• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten

Gedroogde tomaatjes; zo maak je ze zelf

Connie Derks door Connie Derks
in Recepten
0
gedroogde tomaatjes

Gedroogde tomaatjes; zo maak je ze zelf – Gedroogde tomaten zijn tegenwoordig volop in de winkels te koop. Je hebt van die hele droge die in een zakje zitten en die je moet wellen voor gebruik. Ook heb je de tomaten op olie en je hebt de half gedroogde tomaten, die zijn vaak te vinden op de versafdeling bij de tapas. In alle 3 de soorten zit veel verschil in prijs maar ook in kwaliteit. De goede en echt lekkere gedroogde tomaten zijn vaak erg duur, dit komt door de manier van drogen en door de kwaliteit van de olie en/of kruiden die gebruikt worden.

Zon gedroogde tomaatjes

Zon gedroogde tomaten is een erg misleidende benaming voor gedroogde tomaten. Het klinkt natuurlijk een stuk vriendelijker, maar wist je dat de meeste tomaten helemaal niet in de zon gedroogd worden maar in speciale droogovens? Dit gaat veel sneller dan ze in de zon laten drogen. Hier in het Nederlandse klimaat zal het overigens niet lukken om de tomaten droog te krijgen zonder een oven.

Zelf drogen

Je kunt natuurlijk een droogoven aanschaffen om tomaten te drogen, erg leuk ook om kruiden en andere dingen te drogen, maar het kan echt simpeler. Je droogt de tomaten gewoon in een oven. Als je een oven met droogstand hebt gebruik die dan, een lage temperatuur is namelijk beter voor het product. De droogstand is vaak rond de 70 graden, maar niet iedere oven heeft die. Geen probleem op 120 graden kan het ook maar pas dan wel de tijd aan. Het drogen heeft even wat tijd nodig, maar als je slim bent maak je gelijk 2 of 3 platen, net wat er in je oven past. Die zelf gedroogde tomaten kun je namelijk erg goed bewaren in de olie. De olie die je overhoudt, is ook nog eens erg lekker in soepen, salades en sauzen.

Welke tomaten

Welke tomaten je gebruikt is aan jou, zelf vind ik het fijn om kerstomaatjes te gebruiken. Maar heb je zelf een tuin en een overschot aan grotere tomaten? Dan kun je ook die gebruiken. Snij de tomaten dan wel in parten zodat ze sneller kunnen drogen.

Gedroogde tomaten met gedroogde kruiden

Bestrooi de tomaten voor het drogen met kruiden. Gebruik daar gedroogde kruiden voor omdat het hier geen verschil in smaak maakt of je droge of verse kruiden gebruikt, de kruiden drogen tenslotte toch. Gemengde Italiaanse kruiden kunnen prima, maar je kunt er kruiden naar wens op doen. Denk bijvoorbeeld aan rozemarijn, tijm, oregano of basilicum. Ook kun je verse of gedroogde knoflook toevoegen tijdens het drogen. Houd je van pittig dan zijn chilivlokken ook een optie.

Zelf gedroogde tomaten maken
Zelf gedroogde tomaten maken
Tomaten

Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!

Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!

Gedroogde tomaatjes

Porties: Zoveel je wil
Bereidingstijd: 250 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • verse tomaten
  • olijfolie
  • kruiden naar smaak
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Gedroogde tomaatjes zelf maken doe je zo:

Snijd de tomaten in parten of snijd de kleine tomaatjes half door. Hele tomaten drogen namelijk niet goed en ze nemen dan niet de smaak van de kruiden op.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de tomaten met de snijkant naar boven.

Wil je verse knoflook gebruiken? Snijd die dan eerst in plakjes en verdeel die over de tomaten.

Besprenkel de tomaten nu met olijfolie en bestrooi ze me kruiden naar smaak. Verdeel er nog wat zout en peper over en zet de tomaten minimaal 4 uur in een oven van 70 graden. Kan jouw oven niet op zo’n lage temperatuur? 3 uur op 120 graden kan ook. Neem wanneer mogelijk de hete lucht stand zodat de warmte beter circuleert.

Laat de tomaten op de plaat afkoelen, verdeel de zelf gedroogde tomaten over schone glazen potten en giet er olie over tot de tomaten bedekt zijn met olie. Ook zonder de laag olie zijn de tomaten te bewaren, maar minder lang, denk hierbij aan ongeveer een week. Bewaar de gedroogde tomaatjes koel.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin134VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Pikante drumsticks van de barbecue
Vleesgerechten

Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade

Kruidig knoflookbrood met oude kaas
Hartig

Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven

gebakken nieuwe aardappelen
Bijgerecht

Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter

Oosterse kippendijen van de barbecue
Vleesgerechten

Oosterse kippendijen van de barbecue

Blauwe bessen mocktail
Drankjes

Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten

Gegratineerde bloemkool uit de airfryer
Bijgerecht

Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties 2

  1. Anna bovendaerde says:
    5 jaar geleden

    Tomaten pasta Gemaakt van verse tomaten super lekker en eenvoudige

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 jaar geleden

      Inderdaad lekker en simpel. Dat lukt vaak prima bij het gebruik van verse ingrediënten ?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!