Warme Chocolademelk met geurige specerijen – Echt koud of niet, de associatie van winter met warme chocolademelk en met bepaalde specerijen, is er niet minder om. Waarom deze twee winterassociaties niet combineren tot een heerlijk verwarmende chocolademelk. Maar voordat we je op weg helpen om zelf zo’n verwarmend lekkere drank te maken, willen we meer vertellen over chocolade als (warme) drank en de mooie en ook zeker authentieke combinatie van specerijen en chocolade.
Niet zoete chocoladedrank
Bij chocolademelk, denken wij eigenlijk direct aan een zoete, naar chocolade smakende drank. Heel lekker natuurlijk, maar niet echt authentiek. De eerste chocoladedranken, zoals ze al een paar duizend jaar voor onze jaartelling in Midden-Amerika werden gemaakt, kunnen niet echt bestempeld worden als chocolademelk. Eerder kunnen we spreken van chocoladedranken, die niet altijd warm en ook verre van zoet waren.
De Azteekse chocoladedrank, waar de Europeanen mee in aanraking kwamen, werd gemaakt van geroosterde en gemalen cacaobonen, gemengd met een vloeistof, gebonden met maismeel en op smaak gemaakt met specerijen. Dit leverde een bittere drank op, die de European aanvankelijk ook links lieten liggen, omdat ze het niet lekker vonden. De combinatie van chocolade met zoetere ingrediënten als suiker, vanille en kaneel is meer een Europese uitvinding, of in elk geval ontwikkeld om de Europeanen te plezieren.
Warme chocolademelk of Hot Chocolate
In Nederland is de chocolademelk toch wel de meest bekende chocoladedrank, ongeacht of het gaat om de warme of koude variant. Als we ons alleen richten op de warme variant, zouden we eigenlijk onderscheid moeten maken tussen de warme chocolademelk en de hot chocolate. Een onderscheid wat wij zeker in Nederland meestal niet maken. Je hebt vast wel eens hot chocolate gedronken, terwijl je eigenlijk warme chocolademelk bestelde. Bijvoorbeeld in de vorm van warme melk met een chocoladestick.
Beide dranken zijn gemaakt van cacao en bevatten ook allebei melk. Echter bij warme chocolademelk wordt de drank officieel gemaakt van cacaopoeder en suiker, opgelost in warme melk. Hot chocolate daarentegen wordt gemaakt van gesmolten chocolade, aangelengd met warme melk. Het grote verschil tussen beide dranken is daarmee, dat warme chocolademelk, nauwelijks of in elk geval aanzienlijk minder cacaoboter bevat dan hot chocolate. Cacaopoeder, is namelijk cacao waar de cacaoboter uitgeperst is, terwijl chocolade gemaakt wordt van de hele cacaoboon, inclusief de cacaoboter. Echte hot chocolate is daarom vaak wat dikker dan warme chocolademelk, maar ook zeker de moeite waard om eens te proberen. Zeker na toevoeging van verwarmende specerijen. Je kunt natuurlijk ook zelf hot chocolate proberen te maken. Een aanrader hiervoor zijn de fantastische recepten uit het kookboek Gran Cocina Latina van Maricel Presilla.
Chocolademelk combineren met specerijen
Het is dus helemaal geen gek idee om je zelf gemaakte chocolademelk te combineren met specerijen. De Azteken deden het immers ook al en het kan je chocolademelk net even die extra bijzondere dimensie geven. Om je favoriete chocolademelk met specerijen te maken, is het erg leuk om te gaan experimenteren en aan een basischocolademelk bijvoorbeeld een heel klein snufje kruidnagel of chilipoeder toe te voegen. Het maakt hierbij zeker ook uit wat voor cacaopoeder je gebruikt voor je basischocolademelk. Want net als voor chocolade geldt ook voor cacaopoeder, dat de ene cacaopoeder de andere niet is. Zelf houd ik bijvoorbeeld voor een wat pittiger chocolademelk erg van een cacaopoeder met een meer geroosterde smaak. Je kunt een redelijk idee krijgen van de cacaopoeder door er even aan te ruiken. Wil je meer weten over wat voor smaakpatronen in chocolade goed samengaan met welke specerijen ga dan eens kijken op de Chocolizer van chocoladefabrikant Callebaut. Hoewel dit om chocolade gaat en niet om cacaopoeder en hun producten vaak alleen via de groothandel verkrijgbaar zijn, kan dit systeem je wel meer inzicht verschaffen in goede smaak combinaties. Ik wens je alvast veel plezier bij deze lekkere experimenten.
Warme Chocolademelk
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 15 gram cacaopoeder
- 25 gram suiker
- 500 ml halfvolle melk
- 45 gram verse gember
- snufje cayennepeper
Bereidingswijze van dit recept
Warme Chocolademelk met geurige specerijen maak je zo:
Schil en snijd de gember in blokjes en breng ze samen met de melk aan de kook. Laat het geheel nog 8-10 minuten zachtjes doorkoken. (roeren voorkomt aanzetten en overkoken van de melk).
Weeg de suiker en de cacaopoeder af en doe ze samen met een snufje cayennepeper in een warmtebestendige kan. Voeg door een zeefje een klein scheutje van de met gember gekookte melk toe, zodat de cacao, de suiker en de cayennepeper oplossen tot een mooi papje. Voeg daarna, eveneens door een zeefje, de rest van de melk toe. (door gebruik van een zeefje blijft de gember in het pannetje achter).
Meng het geheel dan goed, zodat de vaste delen goed oplossen in de melk. Indien gewenst kan het en oplossen bevorderd worden door het geheel nogmaals op te warmen in een pannetje op het vuur.
Zodra de cacao, suiker en de cayennepeper goed opgelost zijn en de chocolademelk op de door jou gewenste tempratuur is, kun je het uitschenken en genieten van een lekkere verwarmende drank.
Extra smaaktips:
- In dit recept voor een wat krachtiger cacao met meer geroosterde smaken gekozen, maar als je van mildere smaken houdt, kun je daar bij de keuze van je cacao rekening mee houden.
- Door te variëren met de hoeveelheden cacao en suiker kun je de chocolademelk een zoetere of juist meer een cacao-smaak geven.
- Door te variëren met de hoeveelheid gember en de tijd die je de gember laat trekken, kun je de chocolademelk een sterkere of juist mildere gember-smaak geven.
Probeert het maar eens uit. We zijn benieuwd naar jouw favoriete warme chocolademelk -specerijen combinatie.