• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten

Grieks custard dessert (Galaktoboureko)

door
in Recepten
0
Grieks custard dessert - Galaktoboureko

Galaktoboureko, Grieks custard dessert – Wat een genot dit traditionele Griekse dessert, het knapperige van het filodeeg, een vulling van een heerlijke custard op basis van griesmeel en uiteindelijk de zoete siroop waarmee je het geheel overgiet. Hoewel het in Griekenland geserveerd wordt als dessert ben ik van mening dat het bij een kopje koffie of thee ook heerlijk smaakt.

Galaktoboureko, Grieks custard dessert

Met de genoemde hoeveelheden maakte ik dit de galaktoboureko in een bakvorm van 25 x 25 cm en sneed hier uiteindelijk 16 stukjes van;

Voor 16 stukjes:

Voor de siroop

  • 225 ml water
  • 225 gram suiker
  • 1 el honing
  • schil van 1 citroen
  • 1 kaneelstokje

Haal met een dunschiller de schil van de citroen. Neem niet teveel van het wit mee, dit maakt het bitter. Doe het water, de suiker, de citroenschil en het kaneelstokje in een pan. Verhit dit net zolang tot de suiker helemaal is opgelost, roer er in de tussentijd niet doorheen. Als de suiker volledig is opgelost neem je de pan van het vuur en roer je er de honing doorheen. Zet apart en laat volledig afkoelen.

Voor de custard

  • 85 gram griesmeel
  • 130 gram suiker
  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 20 gram boter

Snijd het vanillestokje overlangs open en schraap met de punt van een scherp mes het merg uit het stokje.

Verhit in een pan de melk, de slagroom, het merg van het vanillestokje en de helft van de suiker. Strooi hier al roerend de griesmeel bij, blijf roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Blijf roeren en verhit het mengsel totdat het de dikte van een pudding heeft. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen, schep af en toe even om om velvorming te voorkomen.

Klop de eieren met de andere helft van de suiker licht romig (met een handmixer zeker 6 minuten mixen) en schep vervolgens door de pudding zodra deze wat is afgekoeld.

Het deeg

  • 115 gram boter
  • 250 gram filodeeg

Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt de boter in een pannetje en vet de bakvorm goed in.

Werken met filodeeg vraagt enige zorgvuldigheid, het kan snel uitdrogen waardoor het deeg makkelijk breekt, zorg dat je tijdens het opbouwen de vellen die je op dat moment even niet gebruikt laat rusten onder een vochtige theedoek, zo voorkom je dan het filodeeg uitdroogt.

Bekleed de bodem en de randen van de bakvorm met 1 laag filodeeg en smeer in met wat gesmolten boter. Leg hierop opnieuw een laag filodeeg en vet ook deze in, herhaal dit tot je 5 lagen hebt. Schep hierop de custard. Snijd eventueel overhangend filo deeg af tot een centimeter boven de custard. Vouw deze rand naar binnen en vet in met boter. Leg hierop een vel filodeeg, vet in met boter en leg opnieuw een vel filodeeg hierop. Herhaal ook dit tot er 5 lagen ontstaan.

Vet de bovenkant in met wat boter en besprenkel het met wat water.Plaats in het midden van de oven en bak in 45 minuten mooi bruin en knapperig.  Neem de vorm uit de oven en schep met behulp van een lepel de siroop erover.

Laat het Grieks custard dessert verder afkoelen en snijd het in gelijke stukken.

Tafel lekker !!

Tags: Grieks
DeelPin2VerstuurVerstuur

Gerelateerde Recepten en ideeën

Salade met oude kaas en kipkluifjes
Salade

Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Pinacolada mocktail
Drankjes

Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas

Krokante courgettefrietjes
Voorgerecht

Krokante courgettefrietjes zelf maken

Watermeloen met crème van feta
Hapjes

Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk

Citroencake met ricotta
Cake

Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Asperges met ham en kaas uit de oven
Bijgerecht

Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties 2

  1. Postegel says:
    8 jaar geleden

    Hallo, ik heb dit heerlijke nagerecht gemaakt. De smaak ? Alleen het filodeeg op de bodem wordt niet knapperig en krokant. Wat kan ik hier aan doen?

    Beantwoorden
    • Samantha Roelofs says:
      8 jaar geleden

      Hallo Postegel, Filodeeg dat gebruikt wordt voor een bodem is altijd moeilijk om die krokant te houden, ook in dit recept komt er natuurlijk een ietwat natte vulling op. Gebruik je een oven met boven en onder verhitting dan zou je je bakblik wat lager in de oven kunnen zetten, dit zou iets kunnen helpen. De bovenkant in dit recept is blijft wel lekker krokant en knapperig.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief