Flower sprouts, bloemspruitjes met kippengehaktballen – Misschien heb je ze ze nog niet opgemerkt. Maar ze liggen er wel degelijk een tijdje, van oktober tot eind maart, de Flower Sprout! Een product dat nog niet echt bekend is. Mooie gekrulde blaadjes die groen-paars van kleur zijn. Het heeft wat weg van een spruitje en ook wat van een minikooltje. Dit bloemspruitje is dan ook een kruising tussen boerenkool en spruitjes en die combi maakt dit kooltje erg lekker.
Wat is de smaak van deze bloemspruit?
Het product krijgt zijn heerlijke smaak door de combinatie van de typische spruitensmaak en de zoete, nootachtige smaak van kool. De flower sprout smaakt hierdoor milder en zoeter dan een spruit, waardoor deze groente zowel bij volwassenen als kinderen een hit is.
En ik kan het beamen, samen met de gehaktballen zijn ze hier goed door het mondje gegaan, zoals wij het hier zeggen. De gehaktballen heb ik trouwens niet gemaakt van de ‘gewone’ half-om-half of rundergehakt, maar van kippengehakt, mooi mager vlees. Kan ik jullie verleiden met dit gerecht? Laat me dan zeker maar weten wat jullie ervan vonden!
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?
Flower sprouts met kippengehaktballen
Voor 4 personen:
- 500 g kippengehakt
- 600 g flower sprouts
- 3 el fijn gesnipperde peterselie
- 3 el panko
- peper en zout
- 1 tl komijn
- 1 tl kurkuma
- 1 tl paprikapoeder
- 1 sjalot fijn gesnipperd
- 1 knoflookteentje uitgeperst
- 100 g cashewnoten noten gemalen
Voor de vlugge tomatensaus:
- 3 rijpe tomaten
- 1 sjalot fijn gesnipperd
- 1 knoflookteentje uitgeperst
- peper en zout
- snuifje oregano
- snuifje tijm
Laat de flower sprouts in een pan kokend water beetgaar worden. Giet af en spoel ze onder koud water af. Laat goed uitlekken.
Voor de tomatensaus laten we in een koekenpan de olijfolie opwarmen en stoven hierin de sjalot en het knoflookteentje. Was de tomaten en snij in grove stukken en voeg ze erbij. Kruid af met peper, zout, tijm en oregano. Laat ze goed inkoken tot je een vrij dikke tomatensaus krijgt.
Als de saus op het vuur staat te pruttelen kunnen we starten met het maken van de gehaktballen. Doe het gehakt in een grote mengkom en doe er de peterselie, de panko, knoflookteentje en het fijn gesnipperde sjalotje door. Kruid af met peper, zout, komijn, paprikapoeder en kurkuma. Meng alles goed door elkaar. Rol met nat gemaakte handen balletjes van dezelfde grootte. Doe wat boter in de pan en bak de balletjes goudbruin langs alle kanten. Laat ze verder garen in een voorverwarmde oven van 180 ° C tot ze volledig gaar zijn. Dit duurt ongeveer een 15-tal minuten.
Beboter een ovenschaal en leg de flower sprouts hier nonchalant in. Leg tussenin de gehaktballen en doe er de tomatensaus over. Maal in de blender de cashewnoten heel fijn en doe deze over de tomatensaus. Zet de ovenschaal nog even in de oven en laat een bruin korstje krijgen.
Serveer op een voorverwarmd bord en strooi hier nog op een toefje groen over.
Tafel lekker!
Ze zijn mij mij thuis wel wat gewend van moeders en testen regelmatig “vrijwillig”mee maar deze gezellige flowersprouts werden niet gewaardeerd en zelf vond ik het er leuker uitzien dat smaken…helaas 🙁