Je hebt echt niet veel nodig om iets lekkers op de barbecue te zetten. Deze groentespiezen zijn daar een mooi voorbeeld van. Met een courgette, wat paprika, ui en champignons heb je het al voor elkaar. De truc zit ‘m in de volgorde en de voorbereiding: door de groenten eerst in grove stukken te snijden en te mengen met een kruidige olie – met ras el hanout, tijm en oregano – krijgen ze meteen al smaak voordat ze de grill raken.
Het rijgen van de spies is een simpel klusje. Als je zorgt dat de stukjes een beetje op elkaar lijken qua formaat, garen ze gelijkmatig. En belangrijk: houd het vuur niet te hoog. Je wilt de groenten beetgaar en licht gekaramelliseerd, geen zwarte randen. Een paar minuten per kant is meestal genoeg.
Serveer ze warm, met bijvoorbeeld een zelfgemaakte tomatensaus of yoghurtdip erbij. Dat maakt het net even feestelijker. Ook leuk: zet alle ingrediënten los op tafel en laat iedereen z’n eigen spies samenstellen. Zo maak je er meteen een gezellig tafelmoment van. En zijn er wat spiezen over? Gewoon de volgende dag koud door een salade of bij een lunch.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Groentespiezen voor op de barbecue
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 courgette
- 1/2 rode paprika
- 1/2 oranje paprika
- 16 verse champignons
- 2 rode uien
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel ras el hanout
- 1/2 theelepel gedroogde tijm
- 1/2 theelepel gedroogde oregano
- 1 teentje knoflook
- zout naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je groentespiezen voor op de barbecue:
Was de courgette en snijd er 8 dikke plakken van ongeveer 1,5 cm vanaf.
Snijd van de paprika ieder 8 mooie stukken in ongeveer dezelfde maat als de courgette.
Schil de uien en snijd die in kwarten, snijd de kwarten doormidden zodat je driehoekjes krijgt.
Maak de champignons schoon en snij een stukje van het steeltje.
Rijg nu de spiezen in de volgorde: courgette, paprika, ui, champignon, herhaal dit zodat de spies mooi vol is.
Meng de olie met de kruiden en specerijen en pers er het teentje knoflook bij.
Besmeer de spiezen met de olie.
Grill de spiezen in 5-10 minuten op een niet te hoog vuur gelijkmatig tot ze beetgaar zijn.
Groentespiezen voor op de barbecue zijn geweldig lekker met een zelfgemaakte tomatensaus.
Tafel lekker !!