• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Drankjes

Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit

0
Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit header

Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit – Wie kent hem niet, de vruchtenbowl van oma. Oma maakte vroeger altijd vruchtenbowl met verjaardagen. Die was toen alleen niet van vers fruit, puur om de reden dat veel fruit toen lang niet zo goed verkrijgbaar was als nu. Oma’s geheim voor lekkere vruchtenbowl was het gebruik van de duurdere merken fruitconserven. Daarbij gingen haar eigen ingemaakte aardbeien en wat bananen. Vruchtenbowl raakte echter uit de mode en toch verlangt iedereen stiekem naar die vruchtenbowl van oma.

In dit artikel vind je twee recepten. Het ene is de ouderwetse vruchtenbowl van oma. En natuurlijk een recept voor bowl met vers fruit. Een moderne en gezondere bowl dus.

Het recept van oma

Het recept van oma is ontzettend makkelijk. Volgens oma moet je voor de betere merken fruitconserven gaan, dat geeft een lekkere vruchtenbowl. Neem een blik perziken, een blik mandarijntjes, een blik cocktailfruit, een blik ananas, een handvol aardbeien en 2 bananen. Een pak kersensap of ander sap dat je lekker vindt.

Snijd de perziken in partjes net als de aardbeien. Snijd de banaan in plakjes. Doe al het fruit in een grote kom incl. het aanhangend sap. Vul de bowl aan met kersensap of het sap van je keuze. En klaar is de retro versie van vruchtenbowl.

Hoe en wat: Vruchtenbowl

Vruchtenbowl van vers fruit

Bowl wordt oorspronkelijk geserveerd in een speciale bowlset. Een grote schaal met kleine glaasjes en vaak bowlprikkertjes om het fruit aan te prikken. Er zijn verschillende soorten sets, maar ze zijn bijna altijd gemaakt van glas.

Verder is er vruchtenbowl met alcohol en zonder alcohol. Sommigen gebruiken kersenbrandewijn, anderen een mousserende witte wijn of sherry. Het ligt eraan wat je zelf lekker vindt en voor wie je het maakt. Zijn er kinderen, dan is het beter om het zonder alcohol te maken, want ook kinderen vinden dit vaak heerlijk. In dit recept tref je de variant zonder alcohol maar met een kwalitatief goed vruchtensap van de groenteboer.

In dit makkelijke recept wordt uitgegaan van zomerfruit. In de winter kun je perzik vervangen door bijvoorbeeld mandarijn of sinaasappel en aardbeien door lychees en ga zo maar door. Zo kun je eindeloos variëren.

Vruchtenbowl

Porties: 6 tot 8 personen
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: Makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 150 gram verse aardbeien
  • 1 bananen
  • 2 verse perziken of nectarines
  • 150 gram witte druiven
  • 1/3 ananas
  • 2 rijpe mango’s
  • 1 liter sap naar keuze

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je vruchtenbowl:

Haal de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien in partjes. Snij de banaan in plakjes. Snij de perzik of nectarine rondom de pit en draai de helften van elkaar. Dit kan soms wel wat lastig zijn. Snij de kant met de pit nogmaals rondom en draai die weer los. Haal uit het laatste deel de pit, met een mesje. Snijd de perzik of nectarine in partjes. Laat de schil eromheen zitten omdat dat extra kleur geeft aan de vruchtenbowl.

Halveer de druiven. Schil de mango en snijd rond de pit het vruchtvlees eraf. Snijd het in blokjes. Houd de losse stukjes apart. Gebruik dit om te pureren voor sap of een smoothie. Of om gewoon lekker op te snoepen.

Snij de top en kont van de ananas af en schil vervolgens de ananas met een mes van boven naar beneden. Zorg dat je goed de pitten meeneemt. Snijd de ananashelften vervolgens in drieën en snij de harde kern eraf. Je gebruikt 1/3 van de ananas. Het overige deel kun je gebruiken als tussendoortje of voor een ander recept.  Snijd de ananas voor de bowl in stukjes.

Doe al het fruit in een mooie schaal of in een bowlschaal en vul het aan met sap. Serveer de bowl direct. Mocht je hem later willen serveren, laat de banaan dan nog even eruit en snijd die pas als je hem gaat serveren i.v.m. dat hij snel bruin wordt.

Tip: Mix de vruchtenbowl met je eigen favoriete vruchtensap of als je een sapcentrifuge hebt kun je ook je eigen sap maken.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • pruimenjam maken

    Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen

  • Tiramisu met bosbessen en citroen

    Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

  • Apfelstrudel

    Maak het jezelf makkelijker: Apfelstrudel van bladerdeeg

  • Drie-in-de-pan

    Drie-in-de-pan; ouderwets lekker

  • Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

    Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

  • Linzenvlaai

    Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

  • zelf limonade maken

    Zelf limonade maken

  • Gestoofde appeltjes

    Gestoofde appeltjes; heerlijk bij vlees … of als toetje!

  • Aardbei mocktail mojito style

    Een feestelijke aardbei mocktail in de stijl van een mojito

  • Tonijnsalade met appel-min

    Tonijnsalade met appel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.