Dit gerecht brengt de zomer op je bord! Heerlijk fris, maar met een hartige bite door de chorizo.
- 2 maiskolven
- 1 avocado
- 400 gr kidney- of zwarte bonen uit blik
- 200 gr kerstomaatjes (of andere smaakvolle tomaten)
- 1 kleine rode ui
- 1 tl komijnpoeder
- geraspte schil + sap van 2 limoenen
- 1 el rode wijnazijn 60 ml olijfolie + extra voor het bakken
- 4 kleine chorizoworstjes of circa de helft van een grote
- 2 1/2 el gehakte koriander
- zure room
- 4 bladeren krulsla, of naar wens icebergsla
- Erbij: tortillas of gorditas (kleine tortillas)
Kook de maiskolven in ongezouten water, waaraan je eventueel een schepje suiker toevoegt in circa 10 minuten net gaar. Giet ze af en laat ze iets afkoelen.
Ondertussen de bonen afgieten, afspoelen en uit laten lekken. Ui schoonmaken, halveren en in maantjes snijden.
Maak een dressing in een ruime schaal door de rode wijnazijn te kloppen met de limoenrasp, het sap en 1 tl komijnpoeder. Roer er vervolgens de olijfolie door en breng de dressing op smaak met peper en zout.
Schil of pel de avocado en snijd het vruchtvlees in blokjes. Leg de blokjes in de schaal met de dressing en schep ze voorzichtig om. Halveer de kerstomaatjes; gebruik je grotere tomaten snijd die dan in hapklare stukjes. Snijd de chorizo in schuine plakjes en bak de plakjes knapperig in een licht ingevette koekenpan. Schep de knapperige chorizo stukjes met een schuimspaan of spatel uit de koekenpan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Doe de bonen in een kom. Snijd de maiskorrels los van de kolf. (Het staat leuk als je wat korrels aan elkaar laat zitten, zie foto). Schep de maiskorrels en ui door de bonen. Schep de avocadoblokjes uit de dressing en meng ze, voorzichtig omscheppend met de bonen en de mais.
Verwarm de tortilla’s in een droge koekenpan kort aan beide zijden. Houd ze warm tussen een schone theedoek.
Beleed een grote schaal met in stukken gescheurde sla en druppel hier wat dressing over. Schep het bonen mengsel erop. Verdeel de tomaatjes en de chorizoplakjes erover en sprenkel nog wat dressing over de salade. Garneer het geheel met verse korianderblaadjes.
Zet de salade en de warm gehouden tortilla’s op tafel samen met een bakje zure room. Eet de tortilla uit de hand, gevuld met een schep van de salade en top het geheel af met een klodder zure room.
Een keertje smokkelen: Als je niet aan verse maiskolven kunt komen, maak dan niet de fout om de vacuüm verpakte voorgekookte exemplaren te nemen. Sommige supermarkten hebben alleen deze mais (nog) in het assortiment, omdat ze lang houdbaar zijn. Maar, smaaktechnisch zijn deze maiskolven beslist geen aanrader. Kies dan liever voor diepvries maiskorrels of desnoods maiskorrels uit blik of pot. De korrels uit blik of pot moet je goed afspoelen en uit laten lekken voor gebruik.
Ook heel lekker, maak je eigen gordita`s. Kleine pannenkoekjes die opzwellen door het frituren..