Bruschetta met gerookte zalm – Bruschetta is een klassiek gerecht uit Italië dat vooral bekend is om zijn heerlijke smaak en makkelijke bereiding. Je kunt ze serveren als voorgerecht of bij de borrel, maar ook voor een lekkere, luxe, lunch zijn de bruschetta met gerookte zalm heel geschikt. Dit recept is zo lekker door de combinatie van de zacht, zoute gerookte vis met het romig frisse van de zure room, op dat stukje knapperig brood.
Nooit meer stokbrood te veel
De bruschetta uit dit recept kun je maken met een snee stevig brood, maar ook met schijfjes stokbrood. Het handige van bruschetta is dat het oud brood moet zijn. Je hebt allemaal wel eens te veel stokbrood gekocht voor die verjaardag of de barbecue. Dat stokbrood is de dag erna niet zo lekker meer. Door er bruschetta van te maken blaas je dat droge stuk stokbrood nieuw leven in. Sterker nog, misschien laat je voortaan bewust een stokbrood een dag liggen om dit recept voor bruschetta met gerookte zalm of ander beleg te maken, om je gasten de lekkerste creaties met “oud brood” voor te schotelen.
Van oud brood naar heerlijke bruschetta met dit recept
Voor een lekkere bruschetta met gerookte zalm heb je als eerste brood nodig. Brood van een of twee dagen oud. Dit moet wel lekker brood zijn natuurlijk. Een stokbrood waar nog een stuk van over is gebleven, maar een goede snee boerenbruin of ander brood kan ook. Dit brood snijd je in plakken, die je even roostert of grilt. Dit kan in een broodrooster, in de oven, maar ook heel makkelijk in een koekenpan. Als het brood knapperig en warm is smeer je met een doorgesneden teentje knoflook over de snijkant, waardoor het een subtiele knoflooksmaak krijgt. Dat warme brood besprenkel je dan lichtjes met een lekkere olijfolie en klaar ben je. De knoflook en de olijfolie zorgen voor de karakteristieke smaak en textuur die bruschetta zo geliefd maakt.
Knapperig brood met gerookte zalm
Alleen al door het recept te lezen loopt het water je waarschijnlijk in de mond en krijg je spontaan zin in bruschetta met gerookte zalm. Hoe je dat knapperige brood, de bruschetta dus, maakt, is net uitgelegd. Het beleggen met gerookte zalm is zo eenvoudig dat het geen beschrijving nodig heeft. Het is wel belangrijk dat je lekkere gerookte zalm koopt. De bruschetta kun je warm beleggen. Serveer ze dan direct, zo zijn het lekkerst. Laat ze niet een uur liggen, want dan zijn ze juist niet lekker meer. Maar je kunt opgelucht ademhalen, je hoeft niet op het laatste moment al die bruschetta’s nog te gaan roosteren. Dit kun je prima een paar uurtjes eerder doen. Beleg de bruschetta met gerookte zalm het liefst wel op het laatste moment, zodat het brood ook knapperig blijft.
Gerookte zalm; recepten van ontbijt tot borrel
Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.
Bruschetta met gerookte zalm
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 10 plakjes stokbrood van een dag oud
- 150 gram gerookte zalm
- 2 eetlepels zure room
- 10 sprietjes verse bieslook
- goede olijfolie
- 1 teentje knoflook
- vers gemalen peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bruschetta met gerookte zalm:
Snijd de bieslook in ringetjes.
Roer de zure room door tot een gladde saus.
Rooster de plakjes stokbrood tot ze knapperig zijn. Als je er heel veel moet maken is de oven de makkelijkste manier. Plaats ze hiervoor op het rek en laat ze in ongeveer 5 tot 10 minuten in een oven van 180 graden knapperig worden. Het roosteren kan ook in een droge koekenpan of in het broodrooster.
Besmeer een snijkant van de geroosterde plakjes brood met een doorgesneden partje knoflook, zodat het een subtiele knoflooksmaak krijgt. Besprenkel het brood met een beetje van je lekkerste olijfolie en beleg ze met de gerookte zalm. Schep op iedere bruschetta met zalm een theelepeltje zure room en smeer dit met de onderkant van het lepeltje lichtjes uit. Bestrooi met de ringetjes bieslook en vers gemalen peper. Serveer direct.
Tafel lekker !!