Sinaasappelsiroop; voor meerdere doeleinden – Je houdt ervan of je vindt het vreselijk; siroop gemaakt van verse sinaasappels. Niet alleen van het sap maar van de hele sinaasappel. Daardoor heeft hij een licht bittertje wat je kent van de Engelse sinaasappelmarmelade. Echt siroop voor volwassenen dus. En die sinaasappelsiroop kun je makkelijk zelf maken met het recept uit dit artikel.
Wat doe je met sinaasappelsiroop?
De siroop is heerlijk in een glaasje prosecco. Maar wil je liever geen alcohol drinken, meng de siroop dan eens met wat koolzuurhoudend mineraalwater voor een feestelijk drankje. Ook gewoon in een glas water als “ranja” is sinaasappelsiroop erg lekker. Bak eens een cake, gewoon volgens een eenvoudig recept, en giet er wat van de siroop over als die nog warm is. De siroop trekt er dan in en geeft de cake een heerlijke sinaasappelsmaak. Doe hem eens door de yoghurt of vla of maak er een vlaflip mee.
Hoe maak je een siroop?
De sinaasappelsiroop wordt gemaakt van hele sinaasappels. Vaak hebben sinaasappels een waslaagje, dit moet eerst van het fruit verwijderd worden. Dit doe je door ze even in warm water met een eetlepel baking soda te leggen. Je kunt ook kiezen voor biologische sinaasappels. Was en spoel ze af en ze zijn dan klaar voor gebruik.
In de ingrediëntenlijst van het recept voor de sinaasappelsiroop staat 500 gram suiker vermeld. Dat lijkt heel erg veel. Maar in een recept om siroop te maken zit nu eenmaal veel suiker, daar kom je niet onderuit. Die suiker is nodig voor de houdbaarheid en de smaak van de siroop. Realiseer je ook dat je de siroop verdunt met water als je ze drinkt. En behalve suiker zitten er ook sinaasappels in de siroop van dit recept en dat is bij de meeste siropen niet het geval. Door het gebruik van verse en hele sinaasappels heb je veel meer smaak en dus minder suiker per glas verdunde sinaasappelsiroop.
Sinaasappel
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Sinaasappelsiroop
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram sinaasappel
- 500 gram suiker
- 750 ml water
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je sinaasappelsiroop:
Halveer de schoongemaakte sinaasappels en maal ze fijn in een keukenmachine. Heb je die niet, snijd dan alles met een mes fijn.
Zet de pulp op met het water en laat dit een half uurtje zachtjes doorkoken.
Doe de pulp door een zeef en vang het sap op in een pan. Voeg er de suiker aan toe en laat dit 5 minuten goed doorkoken.
Giet de sinaasappelsiroop in schone flessen. De siroop is in de koelkast ongeveer een maand houdbaar.
Tafel lekker !!