Borrelhapjes met roomkaas – Roomkaas kent iedereen wel. De kaas is standaard te koop in allerlei variaties. De bekendste is wel die met tuinkruiden, maar je hebt ze ook in allerlei andere smaken, zoals onder andere zalm of ananas. Rond de feestdagen zijn ze zelfs in spuitzakken, klaar voor gebruik, te verkrijgen. Het is echter veel lekkerder om zelf de roomkaas op smaak te brengen. Dan weet je wat je eet.
Op een stokbroodje, of toch net iets meer
Je kunt de op smaak gebrachte roomkaas gebruiken om op een toastje of op een stukje stokbrood te smeren, maar met een klein beetje extra werk tover je er de mooiste, en vooral de lekkerste hapjes mee op tafel. Een schaal van die borrelhapjes met roomkaas is een feestje op zich.
Overdaad schaadt
Als je zelf de roomkaas op smaak brengt, is de verhouding van de roomkaas en de vulling erg belangrijk. Het moet tenslotte wel roomkaas met bijvoorbeeld zalm blijven en geen zalmcocktail worden. Bewaar de roomkaas koel maar serveer de hapjes op kamertemperatuur.
Borrelhapjes met roomkaas
Borrelhapjes met roomkaas en zalm
- 200 gram roomkaas
- 50 gram gerookte zalm
- een mespuntje tomatenketchup
- een halve theelepel gedroogde dille of peterselie
- zout en peper naar smaak
Klop de roomkaas met de mixer los en helemaal glad. Voeg er de ragfijn gesneden zalm aan toe en breng op smaak met tomatenketchup, dille, zout en peper.
Tip: Heb je geen spuitzak? Neem een stevige plastic diepvrieszak en gebruik deze als spuitzak.
Amuse glaasjes – Een paar blaadjes rucola in stukjes en verdeel ze over de bodem van de amuse glaasjes. Doe de roomkaas in een spuitzak en knip er de punt vanaf of doe er, voor je de zak vult, een spuitmondje naar wens in. Spuit een klein beetje roomkaas met zalm op de rucola. Bestrooi met wat klein gesneden gerookte zalm en een beetje verse bieslook.
Op een poffertje – Bak een paar poffertjes of kleine pannenkoekjes. Spuit er een klein toefje roomkaas met zalm op en decoreer met een reepje gerookte zalm. Strooi er wat gedroogde dille over de borrelhapjes met roomkaas.
Op een schijfje komkommer – Snijd een komkommer in redelijk stevige plakken. Steek er eventueel met een koekjessteker mooie vormpjes uit. Spuit er een toefje roomkaas met zalm op en decoreer met een kappertje en bieslook.
Borrelhapjes met roomkaas en Danish blue
- 200 gram roomkaas
- 75 gram Danish blue
Klop de roomkaas met de Danish blue los en breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
Amuse glaasjes – Verkruimel een beetje roggebrood in een amuse glaasje. Doe het roomkaasmengsel in een spuitzak en spuit een dop Danish blue roomkaasmengsel op het roggebroodkruim, decoreer met een stukje Danish blue en een stukje walnoot.
Op een stukje dadelbrood – Snijd het dadelbrood in plakjes op puntjes en spuit er een dopje Danish blue roomkaasmengsel op. Decoreer met een stukje Danish blue.
In een blaadjes witlof – Haal de blaadjes van een struikje witlof los en was ze. Droog de schuitjes en spuit er wat van het kaasmengsel op. Decoreer de borrelhapjes met roomkaas met Danish blue en een stukje walnoot.
Roomkaas met ras el hanout
- 200 gram roomkaas
- 1 theelepel ras el hanout
Klop de roomkaas glad met een mixer en roer er de ras el hanout doorheen. Proef en breng eventueel verder op smaak. De ras el hanout wil per mengsel nogal eens verschillen van smaak, dus let op, het kan al gauw te pittig worden.
Amuse glaasjes – Neem 2 eetlepels couscous en gaar die met een beetje bouillon. Snijd een paar olijfjes en wat zongedroogde tomaatjes klein en meng ze samen met wat pijnboompitjes door de couscous. Laat afkoelen. Schep een lepeltje couscous in een amuse glaasje. Doe de roomkaas in een spuitzak en spuit een bolletje roomkaas op de couscous. Decoreer met fijngesneden rode paprika
Op een stukje roggebrood – Neem een sneetje (Fries) roggebrood en snijd er kleinere stukken van of neem de kleine vierkantjes. Spuit er een dopje roomkaas op en decoreer met een stukje zongedroogde tomaat.
Op een stukje paprika – Neem een puntpaprika en snijd die in de lengte doormidden. Snijd vierkantjes of rondjes uit de helften en spuit hierop wat van de gekruide roomkaas. Decoreer de borrelhapjes met roomkaas met een paar pijnboompitjes.
Roomkaas met cranberry en pecannoten
- 200 gram roomkaas
- 50 gram pecannoten
- 50 gram gedroogde cranberry’s
Rooster de pecannoten kort in een koekenpan en laat ze afkoelen. Hak de pecannoten en de cranberry’s heel fijn. Klop de roomkaas los en roer er de cranberry’s en pecannoten door. Breng op smaak met zout en peper.
Amuse glaasjes – Snijd kleine blokjes van een halve Elstar appel en pers er een klein beetje sinaasappelsap overheen. Snijd een paar cranberry’s grof en meng ze met de appelstukjes. Verdeel de appelstukjes over de amuse glaasjes. Doe het roomkaasmengsel in een spuitzak en spuit een dop op de appels. Decoreer met een gedroogde cranberry en een stukje pecannoot.
Op een toastje – Neem een paar lekkere toastjes en spuit er een dopje roomkaas op, decoreer met een nootje.
Op een schijfje appel – Snijd een halve Elstar appel in schijfjes en besprenkel ze met sinaasappelsap. Dep de appelschijfjes droog met een keukenpapiertje en spuit er een dopje roomkaasmengsel op. Decoreer de borrelhapjes met roomkaas met een stukje pecannoot.
Tafel lekker !!