Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Eendenborstfilet met rozemarijn, tijm en paddenstoelen

Redactie door Redactie
in Recepten
0

Eendenborstfilet met rozemarijn, tijm en paddenstoelen

Eendenborst is een steeds populairder wordend stukje vlees. Het wordt op verschillende manieren bereid; je kunt het vlees bijvoorbeeld bakken, pocheren of stoven. Daarnaast is er gerookte eendenborstfilet in de handel.

Eend klaarmaken is net zo gemakkelijk als kip bereiden, vooral als het om eendenfilet gaat! Het vet van de eend kan je makkelijk verwijderen na het bakken of zelfs “uitbakken” zodat een heerlijk krokant laagje overblijft. Vergeet niet dat vet ook nog eens smaak geeft! Het bevat bovendien goede onverzadigde vetzuren. De beste eend is een rosé gebakken eend! Bak het vlees vooral niet te lang, dat is zonde van de smaak.

De dikke vetlaag van de eend moet je insnijden voor het bakken, zodat het vlees niet kromtrekt en het vet goed smelt. Maak lange sneden over de breedte van de eendenborst. Draai de filet dan een halve slag en snij de vetlaag nog een keer, zodat je een ruitpatroon krijgt.

Eendenborstfilet met rozemarijn, tijm en paddenstoelen, het recept
  • 2 gesnipperde sjalotjes
  • 1 teen knoflook, uit de pers
  • 250 gram gemengde paddenstoelen
  • 20 gram rozemarijn, fijngesneden
  • 1 takje verse tijm, fijngesneden
  • 1 dl rode port
  • 2 eendenborstfilets
  • 2 el uiencompote

Bereidingswijze:

Sjalotjes en knoflook fruiten in de pan.

Voeg de paddenstoelen toe samen met de rozemarijn en tijm.

Na 5 minuten afblussen met de helft van de port en haal de pan van het vuur.

De eendenborstfilets in ruitjes insnijden aan de vetkant.

Bak de eendenborstfilets in weinig olie, vetkant eerst. In totaal ongeveer 12-18 minuten bakken.

Neem de eendenborstfilets uit de pan en laat ze rusten.

Blus ondertussen het bakvet met de andere helft van de port en voeg de uiencompote toe.

Voeg ten slotte het paddenstoelenmengsel toe en laat vervolgens nog even inkoken.

Tags: Kruiden receptenVleesVlees - GevogelteVlees - Gevogelte - Eend
DeelPin174TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vers fruit op een spies met marshmallows
Nagerecht

Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar

Lunch salade met gemarineerde asperge en gepocheerd ei.
Salade

Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei

Kaaskletskoppen
Hartig

Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven

Reacties 3

  1. Paul says:
    3 jaar geleden

    Volgens mij klopt er iets niet.
    20 gram rozemarijn is wel heel erg veel!
    En er staat dat de paddo’s bij de gefruite sjalotten en knoflook gaan met de rozemarijn en tijm en dat dat wordt afgeblust met port. Dan hou je dus een mengsel uiencompote met paddenstoelen over.
    Verderop in het recept staat dat je de uiencompote eerst toevoegt bij het braadvet en daarna pas de paddenstoelen, maar dat is dus al een geheel mengsel?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      De hoeveelheid rozemarijn kun je zelf aanpassen uiteraard Paul. Een gefruit sjalotje met knoflook, kruiden en paddenstoelen is geen uiencompote. De uiencompote staat apart in de ingrediëntenlijst.

      Beantwoorden
  2. Seline says:
    12 jaar geleden

    Jammie! Dat ziet er goed uit. Ik dacht altijd dat eendenborstfilet erg moeilijk klaar te maken was en dat ik dat alleen in restaurants zou eten. Nou met deze handige tips ga ik het zeker zelf eens proberen!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!