Bladerdeeghapjes met morbier, honing en rozemarijn – Heerlijke brosse hapjes met gesmolten morbier kaas met daarbij een glas witte wijn. Een prima idee voor een gezellige avond borrelen met vrienden. Kaas is altijd lekker, meestal liggen er meerdere soorten op een kaasplankje. Dat kan met morbier ook prima, maar dit Frans kaasje smelt zo lekker weg als je het verwarmt dat je die mogelijkheid niet onbenut moet laten. Leg die kaas dus niet alleen op een kaasplank, maar maak er hapjes van. Het is leuk om te variëren met hapjes. Bladerdeeghapjes met morbier gaan zeker in de smaak zal vallen.
Minibakjes houden de kaas binnen de perken
Morbier is een kaas die behoorlijk uitloopt. Om dat een beetje in toom te houden, maak je een toastje van bladerdeeg met kleine opstaande randjes. De bladerdeeghapjes met morbier zijn niet zo hoog als een pasteitje, maar net hoog genoeg om de kaas enigszins binnen de perken te houden. Als je er niet te veel kaas op doet tenminste. Dat is ook niet nodig als je morbier gebruikt omdat het een vrij sterk smakend en machtig kaasje is. Meer kaas is niet altijd beter, de smaken moeten vooral in verhouding blijven.
Je gebruikt voor dit recept plakjes bladerdeeg uit de diepvries die per 10 verpakt zitten. Je hebt er maar 5 nodig voor dit recept, maar je kunt ook alle plakjes opmaken en de andere helft met iets anders beleggen of bewaren voor een ander moment.
Geef de bladerdeeghapjes met morbier extra smaak met kruidenzout in het bladerdeeg
Kaas en bladerdeeg is altijd lekker, maar het kan nog beter. De bladerdeeghapjes met morbier hebben een lichtzoute rozemarijn kruiding die de kaas nog beter tot zijn recht laat komen.
Om die smaak erin te krijgen maak je een kruidenzout van rozemarijn. Dit maak je heel eenvoudig met een vijzel, rozemarijn en grof zeezout. Je wrijft de in stukjes gehakte rozemarijn en het zeezout met de vijzel fijn en klaar ben je. Als je geen vijzel hebt kun je de rozemarijn ook met een mes snijden en mengen met fijn zout. De smaak zal wel minder intens zijn, maar het zal zeker nog extra smaak toevoegen aan het bladerdeeghapje met morbier.
Verrassend snel op tafel
De bladerdeegbakjes kun je prima al een paar dagen vooraf maken. Je bewaart ze heel eenvoudig in een luchtdicht bakje. Op de avond dat je ze nodig hebt leg je de bladerdeegbakjes op een bakplaat met bakpapier en dan verdeel je de kaas er over. Een kwartiertje tot twintig minuten voor je ze wil serveren zet je de oven aan en dan zet je de bladerdeeghapjes even in de oven tot de kaas begint te smelten. Een beetje honing erover en op een plank of bord verplaatsen en klaar zijn de bladerdeeghapjes met morbier, honing en rozemarijn.
Morbier; het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje
Twee lagen kaas met een laagje as ertussen. Morbier is een kaasje voor bij de borrel maar leent zich ook goed voor een gratin of een tosti.
Bladerdeeghapjes met morbier, honing en rozemarijn
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 5 plakjes bladerdeeg
- +/- 175 gram morbier
- 1 theelepel rozemarijn naaldjes
- 1 theelepel grof zeezout
- 2-3 theelepels honing
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bladerdeeghapjes met morbier, honing en rozemarijn:
Leg de bevroren plakjes bladerdeeg naast elkaar en snijd zo gauw als ze iets zachter worden in vieren.
Leg de plakjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Steek met een deegsteker, of met een klein glas, rondjes midden in ieder plakje, maar laat het rondje zitten.
Prik met een vork gaatjes in het rondje zodat de buitenkant meer omhoog komt dan het midden.
Doe het zout en de rozemarijn in een vijzel en wrijf het fijn.
Bestrooi de plakjes bladerdeeg licht met het fijngewreven zoutmengsel.
Bak de plakjes bladerdeeg in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
Laat de plakjes bladerdeeg afkoelen en bewaar ze in een luchtdicht bakje tot later gebruik.
Als je ze gaat serveren verwarm je de oven voor op 180 graden Celsius.
Snijd de morbier kaas in blokjes.
Leg de plakjes bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier.
Leg de blokjes in de cirkel van de plakjes bladerdeeg. Let op, de kaas loopt behoorlijk uit!
Zet de bladerdeeghapjes met morbier in de oven tot de kaas begint te smelten.
Verdeel de honing met heen en weer gaande bewegingen in dunne streepjes over de kaashapjes.
Leg de bladerdeeghapjes met morbier op een schaal en ze serveer direct.
Tafel lekker !!