Beef Jerky; vlees voor avontuurlijke mannen – Beef Jerky is gekruid en gedroogd vlees dat zijn oorsprong vond bij de Indianen uit Zuid-Amerika. ’Jerky’ zou de Amerikaanse verbastering zijn van het Indiaanse ‘Char’ki’ dat – hoe kan het ook anders – gedroogd vlees zou betekenen. In (Noord) Amerika is het heel populair bij (mannelijke) buitensporters. Het blijft maanden goed en is bij uitstek stoer (mannen)voedsel voor onderweg in de natuur. Daarnaast is het verschrikkelijk lekker. Je eet het als snack. In Nederland vind je het soms bij buitensportwinkels en als je geluk hebt in je supermarkt.
Onze supermarkt verkocht het een tijdje, omdat er bij ons in de buurt heel veel Amerikanen wonen. Maar tja, een zakje van krap 40 gram voor 4 euro, daar is natuurlijk nauwelijks markt voor. Exit Beef jerky. Zelluf maken dus. Vele malen goedkoper en niet eens moeilijk eigenlijk. Je hebt vooral geduld nodig. Leuk voor avontuurlijke mannen en vrouwen om zelf te maken dus, maar ook een mooi cadeau van de kinderen voor Vaderdag (als je vader geen vegetariër is natuurlijk).
Tips voor het maken van Beef Jerky:
- Laat de slager het vlees in dunne plakken van 3 à 4 mm snijden, dat scheelt jou heel veel werk en tijd! Koop anders vlees aan één stuk als het kan, dat snijdt het makkelijkste.
- Koop het liefst mager rundvlees. Vet droogt niet goed en wordt uiteindelijk ranzig.
- Je hoeft niet per se de dure biefstuk te kopen. Runderlappen (mits niet doorregen) of sucadelappen werken ook prima.
- Twijfel je over de kwaliteit van het vlees? Voeg een beetje baksoda toe aan de marinade, daar wordt het vlees mals van.
TIP: oorspronkelijk wordt het vlees niet alleen gedoogd maar ook een beetje gerookt. Om die subtiele rooksmaak te krijgen kun je gerookt paprikapoeder gebruiken (verkrijgbaar bij sommige supermarkten, Dille en Kamille en Winkels die Spaanse en Mediterrane producten verkopen) of nog wat rookzout (supermarkt) toevoegen.
Sucadelappen; minder vet dan riblappen
Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!
Beef Jerky
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gr. mager rundvlees (ik gebruikte sucadelappen)
- 6 el. Worcestersaus
- 4 el. (Japanse) sojasaus
- 2 à 3 el. ahornsiroop of honing
- 1 el. paprikapoeder
- 1 tl. knoflookpoeder
- 1 tl. uienpoeder
- ½ tl. vers gemalen peper
- ½ tl. chilivlokken
- 1 tl. gerookt paprikapoeder of ½ tl. rookzout ( optioneel )
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Beef Jerky:
Als je het vlees niet door de slager hebt laten snijden, kun je het vlees het beste 2 uur in de vriezer leggen, voordat je het gaan snijden. Snijd het vervolgens in dunne plakken van 3 à 4 mm dik.
Doe de overige ingrediënten in een mengkom en roer alles even goed door. Wentel de plakken vlees één voor één in de marinade en zorg ervoor dat de marinade overal op het vlees zit.
Laat het vlees afgedekt minstens 3 uur (maar een nachtje mag ook) in de ijskast marineren.
Zet vervolgens de oven aan op 80 graden en haal het grillrooster eruit. Misschien heb je nog een fijner rooster, dat werkt nog prettiger.
Dep alle plakken vlees goed droog met voldoende keukenrol en schik ze naast elkaar (niet over elkaar laten komen!) op het rooster. Laat in ongeveer 3 à 3 ½ uur drogen. Doe af en toe de oven even open, dan kan het vocht ontsnappen.
Het vlees is klaar als het leerachtig is: droog, maar nog wel soepel. Knip de repen vlees in stukjes en bewaar in een goed afsluitbare pot. Het blijft maanden goed.
BBQ TIP! Je kunt het vlees ook, als je klaar bent met de barbecue en de barbecue nog na staat te roken op een zacht pitje, op de barbecue leggen. Gegarandeerde lekkere rooksmaak!
Het probleem wat ik met dit recept heb is dat de beef jerky na het maken heel snel in mijn maag verdwijnt. Super lekker!
Haha Henk, doe mij ook zulke problemen 😉
Dit recept aangehouden zonder de rookzout. Ben het op de pelletsmoker/grill gaan doen. 85 graden 3 uurtjes. 2kg rosbief in plakken van 4 mm. 800/850 gram over.
Niet iederen heeft een pelletsmoker maar zou het iedereen aanraden. Zeer gevarieerd inzetbaar.
Gr John
De vita 5 pro 6 kan maar tot 75 graden. In dit geval iets langere tijd aanhouden?
Iets wel Ellen, maar niet heel veel hoor
Zelfs alle reacties zijn om te smullen 😉
Zojuist het vlees gesneden en gemarineerd, morgen in de oven. Als het zo lekker smaakt als de marinade ruikt, dan moet het helemaal goedkomen.
Haha ja leuk hè Marcel, het is hier best gezellig. Laat je weten of het goed komt?
Echt super lekker recept, dank jullie wel. Je moet alleen geen honger hebben. Ff geduld ?
??
Leuk recept het zit in de oven moest wel kiezen tussen 50 en 100 graden. Ben maar voor 100 gegaan. Het ruikt al heerlijk 🙂
Hopelijk smaakt het straks net zo lekker als dat het nu ruikt Joël. Leuk!
Tip van de Groninger Cowboy.
Heb je toch wat dikker vlees?
Laat de oven wat langer aan.
Hierbij mijn marinade recept.
Speel hier vooral mee, dit houd het spannend en leuk voor vaker gebruik en andere smaken. Perfectioneer dit!
100ml ketjap,
4 a 5 gram suiker,
Gesnipperde uitjes,
3 gram knoflook (poeder of teentjes),
Chili kruiden halve theelepel of meer als je durft!
250 ml BBQ honing saus met rooksmaak.
Basilicum 2 gram.
1 gram Italiaanse kruiden.
Klein beetje peper.
Viola! Zoet, pittig, rokerige knoflooksmaak. Zo ervaar je dit in mond in die volgorde! Geniet er van!
Ps* de marinade kan je 2 of zelfs 3 keer gebruiken. Bewaar het afgesloten zonder lucht in een ziplock zakje in de vriezer!
Het vlees 3,5 uur op 80 graden in de oven? Welke stand kan ik dan het beste gebruiken? Ga dit aankomend weekend klaar maken.
Groet Mart
Het gaat om een gasoven begrijp ik Mart? !/2 is eigenlijk te hoog 1/4 is eigenlijk te laag. Een beetje schipperen tussen die twee dus.
Elektrische oven. Vergeten te vermelden.
Het gaat om een elektrische oven.
Daar geldt hetzelfde. Ik zou op stand 2 beginnen en iets voor halverwege terug naar stand 1. Succes. We zijn benieuwd naar het resultaat ?
Hete lucht oven. Ga er mee stoeien en laat het je weten.
Recept uitgeprobeerd en goedgekeurd.
Super lekkere marinade, na 2u45 min was het vlees klaar.
Bedankt.
Superleuk Tim, graag gedaan!
Haha jullie zijn lekker scherp, heerlijk die reacties @redactie.
Leuk stuk goed geschreven en ga maar eens beginnen
Dankje Leroy, maar we doen het nog altijd met heel veel plezier ?
Er zijn nog steeds mannen die denken.dat ze uit en in de oertijd leven , dus kortom
Het brein heeft zich bij sommige stil gestaan en de ontwikkeling stop gezet blijkbaar ?
Ho ho, voorzichtig aan, deze reacties worden gemodereerd door een mannelijke persoon. Modereren deden ze in die oertijd nog niet toch? Het kan natuurlijk zijn dat ik iets gemist heb ?
???
Dus vrouwen mogen dit niet eten ? Voedsel is voor iedereen. Beetje rare titel dit.
Wat leuk hè Ramona, geschreven door een dame ?
Een leuk verkoop verhaal mag best, En ik geniet van het verschil van mannen en vrouwen, We hoeven niet alles af te vlakken. Genderneutraliteit en gelijkwaardigheid is super goed en moet ook. Maar we mogen het best wel over mannen en vrouwen apart hebben. We hoeven echt niet alles met een strijkijzer glad te strijken. Ik heb een moestuin vol slakken kom daar maar eens zout op leggen. Het recept is gemaakt, en het vlees staat in de koelkast te marineren. Morgen de droogoven in, ben erg benieuwd naar het resultaat.
Het is geschreven voor vaderdag Bob ? onder de aardbeiencake voor moederdag heb ik geen reactie aangetroffen geloof ik ? maar wat leuk dat je het gemaakt hebt. En wij zijn net zo benieuwd naar het resultaat!
Crisis, kan nog meer de nadruk gelegd worden op avontuurlijke mannen?
Geef gewoon dat recept.
Eet gewoon wat je lekker vind.
Het recept staat erbij hoor Anna. Maar we snappen dat je bij de avontuurlijke mannen bent blijven steken.