Vinaigrette – Een vinaigrette is een dressing gemaakt met olie en azijn in de verhouding 3 delen olie en 1 deel azijn. Bij de klassieke vinaigrette is dit olijfolie met wittewijnazijn. Hier wordt dan nog heel fijngesneden sjalot, mosterd en honing aan toegevoegd en op smaak gebracht met zout en peper.
De olie
De meest gebruikte olie voor een vinaigrette is een neutrale olijfolie, maar je kunt het zo bont maken als je zelf wil. Maak eens gebruik van een andere olie zoals zonnebloem of arachideolie. Of vervang een gedeelte van de olie door een walnoot of hazelnootolie. Neem die laatste twee niet puur. Behalve dat de smaken te sterk aanwezig zijn, is die olie vrij kostbaar. Neem dan 2 delen olijf of zonnebloemolie, 1 deel walnootolie en 1 deel azijn.
De azijn
Azijn is er in heel veel smaken, je hebt wittewijnazijn, rodewijnazijn, appelazijn, frambozenazijn en balsamico. Ook heb je de azijnen met vijgen, kersen, mango en nog veel meer. Al die azijnen zijn geschikt voor een vinaigrette. Ook lekker is om in plaats van azijn citroen of sinaasappelsap te nemen. Steeds met de basis 3 delen olie en 1 deel azijn.
Een zoetje
Om al dat zuur in een vinaigrette te neutraliseren heb je een zoete tegenhanger nodig. Meestal is dit honing of suiker. Als je suiker neemt los die dan eerst op in de azijn, want eenmaal in de olie lost suiker minder snel op. Heb je een balsamico met bijvoorbeeld vijgen of een crema, dan hoef je vaak geen zoet toe te voegen, omdat die soorten al een zoete ondertoon hebben.
Op smaak brengen
Nu heeft een dressing of vinaigrette al veel smaak van de olie en de azijn, maar een beetje zout en peper is altijd wel nodig. Het op smaak brengen kan ook met verse of gedroogde kruiden of een heel fijn gesnipperd sjalotje of lente-uitje. Of gebruik een lekkere mosterd, geraspte mierikswortel, knoflook of gember. Je kunt de smaken allemaal aanpassen aan de salade waar je de dressing bij wilt gebruiken, maar houd altijd in de gaten dat overdaad schaadt. Dus niet te veel soorten en te grote hoeveelheden.
Een dressing kan ook een yoghurt basis hebben. Kijk hier voor meer inspiratie.
Klassieke vinaigrette
- 150 gram zachte olijfolie
- 50 gram wittewijnazijn
- 1 theelepel Franse mosterd
- 1 theelepel honing
- Ā½ sjalotje
- peper, zout
Snijd het sjalotje ragfijn. Doe de azijn in een flesje of jampotje en voeg er de mosterd, de honing een beetje zout en peper aan toe. Doe er het sjalotje bij en schud of roer goed tot alles gemengd is. Voeg er de olie aan toe en meng nogmaals goed.
Vinaigrette met appelazijn en dille
- 150 gram zachte olijfolie
- 50 gram appelazijn
- 1 theelepel honing
- 1 theelepel Franse mosterd
- Ā½ sjalotje
- 4 takjes dille
- peper, zout
Snijd het sjalotje ragfijn. Snijd de dille grof. Doe de azijn in een flesje of jampotje en voeg er de mosterd, de honing een beetje zout en peper aan toe. Doe er het sjalotje bij en schud of roer goed tot alles gemengd is. Voeg er de olie en de gehakte dille aan toe en meng nogmaals goed.
Vinaigrette met balsamico en vijgen
- 150 gram zonnebloemolie
- 50 gram balsamico (crema met vijgen)
- Ā½ sjalotje
- 1 gedroogde vijg (optioneel)
- peper, zout
Snijd het sjalotje en de vijg in kleine stukjes en meng alles goed.
Waarom in hemelsnaam hoeveelheden azijn en olie weergeven in grammen i.p.v. centi- en deciliters of theelepels of eetlepels, wat veel makkelijker te behappen is voor de gemiddelde thuiskok.
Daar heb je een punt. Als bakker zijnde ben ik gewend aan grammen, deze zijn nauwkeuriger, sorry beroepsdeformatie. Maar om je gerust te stellen, bij de nieuwere recepten gebruiken we lepels en litermaten om het makkelijker te maken,
Een eetlepel is ook nog verschillend in grote., net zoals een cup
Theelepel eveneens verschillend uitvallen