Bitterballen met kip en ras el hanout – Het staat bij veel mensen op de kook-bucketlist: zelf bitterballen maken. Bitterballen zijn in Nederland een favoriete snack en je ziet op social media en allerlei foodwebsites de lekkerste variaties voorbij komen. Omdat het best een bewerkelijke aangelegenheid lijkt, komt het er vaak niet van om het zelf eens te proberen. Eigenlijk best jammer, want zo verschrikkelijk ingewikkeld is het helemaal niet.
Weet je dat je voor het maken bitterballen heel goed restjes vlees of kip kunt gebruiken? Restjes vlees die je hebt gebruikt om bouillon van te trekken, restjes gebraden kip, kalkoen, wild, je kunt ze allemaal gebruiken om er een heerlijke salpicon voor bitterballen met kip van te maken. Salpicon? Dat is het officiële woord voor de vulling in bitterballen of kroketten. Dat je het even weet! Lekker Tafelen heeft een heerlijk recept gemaakt voor die hapjes of snacks. De bitterballen met kip en ras el hanout.
Bitterballen maken is geen klusje dat je even in een half uurtje doet. Daar kwamen we wel achter nadat we ons er eens goed in verdiepten. Na het bestuderen van veel recepten, vooral om duidelijkheid te krijgen over de stevigheid van de vulling, kwamen we tot onderstaand recept. Je maakt een ragout, vult die met kip etc. Vervolgens moest dit ijskoud worden. Dus de hele nacht in de koelkast. Je bent er dus wel even zoet mee om bitterballen met kip te maken. Maar het is zeker de moeite allemaal waard. De bereidingstijd in het recept is de tijd dat je er daadwerkelijk mee bezig bent. Exclusief de wachttijd dus.
De volgende dag is het balletjes draaien. Je haalt er ongeveer 60 uit de ragout met 400 gram kip. Als je dit te veel vindt pas dan de hoeveelheden aan. Je kunt bitterballen met kip echter ook prima invriezen. En dan zijn ze na het frituren nog net zo lekker. Best handig dus om een voorraadje te hebben. Want als je eenmaal zelfgemaakte bitterballen hebt geproefd….
Kipfilet recepten en inspiratie
Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.
Bitterballen met kip en ras el hanout
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram gaar kippenvlees, klein gesneden
- 1/2 rode paprika, zeer fijn gesneden
- 1 sjalot, zeer fijn gesnipperd
- 15 gram bladpeterselie, gehakt
- 8 gram gelatineblaadjes
- 2 el ras el hanout
- 125 gram bloem
- 125 gram roomboter
- boter of olie om te bakken
- 500 ml kippenbouillon
- zout
- eieren (om te paneren)
- bloem (om te paneren)
- paneermeel of panko (om te paneren)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bitterballen met kip en ras el hanout:
Week de gelatine in wat koud water.
Bak in een grote koekenpan de sjalot en de paprika beetgaar. Voeg de ras el hanout toe en bak die even mee.
Roer vervolgens de kip en de peterselie erdoor. Haal alles uit de pan en zet even weg.
Smelt 125 gram boter in de koekenpan. Voeg in één keer de bloem toe en roer die er goed doorheen. Bak dit mengsel in ongeveer 3,5 minuten, op een laag vuurtje gaar. Het is belangrijk dat de bloem echt gaar wordt, anders smaakt de ragout naar bloem.
Roer dan in gedeeltes de bouillon er door, zodat hij goed opgenomen wordt. Breng het geheel aan de kook en roer de uitgeschudde gelatine erdoor. Voeg dan het kipmengsel toe en meng alles goed door elkaar.
Giet de ragout over in een wijde schaal. Laat afkoelen, denk af met plasticfolie en zet een hele nacht in de koelkast om op te stijven.
De volgende dag:
De ragout voor de bitterballen met kip moet nu heel stevig zijn.
Zet 3 diepe borden klaar. Een met bloem, een met wat losgeroerd ei, en een met paneermeel of panko.
Rol van de ragout vervolgens balletjes van ongeveer 18 gram. Dit lijkt klein, maar door de paneerlagen krijgen ze uiteindelijk echt het formaat van een bitterbal.
Rol de balletjes door de bloem, dan door het ei, vervolgens het paneermeel. Dan nog een keer door het ei, en nog een keer door het paneermeel.
Frituur de bitterballen 3 minuten in olie of frituurvet van 180 graden. Laat even uitlekken op keukenpapier.
Je kunt de bitterballen invriezen door ze los van elkaar op een bord te laten bevriezen. Als ze bevroren zijn, kun je ze bij elkaar in zakjes of doosjes bewaren. Bevroren bitterballen frituur je 5 minuten op 180 graden.
Heb je de smaak te pakken gekregen? In plaats van kip kun je natuurlijk ook ander vlees, garnalen etc., en andere kruiden gebruiken!
Tafel lekker !!