Bitterballen met paddenstoelen – Bij een gezellig feestje of een borrel horen borrelhapjes. Een ultiem Nederlands borrelhapje is natuurlijk de welbekende, klassieke bitterbal. Meestal worden ze gemaakt van rund- of kalfsvlees. Nu eet niet iedereen vlees, of je wilt gewoon eens een bitterbal met een andere smaak serveren. Dat kun je heel makkelijk doen door het vlees in een recept te vervangen door paddenstoelen. Want ook daarmee maak je een smakelijke bitterbal.
Zelf bitterballen maken
Heb je ooit wel eens overwogen om zelf bitterballen te maken, maar werd je tegengehouden door het idee dat dat niet zo makkelijk is, of ben je bang dat ze mislukken? Probeer het dan toch eens. Want echt, met een goed recept en de juiste ingrediënten kun jij ook zelf bitterballen maken. Of kroketten natuurlijk. Want die maak je op dezelfde manier als bitterballen, alleen de vorm is anders. De bitterballen met paddenstoelen zijn een prima manier om er eens mee aan de slag te gaan. En heb je die ballen eenmaal zelf gemaakt? Dan ga je dat vast en zeker vaker doen. Want er gaat niets boven jouw eigen zelfgemaakte bitterballen!
Bitterballen met paddenstoelen; zonder vlees
In dit recept zijn gemengde paddenstoelen gebruikt. Je kunt zelf een mengsel samenstellen of een kant-en-klaar mengsel kopen. Neem de soorten of soort die jij lekker vindt. De bitterballen met paddenstoelen zijn gemaakt zonder vlees. In het recept vind je in de ingrediëntenlijst ‘vegatine’. Dit is een plantaardig bindmiddel dat je kunt gebruiken om gelatine te vervangen. Gelatine wordt gemaakt van beenderen, huiden en kraakbeen van dieren. Gelatine is dus niet vegetarisch. Let er dus op als je een echt vegetarisch hapje wilt serveren dat je geen gelatine gebruikt. De hoeveelheid ‘vegatine’ die je gebruikt, is gelijk aan de hoeveelheid gelatine in een recept.
Een klusje voor twee dagen
Het maken van bitterballen met paddenstoelen is een klusje dat je het beste over twee dagen kunt verdelen. De eerste dag maak je de ‘salpicon’. Dat is een mooi woord voor de vulling. Die laat je een nachtje goed koud worden in de koelkast. De tweede dag maak je daar de bitterballen van.
Bitterballen met paddenstoelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram gemengde paddenstoelen
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 750 ml paddenstoelenbouillon
- 75 gram bloem
- 75 gram boter
- 6 gram vegatine of 6 blaadjes gelatine
- zout en peper, naar smaak
- olijfolie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bitterballen met paddenstoelen:
De eerste dag:
Snipper de sjalot en de knoflook fijn.
Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze heel fijn.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de sjalot en de knoflook met de champignons gaar. Voeg de tijm toe.
Bereid de vegatine voor zoals op de verpakking staat beschreven. Gebruik je gelatine, week die dan in koud water.
Smelt de boter. Roer de bloem er in een keer doorheen en bak die een paar minuten om te laten garen. Dit is een belangrijke stap. Als je dit overslaat, zal de vulling van je bitterballen naar meel smaken, en dat wil je niet.
Voeg scheutje voor scheutje de paddenstoelenbouillon toe. Roer tot je een gladde saus hebt. Voeg de vegatine of de uitgeschudde gelatine toe en roer die er goed doorheen.
Voeg de gebakken paddenstoelen toe en roer ze door de ragout. Roer de crème fraîche erdoor en breng het geheel op smaak met zout en peper.
Je hebt nu een salpicon. Doe die over in een passende, lage schaal. Strijk glad met de achterkant van een lepel. Dek af met huishoudfolie en zet een nachtje in de koelkast. De salpicon moet echt heel koud en stevig zijn.
De volgende dag:
Rol balletjes van de ragout van ongeveer 18 gram. Dat lijkt klein, maar ze worden nog groter door de paneerlagen. De bitterballen met paddenstoelen krijgen uiteindelijk het formaat van een normale bitterbal.
Klop de eieren in een diep bord los met 2 eetlepels water.
Strooi het paneermeel op een ander bord.
Haal de balletjes door het ei en vervolgens door het paneermeel. Herhaal dit vervolgens nog eens.
Leg ze op een bord of een plaat die in de vriezer past.
Vries de bitterballen minstens een half uur aan in de diepvries, liever iets langer. Je kunt ingevroren bitterballen 3 maanden in de vriezer bewaren. Verpak ze in dat laatste geval goed.
Verhit de frituurolie tot 180 graden en bak de bitterballen in een minuut of 3 à 4 krokant en bruin.
Serveer de bitterballen met paddenstoelen met wat mosterd.
Tafel lekker !!
Bedankt voor het snelle antwoord Maar ik bedoel eigenlijk de hele tekst, omdat daar vaak ook nuttige tips vermeld staan en andere wetenswaardigheden
De hele tekst kunt u altijd terugvinden op onze website.
Vroeger kon ik de recepten die mij interesseren kopieren en opslaan in een worddocument Momenteel lukt dit niet meer.
Recepten zijn printbaar met de knop naast de recepttitel Lieve.
Is het mogelijk om de recepten terug “printbaar” te maken aub?