Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas – Bruschetta is een Italiaans gerechtje dat wordt gemaakt van gegrild brood. Dat brood wordt vervolgens belegd met verschillende toppings. Dit kunnen dingen zijn als tomaten, olijfolie, kaas, gegrilde groenten et cetera. Voordat je het brood belegd wrijf je het eerst in met een doorgesneden knoflookteentje, voor een subtiele knoflooksmaak. Je vindt hier een klein receptje voor bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas. Na het beleggen schuif je de bruschetta nog even in de oven om de kaas te laten smelten. Bruschetta wordt gegeten als snack, of als voorgerecht. Ze zijn heerlijk als lauwwarm hapje bij een borrel!
Parmaham, ook wel Prosciutto di Parma
De ham die op de bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas gaat, is ook wel bekend als ‘Prosciutto di Parma’. Dat is een soort droog gerookt, dun gesneden ham die wordt geproduceerd in de regio Parma in Italië. Het wordt gemaakt van de achterbouten van varkens die worden gefokt, gevoerd en die opgroeien in specifieke regio’s van Italië. Het rijpingsproces voor parmaham duurt meestal minimaal 12 maanden, waarin de ham wordt gezouten en in speciale ruimtes wordt gedroogd. Parmaham is een product met een beschermde oorsprongsbenaming, wat betekent dat alleen hammen die aan bepaalde productiestandaarden voldoen, ‘Prosciutto di Parma’ mogen worden genoemd.
Parmezaanse kaas
Parmezaanse kaas, ook wel bekend als Parmigiano Reggiano, is een soort van harde kaas die wordt geproduceerd in de regio Emilia-Romagna in Italië. De kaas wordt gemaakt van koeienmelk en rijpt minstens 12 maanden, maar kan ook 3 jaar oud worden. De kaas is bekend om zijn notige en licht zoute smaak, en een wat korrelige structuur. Parmezaanse kaas is een veelzijdig ingrediënt, dat vaak wordt geraspt en gebruikt als topping voor pastagerechten, salades en soepen. Maar zo uit het vuistje kan natuurlijk ook. Ook Parmezaanse kaas, heeft, net als de Parmaham een beschermde oorsprongsbenaming, wat betekent dat alleen kaas die volgens strikte regels wordt geproduceerd, ‘Parmigiano Reggiano’ mag heten. Voor de bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas gebruik je geraspte Parmezaanse kaas. En die koop je natuurlijk aan een stukje, en die rasp je zelf!
Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas, zo bereid je die voor
Je kunt dit gerecht niet echt van tevoren klaarmaken, om te voorkomen dat het brood soppig wordt. Wat je wel kunt doen is het brood vast grillen, de tomaten snijden, de kaas raspen en de ham snijden. Beleg het brood dan vlak voor je het de oven in schuift. Zo krijg je lekker verse, knapperige bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas.
Parmezaanse kaas; de beroemdste Italiaanse kaas!
Parmezaanse kaas, dat is onbetwist de beroemdste Italiaanse kaas. Je gebruikt hem vast vaak in de keuken, maar wat weet jij van deze kaas?
Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 groot stokbrood
- 75 gram tomaatjes, fijn gesneden
- een snuf gedroogde oregano
- zwarte peper
- 80 gram Parmaham, fijn gesneden
- 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 2 teentjes knoflook
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas:
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Maak de fijngesneden tomaten op smaak met de oregano en zwarte peper.
Snijd het stokbrood in 12 dikke plakken. Leg de plakken op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Rooster ze een paar minuten in de oven, tot ze net beginnen te kleuren.
Haal de bakplaat uit de oven en laat het brood heel even wat afkoelen. Laat de oven aan staan.
Wrijf vervolgens met de doorgesneden teentjes knoflook over het brood.
Verdeel de tomaat over de plakjes brood. Daar overheen verdeel je de Parmaham. Bestrooi de bruschetta vervolgens met de geraspte Parmezaanse kaas.
Zet de bakplaat nog een minuut of 4 in de oven om de kaas te laten smelten.
Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas is heerlijk bij de borrel.
Tafel lekker !!