Bitterballen met rundvlees – Vraag een Nederlander naar wat hij of zij als dé nationale snack van Nederland ziet, en het antwoord zal negen van de tien keer neerkomen op ‘bitterballen’. Dat is niet zo gek natuurlijk, want geen borrel of receptie waar geen bitterballen worden geserveerd. En wees eerlijk, iedereen houdt wel van een goede bitterbal op zijn tijd. Ze zijn er inmiddels in talloze soorten en smaken. De vullingen variëren van boerenkool, paddenstoelen, asperges, tot zelfs zoete vullingen. Allemaal leuk natuurlijk, en misschien ook lekker, maar het hoeft niet altijd gek. De klassieke, traditionele en ongetwijfeld meest geserveerde bitterballen zijn toch echt de bitterballen met rundvlees. Weet je dat je ze makkelijk zelf kunt maken? Met een goed recept en een beetje tijd en geduld, tover je zelf de lekkerste bitterballen op tafel!
Zelf maken is niet moeilijk!
Als je zelf bitterballen met rundvlees zou willen maken heb je misschien geen idee waar je moet beginnen. Geen stress, als je de stappen volgt, kan het niet misgaan. Het zelf maken van bitterballen is geen klusje dat je in een half uurtje regelt. Het is het handigst om het proces over twee dagen te verdelen. De eerste dag maak je de salpicon, dat is een mooi woord voor de vulling. De tweede dag maak je er dan bitterballen van. De aangegeven bereidingstijd in het recept is dan ook exclusief de wachttijd. De tijd dat je daadwerkelijk bezig bent met het maken is slechts een uurtje.
Tips en weetjes bij het maken van bitterballen met rundvlees
Je kunt voor het maken van de bitterballen uit dit recept heel goed een restje gaar rundvlees als bijvoorbeeld draadjesvlees gebruiken. Je hebt dus een goede reden om eens wat meer stoofvlees te maken en met wat je overhoudt, maak je dan bitterballen met rundvlees.
De naam ‘bitterbal’ zegt niets over de smaak van de snack. Het ‘bitter’ verwijst naar het bittertje, een kruidendrankje met veel alcohol, waarbij ze traditioneel geserveerd werden.
Je las het al, bitterballen zijn echt de nationale snack van Nederland. Wist je dat ze zelfs in 2020 door de UNESCO zijn toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland!
Bij de oer-Hollandse bitterballen met rundvlees hoort natuurlijk een schaaltje mosterd. Ga er dan geen Franse mosterd bij geven, maar houd het helemaal lokaal en serveer ze met een grove Groningse mosterd.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Bitterballen met rundvlees
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gaar rundvlees
- 1 theelepel gedroogde tijm of een eetlepel verse
- 750 ml krachtige runderbouillon
- 75 gram bloem
- 75 gram boter
- 4 blaadjes gelatine
- 3 eetlepels crème fraîche
- 2 eetlepels Worcestershiresauce
- zout en peper
- 3 eieren
- 6 eetlepels bloem
- 150 gram paneermeel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bitterballen met rundvlees:
De eerste dag:
Week de gelatine in een schaaltje koud water.
Snijd het gare rundvlees heel fijn.
Smelt in een sauspan de boter. De boter hoeft niet te kleuren.
Voeg in een keer de bloem te. Roer de bloem met een rubberen spatel goed door de boter heen. Laat het mengsel, onder voortdurend roeren, 3 minuten bakken om de bloem te garen. Sla die stap niet over. Als de bloem niet gaar is, gaan de bitterballen met rundvlees naar meel smaken.
Schenk vervolgens scheutje voor scheutje de runderbouillon erbij. Als je goed roert, krijg je nu een roux zonder klontjes.
Haal de gelatine uit het water en schud die goed uit. Los de gelatine op in de hete roux en zorg er voor dat je dit er echt goed doorheen roert.
Roer de crème fraîche door de roux.
Meng het rundvlees door de roux. Breng nu de roux flink op smaak met zout en peper, de tijm en de Worcestershiresauce. Vanaf nu heet de roux ‘salpicon’.
Schep de salpicon over in een lage schaal en strijk glad. Leg er een vel plasticfolie overheen om velvorming te voorkomen. Laat even afkoelen en plaats de schaal voor minstens 4 uur, maar liever de hele nacht, in de koelkast om op te stijven. De salpicon moet echt heel koud zijn om hem te kunnen verwerken tot bitterballen.
De tweede dag:
Zet 3 diepe borden klaar.
Vul er één met losgeklopte eieren. Eén met bloem en één met het paneermeel.
Zet een dienblad of een bakplaat bedekt met bakpapier klaar. Daarop vries je de bitterballen met rundvlees in.
Haal de salpicon uit de koelkast en verwijder het plasticfolie.
Draai nu balletjes van ongeveer 18 gram per stuk. Rol ze door de bloem, vervolgens door het ei en dan door het paneermeel. Dan nog een keer door het ei en nog een keer door het paneermeel. Leg de bitterbal op het bakpapier. Zo verwerk je alle salpicon tot bitterballen. Zet het blad een paar uur in de vriezer. Je kunt de bitterballen ook in de koelkast koud laten worden, maar bevroren bitterballen zullen minder snel barsten in de frituurpan.
Verhit de frituurpan tot 180 graden. Frituur de bitterballen 3 à 4 minuten tot ze bruin en krokant zijn. Doe er niet te veel tegelijk in de pan om afkoelen van de olie te voorkomen.
Serveer de bitterballen met rundvlees, direct na het frituren, met een schaaltje mosterd.
Tafel lekker !!