Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past – Als je in het gelukkige bezit bent van een groentetuintje, heb je misschien ook wel kippen? Kippen betekent ook eieren … En weten ze eenmaal hoe het moet, dan heb je soms te veel eitjes. Dus wordt het improviseren: wat te doen met die lekkernijen?
Mogelijkheden te over natuurlijk, je kunt ze koken, bakken of verwerken in gebak, maar misschien heb je er nog nooit gedacht om van deze eieren een eiervinaigrette te maken? Deze vinaigrette is echt lekker en fris en past uitstekend bij een etentje of een brunch met koude gerechten. Zet hem naast een schaal (gegrilde) groenten, gerookte of gekookte zalm, en niet te vergeten: asperges. Maar ook lekker bij bijvoorbeeld boontjes. Ook niet onbelangrijk: je kunt de eiervinaigrette – mocht er nog wat overblijven – nog een paar dagen bewaren in de koelkast.
Zet hem naast een schaal (gegrilde) groenten, gerookte of gekookte zalm, en niet te vergeten: asperges.
Saus maken op basis van eieren (emulsiesauzen)
Je kunt saus maken op basis van eieren. Deze emulsiesauzen zou iedere kok uit zijn hoofd moeten kennen. Van mayonaise tot hollandaise en meer
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Eiervinaigrette
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 eieren
- 2 eetlepels dragonazijn
- 2 dl olijfolie
- 1 koffielepel mosterd
- 2 augurken
- 2 eetlepels kappertjes
- 1 tomaat
- 2 eetlepels bieslook, kervel, peterselie
- 2 a 3 eetlepels citroensap
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je eiervinaigrette:
Kook de eieren hard (in kokend water ongeveer acht minuten koken). Laat ze afkoelen in ijskoud water en pel ze daarna. Plet de eieren met een vork (niet te fijn). Dompel de tomaat 1 minuut in kokend water en verwijder vervolgens het velletje en de pitten van de tomaat. Snijd het vruchtvlees van de tomaat en snijd deze heel fijn (in ‘brunoise’).
Voeg de mosterd en dragonazijn bij de olijfolie en roer goed glad. Klop een beetje met een vork dat werkt vaak goed. Hak de augurken fijn, was de tuinkruiden en hak ook deze fijn. Doe de stukjes augurk, kappertjes en de tuinkruiden bij de vinaigrette en schep alles goed door elkaar. Voeg als laatste de geplette eieren erbij en ook de stukjes tomaat. Breng alles op smaak met peper en zout. Zet de eiervinaigrette even in de koelkast om het lekker fris te kunnen serveren.
Tafel lekker !!