Feta-filo-vingers; Krokante en pittige snack – Van origine ken ik dit ‘hapje’ uit de Libanese keuken. Een van de meest veelzijdige en verfijnde keukens van onze planeet, als je het mij vraagt. En gelukkig vinden met mij vele anderen dat ook. Waar je voorheen met een vergrootglas naar Libanese restaurants op zoek moest in Nederland, kun je ze tegenwoordig steeds makkelijker vinden. In Frankrijk, en zeker in Parijs, struikel je over ‘de Libanezen’. Daar maak ik op vakantie dan ook gretig gebruik van. Het leuke aan deze keuken is de veelheid van verschillende gerechtjes, mezze, waar je als avondvullend programma van kunt peuzelen. Goed gezelschap is daarbij natuurlijk een aanrader!
Gevoelig goedje
Voor een tafel vol Libanese heerlijkheden sta je al snel een dag in de keuken. Maar dit hapje is verrassend eenvoudig en toch spectaculair van smaak en textuur. Een gegarandeerd succes bij uw gasten! De enige complicerende factor is het gebruik van filodeeg. Want dat is zo teer dat je het voorzichtig en met liefde moet behandelen. Het beste dek je de plakken deeg die je nog niet gebruikt af met een vochtige theedoek. Dan blijft het deeg soepel en handelbaar.
Feta-filo-vingers
- 1 pak filodeeg (uit de vriezer)
- 250 gr feta
- 3 el zeer fijngehakte ui
- 3 el fijngehakte platte peterselie
- 3 el fijngehakte munt
Snijd de feta in repen van ongeveer een centimeter breed
Neem een plak filodeeg van de stapel en leg aan een van de uiteindes een reep feta. Bestrooi met de fijngehakte ui, peterselie en munt. Vouw het uiteinde over de feta heen. Klap daarna de zijkanten naar binnen en rol tenslotte de vulling helemaal in het deeg. Maak het eind van het deeg vochtig met een beetje water en plak het pakketje dicht. Herhaal dit totdat je door (een van) je ingrediënten heen bent.
Verhit in een wat diepere pan een laag plantaardige olie. De temperatuur is goed als een broodkorstje dat je er in laat zakken gaat ‘schuimen’. Leg de feta-filo-vingers in een enkele laag in de olie. Keer na
Even uit laten lekken op keukenpapier, op een schaal leggen, eventueel nog met wat gehakte peterselie bestrooien en genieten maar!
Ook lekker met feta, gehakte walnoot, beetje thijm en honing, doe ik overigens wel gewoon 15 min. In de oven op 175gr.