de citroen boven de pan.
Pers de citroen uit en voeg het sap toe aan de pan.
Breng het mengsel aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes koken.
Zet het vuur uit en laat de siroop volledig afkoelen.
Leg een schone doek in een zeef en plaats deze boven een kom. Giet de afgekoelde pulp in de zeef.
Laat de pulp uitlekken zonder te duwen, roeren of persen om de siroop helder te houden.
Laat de doek met pulp ongeveer een uur staan om zoveel mogelijk sap op te vangen. Niet duwen, roeren of persen want dan wordt de siroop troebel.
Tafel lekker !!