Huisgemaakte borrel bites – De “tortilla de patatas”, de Spaanse tortilla, is een van de beroemdste gerechten uit Spanje. Het is een dikke omelet met aardappels en olijfolie, vaak ook met ui en knoflook. Dit voedzame en bovendien voordelige gerecht is makkelijk te maken. Bovendien is de tortilla perfect om restjes in te verwerken. Tortilla wordt vaak geserveerd als lunch of als makkelijke maaltijd, maar je kunt er ook borrelhapjes van maken. Serveer de borrel bites met huisgemaakte tomatensalsa en zet een Spaanse fiësta op tafel! Haal die sombrero maar boven, olé!
Heel veel eieren
De vulling van de klassieke Spaanse tortilla ken je inmiddels. Maar uiteraard zijn eieren onmisbaar! Door alle ingrediënten te overgieten met een eiermassa wordt de tortilla één geheel. Perfecte garing is cruciaal. Hiervoor moet je de tortilla draaien in een pan. Dat is best een trucje, maar je leert het zo! Maak je dit gerecht vaker? Investeer in een tortillapan.
Van klassieker naar eigen variant als borrelhapje
Laat de traditionele Spanjaarden het niet horen, maar naast de klassieker kun je oneindig variëren. Denk daarbij aan verse groenten als paprika, courgette, chorizo, olijven, kaas… Vandaag laat je de aardappel weg.
Dit recept leert je hoe je de tortilla draait met een bord. Niet zo’n handige Harry? Tortilla gaart ook perfect in de oven. Hiervoor bak je de tortilla langs één kant in een ovenbestendige pan en die zet je vervolgens een twintigtal minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Met een metalen satéprikker kun je testen of je tortilla gaar is, dan kleeft er geen eiermassa meer aan de prikker.
Snijd de tortilla in blokjes en serveer als borrel bites. Tortilla wordt een succes op je hapjestafel, en als je dan toch eieren in huis hebt gehaald, probeer dan de andere recepten met ei op de borrelplank!
Ei op de borrelplank; daar maak je vrienden mee
Serveer bij je avondje borrelen met vrienden eens ei op de borrelplank. Als salade, wrap of gefrituurd er is voor iedereen wel iets lekkers.
Borrel bites
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 5 eieren
- 3 paprika’s (rood/geel/groen)
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels zwarte olijven
- 2 vleestomaten
- olijfolie
- zout en peper uit de molen
- tijm
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak jij de lekkerste huisgemaakte borrel bites:
De paprika ontdoen van zaadlijsten en in lange fijne slierten snijden.
De ui in halve ringen snijden.
Knoflook heel fijn snijden.
De tomaten ontpitten en in dobbelsteentjes snijden.
De olijven in fijne reepjes snijden.
In een hoge bakpan olijfolie verwarmen en alle groenten (behalve de tomaten) zachtjes laten stoven. Kruiden met peper, zout en tijm.
Als de groenten bijna gaar zijn voeg je ook de tomatenblokjes toe. Laat het geheel dan nog even garen.
Klop de eieren goed luchtig en verdeel ze gelijkmatig over de groenten. Laat ze heel langzaam stollen met een deksel op de pan.
Draai de tortilla dan met behulp van een bord. Leg hiervoor een bord op de pan, doe ovenwanten aan en draai het geheel in één beweging.
Schuif de tortilla opnieuw in de pan en laat de andere kant ook nog even garen.
Laat de tortilla dan rustig afkoelen en snijd er borrel bites van. Je kunt natuurlijk zowel punten als vierkantjes snijden.
Tafel lekker !!
Heel graag zou ik willen weten of de tortillabites ook in de diepvries kan bewaren?
Jazeker Marijke, deze borrel bites kunnen prima in de diepvries.