Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hapjes

Cabrales crème met PX-stroop

Een origineel en makkelijk te maken recept

Redactie door Redactie
in Hapjes
0
Cabrales crème met PX-stroop

Cabrales crème met PX-stroop – Behalve gewoon een stukje opeten of op je boterham leggen kun je natuurlijk heel veel andere dingen doen met kaas. Dit recept, dat eigenlijk nauwelijks een recept te noemen is, zo makkelijk is het, maakt dat duidelijk. Cabrales crème met PX-stroop, heel erg lekker en een heel erg eenvoudig recept. Een paar ingrediënten, die samen fantastisch combineren bij elkaar voegen, dat is alles. Twee van die ingrediënten zijn afkomstig uit Spanje. Namelijk de queso de Cabrales en de Pedro Ximénessherry, ook wel bekend onder de naam PX. De spread is heerlijk op een toastje, een stukje vers stokbrood of grof boerenbrood. Het is dan ook een leuke en makkelijke aanvulling op een Spaans kaasplankje of Spaanse borrelplank en zeker de moeite waard om eens te maken.

Cabrales is een flink pikante kaas

De Cabrales waar de kaasspread van is gemaakt, is een flink pikante, blauwaderkaas. Gemaakt in het Noorden van Spanje, aan de Atlantische kust, waar de kaas na productie wordt verpakt in esdoornbladeren, en rijpt in grotten in het Picos de Europa gebergte. De blauwschimmelcultuur wordt niet toegevoegd bij het maken van de kaas, maar ontstaat op een natuurlijke manier. Zoals gezegd gaat het hier over een heel pittig kaasje. Om de smaak van de Cabrales crème met PX-stroop enigszins te verzachten is de kaas gemengd met zachte geitenkaas. De smaak van de Cabrales is nog steeds duidelijk aanwezig, maar het maakt de kaasspread wel een stuk minder heftig.

Een stroop van Pedro Ximénessherry

Het zoetje bij de Cabrales crème met PX-stroop komt van de Pedro Ximénessherry, die wordt gemaakt in Andalusië. Dit is een zoete sherry, maar wel een met een heel karakteristieke smaak. De drank wordt gemaakt van de Spaanse Pedro Ximénesdruif. De smaak van die sherry combineert fantastisch met een blauwe kaasspread met Cabrales of Valdeón. Als je Pedro Ximénessherry een half uurtje laat inkoken op een heel laag vuurtje, en je laat het vervolgens afkoelen, dan houd je een heerlijke stroop over. En dat maakt Cabrales crème met PX-stroop een heel fijne combinatie! Zo makkelijk is het.

Cabrales crème met PX-stroop kun je van tevoren maken

Je kunt de Cabrales crème met PX-stroop van tevoren maken. De kaasspread bewaar je dan tot gebruik in de koelkast. De stroop op kamertemperatuur.

Een net zo makkelijke variant op dit recept zou je kunnen maken door de Cabrales te vervangen door een andere blauwe kaas, en de PX te vervangen door Port. Verder kun je gewoon het recept aanhouden.

Cabrales

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Cabrales crème met PX-stroop

Porties: 2-4 personen
Bereidingstijd: 35 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 gram Carbrales
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 4 eetlepels kookroom
  • 350 ml Pedro Ximénessherry

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Cabrales crème met PX-stroop:

Meng in een kom de Cabrales, de geitenkaas en de kookroom met een vork tot een glad mengsel. Mocht het te droog zijn, voeg dan een eetlepel extra kookroom toe. Schep de kaasspread over in een schaaltje.

Verwarm in een kleine pan de Pedro Ximénessherry tot die kookt. Zet dan het vuur op de laagste stand en laat de sherry een klein half uurtje inkoken. Je zult zien dat het langzaam stroperig wordt.

Laat de PX-stroop afkoelen in een klein schaaltje.

Serveer de Cabrales crème met PX-stroop met grof boerenbrood, stokbrood, toast, of in witlofblaadjes. Druppel wat van de stroop over de kaasspread. Lekker als borrelhapje, maar ook gewoon op een broodje.

Tafel lekker !!

Tags: Kaas
DeelPin6TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Nacho’s uit de oven
Hapjes

Nacho’s uit de oven met verse kaassaus

chips maken van aardappels
Hapjes

Chips maken van aardappels

Krokant gefrituurd ei
Hapjes

Krokant gefrituurd ei

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!