Dressings op basis van yoghurt – De supermarkt staat er vol mee, dressings en sauzen in alle smaken. Maar waarom maken je die niet zelf? Want veel van de ingrediënten voor een lekkere dressing heb je vaak al in huis.
Verse of gedroogde kruiden
Verse kruiden zijn absoluut het lekkerst, maar mits je een kruidentuintje hebt, heb je vaak de verse kruiden niet in huis. Je hoeft tenslotte geen heel bosje koriander te kopen om een dressing te maken. Zorg er daarom voor dat je altijd gedroogde kruiden in huis hebt, die zijn lang houdbaar en erg makkelijk in gebruik. Heb je toevallig eens wat verse kruiden in huis? Gebruik die dan. Een eetlepel verse kruiden staat ongeveer gelijk aan 1 theelepel gedroogde kruiden.
Als je bijvoorbeeld ui, augurk of paprika aan een dressing toevoegt, zorg er dan voor dat ze ragfijn gesnipperd zijn, zodat de smaak zich goed kan verdelen en je niet ineens een groot stuk ui in je mond hebt.
Yoghurt als basis
Yoghurt is een perfecte caloriearme zuivelbasis om dressings te maken. Het lekkerste hiervoor is de Griekse yoghurt , daar zit 10% vet in. In mayonaise zit minimaal 70% vet, dat is nogal een verschil nietwaar? Oké, de smaak is anders, maar zeker niet minder lekker. Wil je nog minder vet? Gebruik dan magere roeryoghurt, maar zeker niet de magere yoghurt uit het bekende pak. Die is namelijk veel zuurder en beïnvloed de smaak te veel.
Zo gebruik je de dressings
Gebruik ze niet alleen op sla, maar maak eens een witte koolsalade met bijvoorbeeld de Ranch dressing, een komkommersalade met Thousand Island, dip een tosti in de honingmosterddressing of maak een pastasalade aan met de Italian dressing. Probeer en varieer.
Een recept is voldoende om ongeveer 2 maal een kom salade aan te maken, al verschilt het natuurlijk per persoon wat je lekker vindt.
Het is vers, niet te lang bewaren dus!
Zelf gemaakte dressings kun je natuurlijk minder lang bewaren dan de variant uit de winkel. Dit komt doordat er minder vet, zout en geen conserveringsmiddelen in zitten. Ze zijn ongeveer 3-4 dagen, in een glazen potje met deksel, in de koelkast te bewaren.
Thousand Island dressing
Lekker door een komkommersalade.
- 6 eetlepels yoghurt
- 1 eetlepel tomatenketchup
- 1-2 augurkjes
- 1 eetlepel paprika stukjes
- ½ eetlepel gesnipperde ui
- 1 theelepel zoete paprikapoeder
Ranch dressing
Lekker op een witte koolsalade.
- 6 eetlepels yoghurt
- 1 eetlepel vers gehakte koriander
- ½ teentje knoflook geperst
- ½ theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel honing
- ½ eetlepel limoensap
Italian dressing
De perfecte dressing voor een pastasalade
- 6 eetlepels yoghurt
- ½ teentje knoflook geperst
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- 1 eetlepel rodewijnazijn
- 1 eetlepel olijfolie
- ½ eetlepel verse peterselie
Honingmosterd dressing
Voor een tosti of een salade met geitenkaas en walnoten.
- 4 eetlepels yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel grove mosterd
- 1 theelepel Dijonmosterd
- 2 eetlepels honing
Doe alle ingrediënten voor je dressing in een jampotje en meng alles goed door elkaar.
Tip: Meer dressings op basis van olie (vinaigrettes) vind je hier
Tafel lekker !!
Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig
Gewoon yoghurt. Dat is naast lekker ook heel veelzijdig. Van fris ontbijt tot heerlijke baksels, frisse salades en feestelijke desserts.
Die honing mosterd dressing is echt zalig
Wat leuk dat je het geprobeerd hebt Sara! Nu de andere varianten nog ?