Basisrecept: falafel maken – Ben jij ook zo gek op een broodje falafel? Lees dan verder, want je maakt die falafel ook heel makkelijk zelf. HĆ©t recept voor die lekkere vegetarische hapjes, gemaakt van kikkererwten vind je hier.
Wat is falafel?
Falafel zijn balletjes gemaakt van gestampte of gemalen kikkererwten. Ze komen uit Egypte waar ze tijdens de vastentijd gebruikt werden als vleesvervangers. Falafel is gemaakt van kikkererwten die eerst geweekt zijn en dan gemalen met veel kruiden en specerijen. Hier worden dan balletjes of schijfjes van gemaakt die meestal worden gefrituurd, maar ze worden ook wel in de pan gebakken of in de oven gegaard. Falafel wordt meestal gegeten in een pitabroodje, een wrap of Libanees platbrood, vaak samen met tahin, hummus en een salade mix. Maar ook als borrelhapje zijn de snacks erg lekker.
Een lekkere en gezonde vleesvervanger
Kikkererwten zijn goede vleesvervangers, ze bevatten veel eiwitten en vezels, ijzer, fosfor, magnesium en vitamine B. Alle reden dus om dit basisrecept voor falafel eens te maken. Het is lekker, het is goed voor je, en een leuke bijkomstigheid is dat kikkererwten goedkoop zijn. Van 175 gram kikkererwten maak je maar liefst 24 balletjes wat genoeg is voor 6 porties.
Falafel maken; het basisrecept
Je kunt falafel maken in meerdere variaties, maar je begint natuurlijk met het basisrecept. De variaties volgen later. Het basisrecept bestaat uit, gedroogde kikkererwten, ui, knoflook, peterselie, koriander, komijnpoeder, korianderpoeder, zout en peper. Verder voeg je een beetje olijfolie toe voor een zachtere structuur, en bloem om alles mee te binden. Het kan lastig zijn om mooie balletjes te rollen van de korrelige substantie, daarom kun je als alternatief kleine schijfjes maken met een deegstekertje. Door de balletjes of schijfjes een half uur in de vriezer te plaatsen wordt het verwerken makkelijker, ze gaan dan niet zo snel stuk als je ze in de pan laat glijden. Het bakken duurt, afhankelijk van de dikte van de balletjes, ongeveer 4 -5 minuten. Ze zijn dan gaar en lekker krokant. Je kunt ze eventueel allemaal bakken en invriezen, zo kun je ze later opwarmen in een koekenpan voor een gezonde en snelle maaltijd.
Maak het recept zelf glutenvrij en lactosevrij
Zelf falafel maken heeft als voordeel dat het lactosevrij is. Dat is dit recept niet. Standaard wordt kikkererwtenmeel gebruikt, maar hier is bloem gebruikt, omdat kikkererwtenmeel niet altijd overal verkrijgbaar is. Wil je glutenvrije falafel maken? Gebruik dan dus kikkererwtenmeel in plaats van bloem.
Een broodje falafel maken? Maak er dan ook zelf pitabroodjes bij.
Gedroogde erwten; met deze recepten scoor je altijd!
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Falafel basisrecept
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 175 gram gedroogde kikkererwten
- 1 kleine ui
- 10 gram verse peterselie
- 5 gram verse koriander
- 1 theelepel zout
- 2 + 1 teentjes knoflook
- 1 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 tomaten
- 1/2 komkommer
- een beetje ijsbergsla
- 4 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 eetlepel tahin
- 6 eetlepels hummus
- 1 eetlepel geroosterde sesam
- 6 pitabroodjes
Bereidingswijze van dit recept
Falafel maken doe je zo:
Begin 24 uur van tevoren met het weken van de kikkererwten. Doe hiervoor de kikkererwten in een kommetje met royaal water en laat dit 24 uur afgedekt op kamertemperatuur weken.
Giet de kikkererwten af en doe ze in een foodprocessor samen met de in stukken gesneden ui, de fijn gesneden knoflook, de grof gesneden kruiden en de rest van de ingrediƫnten. Maal tot een licht korrelige substantie (zie foto). Veeg de zijkanten tussendoor een keer schoon zodat alles meegenomen wordt. Doe de massa in een kom en roer nog even goed door.
Neem een maatschepje of lepel en verdeel de massa in 24 porties. Duw iedere portie in een ringetje van 4 cm doorsnede of draai er balletjes van die je iets plat drukt. Leg de balletjes op een stukje keukenpapier op een bord en zet dit een half uurtje in de vriezer zodat de zijkanten mooi stevig worden. Lukt dit niet, dan kan 2 uur in de koelkast ook.
Maak het sausje door de yoghurt te mengen met de tahin, zout en peper naar smaak, 1 geperst teentje knoflook en geroosterde sesamzaadjes. Verdun met water tot de gewenste dikte.
Verwarm olie tot 180 graden en bak de falafels in ongeveer 4-5 minuten goudbruin en gaar.
Verwarm de pitabroodjes.
Serveer de falafels per 2 in een half pitabroodje gevuld met 1 eetlepel hummus en vul met sla, komkommer en tomaat. Top af met de saus en bestrooi alles met geroosterde sesamzaadjes en/of dukkah en een paar blaadjes verse koriander.
Tafel lekker !!
Bij mij vallen ze altijd, echt ALTIJD uit elkaar. Ik ga deze proberen als allerlaatste poging…. en laat het jullie weten….
Door toevoeging van bloem en ze even beetje te laten bevriezen zijn ze steviger. Ik hoor graag jou ervaring Jacqueline.