Grieks brood gevuld met feta en spinazie: Tiropita – Formeel een brood, maar het lijkt meer op gebakken lasagnebladen, waartussen een heerlijke vulling verstopt zit. Het ronde brood wordt meestal in pizzapunten gesneden. De tiropita kun je warm of koud serveren. Als je dit brood eenmaal hebt gemaakt, geloof me, dan wil je het vaker maken en ga je experimenteren met de vulling. Maar laten we beginnen met deze klassieker….
Grieks brood gevuld met feta en spinazie
Voor een Tiropita van +/- 22 cm. doorsnee:
- 300 gr. bloem
- 1 el. azijn
- 3 el. olijfolie
- 1/2 afgestreken tl. zout
- +/- 200 ml. water
- +/- 50 gr. maismeel
- 1 pakje feta à 200 gr.
- een flinke bos (+/- 300 gr) (wilde) spinazie
- 1 el. olie
- +/- 100 gr. boter
- 2 eieren
- 150 ml. melk
- peper
Maak eerst het deeg, door de bloem, azijn, olie, zout met elkaar te mengen en voeg dan net zoveel water toe totdat je een stevige bal hebt. Doe de bal in een plastic zakje of folie en laat een uurtje rusten.
Ondertussen maak je de spinazie schoon, snijd hem in grove stukken en bakt hem in een eetlepel olie even gaar. Breek de eitjes in een kom en voeg de melk eraan toe. Prak de feta in brokjes en voeg die aan het eiermengsel toe. Doe er ook nog wat peper bij.
Zodra het deeg is gerust, zet je de oven op 200 graden en verdeel je het deeg in 6 bolletjes, waarvan één bolletje net iets groter is dan de rest. Dit wordt je bodem, die kun je dan om de andere plakjes vouwen.
Smelt de boter op een zacht vuurtje.
Leg een vel bakpapier in een springvorm van ongeveer 22 cm. Rol het grootste bolletje eerst uit met de hand, stuif er wat maismeel over en onder en rol dan zo dun mogelijk uit met een deegroller. Leg de plak in het midden, de randen over de rand van de springvorm. Bestrijk met een kwastje met gesmolten boter en verdeel er dan een deel van de (uitgelekte) spinazie op. Vervolgens rol je een tweede bol uit en legt die er op. Weer bestrijken met boter en verdeel daar een deel van het fetamengsel over. Ga zo door totdat je bij het vijfde plakje alle spinazie en feta hebt verdeeld. Vouw de overgebleven randen nu over het geheel en dek af met het laatste plakje deeg. Bestrijk dat ook nog rijkelijk met boter en bak de tiropita ongeveer 40 à 45 minuten in de oven. Hij is gaar wanneer je het brood ziet opbollen en er mooie lichtbruine plekken op komen. Gaat het té hard? Zet de oven dan iets lager.
Dien de tiropita warm op of op kamertemperatuur, gesneden in pizzapunten.