Lekker Tafelen
zondag 18 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Ghee, gezond en makkelijk zelf te maken

door
in Recepten
0
Ghee

Ghee, gezond en makkelijk zelf te maken – Om heel eerlijk te zijn, totdat in 2011 de bekende reclame met Robert Kranenborg op televisie verscheen, waarin hij zijn moeder echt geen voldoende kon geven omdat zij geen geklaarde boter had gebruikt in haar hollandaise saus, had ik nog nooit van geklaarde boter gehoord. En de naam ghee zei mij al even weinig zo mogelijk zelfs nog minder.

Enkele gezondheidsvoordelen

Gelukkig is dat inmiddels veranderd en ben ik overtuigd geraakt van de voordelen van het gebruiken van ghee, ik noem er een paar:

– Houd cholesterol in balans
– Versterkt de werking van je nieren
– Zorgt voor een gladde huid
– Levert de juiste vetten voor goede hersenfuncties
– Versterkt immuunsysteem

Daarnaast kan ghee tot zeer hoge temperatuur verhit worden, wat het ideaal maakt om, zonder spatten en rookvorming, mee te bakken, braden of frituren.

Wat is ghee?

Tijdens het verhitten van roomboter verwijder je alle eiwitten en vocht uit de boter. Wat dan overblijft is puur botervet oftewel; ghee. De benaming ghee en geklaarde boter worden nogal eens voor hetzelfde product gebruikt wat niet helemaal terecht is. Omdat ghee een nog langer verhittingsproces ondergaat dan geklaarde boter en de eiwitten als het ware al gaan karamelliseren krijgt ghee een iets andere smaak, een toffee/nootachtig smaak. En ghee bevat, door het langer verhitten, nog minder vocht of beter gezegd geen vocht en spat dan ook niet tijdens het bakken van vlees of andere producten.

Bewaren

Ghee kun je, afgedekt, in de koelkast bewaren, echter hard het dan wel iets uit wat in het gebruik niet altijd even handig is. Buiten de koelkast kan ghee met gemak een aantal maanden bewaard worden.

Ghee, gezond en makkelijk zelf te maken

Wat heb je nodig:

  • 500 gram ongezouten roomboter (liefst van gras gevoerde koeien)
  • schone theedoek of kaasdoek
  • pot met inhoud van 400 ml

Zet de pot klaar met daarin de thee-/kaasdoek.

Doe de roomboter in een pan en laat op laag vuur smelten. Als de boter helemaal is gesmolten begint deze langzaam te bubbelen en hoor je hem borrelen. Laat op laag vuur ongeveer 20 minuten zo borrelen, schep met een juslepel de witte kraag van de boter. De boter zal licht verkleuren, houd echter goed in de gaten dat je boter niet verbrand. Je zult zien en horen dat na ongeveer 20 minuten het borrelen en bubbelen stopt.

Op dat moment kun je je pan van het vuur nemen en de boter op de theedoek schenken. Laat het rustig door de theedoek druppelen. Zodra je mee wilt gaan helpen door wat extra druk er op te geven, loop je het risico dat je wat eiwitten door de doek perst en dat deze dan toch weer in je boter komen.

Als alle boter het doek gepasseerd is, heb je dus een mooie pot met ghee.

DeelPin2TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Recepten en ideeën

Verse kapucijners met spirelli
Pastagerechten

Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes

Tiramisu met bosbessen en citroen
Nagerecht

Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Zelfgemaakte graskaassalade
Hapjes

Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken
  • Van gloeiend rooster tot gekoeld glas
  • Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast
  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Martine op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!